Discriminatie
Vorige

1 van 103

Volgende
Volgend artikel:

De loonkloof moet dicht van Europa

Kan je werkgever vaccinatie verplichten?

Dokter vaccineert
Het coronavaccin kan een uitweg betekenen uit de maatschappelijke en economische impasse. Toch twijfelen nogal wat werknemers over de prik. Kan je werkgever jou verplichten om je te laten vaccineren?

Wat zegt de wet?

Tot op heden is de vaccinatie tegen Covid-19 wettelijk niet verplicht in België. Of het ooit zover zal komen, is koffiedik kijken.

Hoewel een mogelijke invoering van een vaccinatieverplichting in strijd is met het recht op privéleven en het recht op lichamelijke integriteit (zoals gewaarborgd wordt in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Grondwet), zijn deze rechten niet absoluut. In tijden van nood kunnen er op wettelijke basis bijkomende, evenredige maatregelen genomen worden die in strijd zijn met deze rechten.

Uitzonderlijke verplichtingen

Toch bestaan er in bepaalde beroepssectoren wel degelijk verplichtingen om zich tegen bepaalde ziektes te laten vaccineren vooraleer je bepaalde jobfuncties mag uitoefenen.

Zo is bv. een inenting tegen hepatitis B verplicht voor medisch personeel. Een inenting tegen tetanus is verplicht voor werknemers in landbouw- en afvalverwerkende bedrijven. Een vaccinatie tegen Covid-19 staat (voorlopig) nog niet in het lijstje.

Vraag en antwoord

Mag jouw baas je verplichten om je te laten vaccineren?

Het antwoord is: neen. Aangezien er geen wettelijke verplichting is, kan jouw werkgever dat niet eisen van jou. Ook mag hij of zij geen vaccinatiebewijs vragen, dit is een inbreuk op de privacy. Wat wel verplicht nageleefd moet worden, zijn de veiligheids- en preventiemaatregelen uit de generieke gids en de sectorale afspraken m.b.t. de werkomstandigheden.

Extra: Dit mag je baas eisen van jouw privégewoontes

Mag jouw baas een onderscheid maken tussen werknemers die wel of niet gevaccineerd zijn?

Het antwoord is: neen. In principe mogen er geen niet-gevaccineerde werknemers geweigerd worden op de werkvloer. Dit wordt beschouwd als discriminatie op grond van de gezondheidstoestand en kan in het slechtste geval gelijk staan aan een schadevergoeding van 6 maand brutoloon. Een uitzondering hierop zijn transportbedrijven of luchtvaartmaatschappijen die in landen actief zijn waar inwoners wel verplicht gevaccineerd worden.

Mag jij je laten vaccineren tijdens de werkuren? Ontdek het hier

Kun je ontslagen worden als je je niet laat vaccineren?

Het antwoord is: neen. Je kunt niet ontslagen worden omdat je weigert om je te laten vaccineren maar wel wanneer je de specifieke hygiëne- en veiligheidsvoorschriften bewust niet naleeft (bv. het dragen van een mondmasker).

Check ook... Mondmasker niet dragen kan leiden tot ontslag

Vaccinatiewens

Toch valt er wel wat te zeggen van de vaccinatiewens van je werkgever. Een veilige werkomgeving is voor iedereen belangrijk en, hoewel het Covid-19 vaccin geen 100 % bescherming biedt, kan een vaccinatie het besmettingsrisico serieus verminderen. Dat is een goede zaak voor elke werknemer op de werkvloer, ook voor zij die weigeren om zich te laten vaccineren.

Lees ook: Kan je baas het coronavaccin verplichten?

(fd/mr)

12 mei 2021
Anderen bekeken ook