Ouderschap Vorige

1 van 91

Volgende

Kinderopvang: van 7 tot 15 euro per dag

Vier ouders vertellen over hun moeizame zoektocht naar opvang en lichten een sluier van hun huishoudbudget.

18 september 2009

Delen

baby weent

Twee en een half jaar wachten

Opvang: van 8u10 tot 18u00
Dagprijs: 10 euro
           

“Het is heel moeilijk”, zucht Greet (35). “Het heeft twee en een half jaar geduurd om Ilias (2) hier binnen te krijgen. Eerst brachten we hem naar een privécrèche die 25 euro per dag vroeg. Dat was heel duur. Zeker omdat mijn man toen werkloos was en Nederlandse les volgde om aan werk te geraken, maar dat deed er allemaal niet toe. We moesten vijfhonderd euro per maand betalen. Nu komt Ilias voor tien euro per dag naar hier.” Binnenkort verhuist het gezin van Greet naar een huis in de buurt. “Momenteel is het superdruk. We zitten in volle verbouwing. Maar eens we verhuisd zijn, moet dat beteren. Met de fiets ben ik hier ’s ochtends op vijf minuten. Nu zijn de ochtendrituelen nog een heel gedoe. Ik ren van hot naar her om te zorgen dat ik mijn trein haal naar Antwerpen of Brussel.” Greet is docente, maar ook vertaler en tolk voor politie en gerecht. “Ik word op de meest onregelmatige uren opgeroepen. Heel vervelend als je geen opvang in de buurt heb. Sinds Ilias hier zit, waar hij van zeven uur ’s ochtends tot zeven uur ’s avonds terecht kan, voel ik me dan ook veel vrijer.”

Elke maand 450 euro

Opvang: van 8u20 tot 17u30
Dagprijs: 15 euro
        

Ook Pieter (28) en zijn vrouw hebben lang gezocht naar een plaats voor zoontje Leo (1,5). “Het is niet gemakkelijk. We wonen in Wetteren maar omdat we daar geen opvang vinden, komen we naar hier. Ik werk ook in het Gentse. Dat maakt het wel wat makkelijker, maar toch.” Opnieuw naar Gent verhuizen, waar Pieter en zijn gezin oorspronkelijk woonden, heeft hij er niet voor over. “Er is ondertussen al een derde kindje op komst en dat zal ook hier ingeschreven worden.” De prijs voor een dag opvang vindt Pieter relatief duur. “Wij betalen vijftien euro per dag. Ik vind dat niet weinig, al krijg je er natuurlijk wel heel wat voor terug en bij een tweede of een derde krijg je ook korting. Eigenlijk valt het dus best mee.” De opvang voor Leo’s broer Kasper (4) kost een pak minder. “Die gaat al naar school. Voor hem betalen we enkel in de vakanties opvang. Dat scheelt, al zitten we elke maand toch met een rekening van zo’n 450 euro voor de twee.”

Andere job met minder loon

Opvang: van 8u30 tot 16u00
Prijs: 450 euro per maand
     

Stefanies (27) vorige job, als arbeidster in een fabriek in een tweeploegensysteem, bleek onmogelijk te combineren met de zorg voor haar drie kinderen: Megan (7), Owen (2) en Imogen (9 maanden). “Nu werk ik als huishoudhulp bij Familiehulp. De uren zijn beter, het loon spijtig genoeg niet. Het is nog moeilijk maar nu kan ik mijn kinderen tenminste zelf van en naar de crèche en de school brengen. Vroeger ging mijn man, die ook in dezelfde fabriek werkte maar in de omgekeerde ploeg, om de kinderen als ik ze bracht en omgekeerd. Nu werkt hij aan de haven, waar hij ook geen vaste uren heeft. Gelukkig lukt het mij nu om de kinderen te brengen. Soms springt mijn moeder ook eens in.” Opvang vinden voor drie kinderen lijkt niet evident. “Ik heb geluk gehad. Omdat Megan hier zat, kregen de twee andere voorrang.” Goedkoop zal het ook niet zijn? “Nee”, lacht Stefanie. “Je krijgt wel een deel terug van de belastingen maar je moet wel elke maand je factuur kunnen betalen. Wij betalen 450 euro voor de drie per maand. Dat is niet weinig, maar doenbaar. We komen nog rond.”

We kunnen nergens anders terecht

Opvang: van 7u50 tot 16u30
Dagprijs: 7 euro
  

Els (27) en Wim (44) komen elk dag samen naar de crèche. Het vinden van een plaatsje voor Tina (1,5) was niet eenvoudig. “We zijn beginnen zoeken toen ik twee maanden zwanger was. Toen Tina geboren werd, hadden we maar opvang vanaf ze negen maanden oud zou zijn. We hebben ons toen echt overal ingeschreven en afgewacht. Tot we bericht kregen dat er hier een plaats vrijkwam omdat een andere moeder extra borstvoedingsverlof nam.” In de crèche kan Tina elke dag terecht. “Onthaalmoeders werken soms maar vier vijfde en als ze ziek zijn, sta je daar. Hier is er altijd iemand.” En dat is maar goed ook. Want andere oplossingen hebben Wim, die in de bouw zit en Els, die bij de VDAB werkt, niet. Echt duur vinden ze de crèche niet. “Het is betaalbaar en voor wat Tina hier krijgt, vinden we zeven euro per dag echt een goede prijs.”

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?