Waarom vind ik moeilijk een job? Vorige

1 van 300

Volgende

Knappe vrouwen krijgen minder kansen

Mooie vrouwen worden dan wel nagefloten op straat, bij het solliciteren speelt hun knap uiterlijk in hun nadeel. Bij mannen is het vreemd genoeg net andersom.

8 december 2010

Delen

knappe babe

Onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit in Israel stuurden 5.312 cv’s naar 2.656 vacatures. Naar elke openstaande job werden twee identieke cv’s gestuurd. Het ene bevatte geen foto, het andere cv bevatte een foto van ofwel een knappe man of vrouw, ofwel van een gemiddeld uitziende man of vrouw. Dat meldt faqt.nl.

Cv’s van beauty’s worden geklasseerd

Met verrassend resultaat. Aantrekkelijke mannen hadden meer succes dan hun minder knappe seksegenoten. Wie een foto meestuurde van zijn knappe kop werd vaker uitgenodigd op sollicitatiegesprek.

Bij knappe vrouwen speelt hun uiterlijk net in hun nadeel. Beauty’s die bij hun cv een foto meestuurden werden minder vaak uitgenodigd op gesprek dan “normaal” uitziende vrouwen of cv’s zonder foto. Handig om weten toch?

Wel intelligenter

De reden? De onderzoekers vermoeden dat vrouwelijke jaloezie aan de grondslag ligt. “Sommige vrouwen zijn jaloers op de knappe sollicitanten, en ‘straffen’ deze vrouwen voor hun schoonheid door ze geen kans te geven op een nieuwe baan”, aldus de onderzoekers.

Een lichtpunt voor knappe vrouwen: beauty’s worden intelligenter bevonden, eenmaal aangenomen verdienen ze meer en ze zijn vaak gelukkiger dan hun minder aantrekkelijke seksegenoten.

Elk nadeel heb z’n voordeel, dus. Al ging die beroemde uitspraak van Johan Cruijff wel over voetbal …

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?