Concurrentiebeding
Vorige

1 van 10

Volgende

Kan ik zomaar aan de slag bij een concurrent van mijn werkgever?

24 februari 2011
Je werkgever ziet je uiteraard niet graag vertrekken naar een concurrent. Hij vreest wellicht dat je je commerciële contacten met klanten of je kennis van belangrijke knowhow bij je nieuwe werkgever zal benutten. Je zou het bedrijf klanten en personeel afhandig kunnen maken.
undercover

In principe ben je nochtans volkomen vrij om van werkgever te veranderen, zelfs als dat een concurrent van je huidige werkgever is. Je functie of plaats op de hiërarchische ladder is daarbij van geen belang. Je eventuele kennis van bedrijfs- of zakengeheimen legt je vrijheid evenmin aan banden.

Het is echter mogelijk dat je akkoord bent gegaan met een vrijwillige beperking van deze vrijheid. Je arbeidsovereenkomst kan een concurrentiebeding bevatten. Je bent dan de verbintenis aangegaan om bij je vertrek geen soortgelijke activiteiten uit te oefenen door zelf een onderneming uit te baten of door in dienst te treden van een concurrerende werkgever.

6 maanden loon

Zo’n concurrentiebeding moet een aantal voorwaarden vervullen om afdwingbaar te zijn. Die voorwaarden verschillen naargelang je functie en naargelang je werkgever internationaal actief is, of een eigen centrum van onderzoek heeft. Een concurrentiebeding moet zich ook beperken tot soortgelijke activiteiten, net als het zich geografisch en in de tijd moet beperken.

Het komt in de praktijk vaak voor dat een concurrentiebeding niet alle geldigheidsvoorwaarden vervult. Je kan dan de nietigheid van het concurrentiebeding inroepen en probleemloos bij een concurrent starten.

Is het concurrentiebeding wel geldig, dan mag je geen soortgelijke functie vervullen bij een concurrent van je huidige werkgever. Als er relevante inhoudelijke verschillen zijn tussen je toekomstige en huidige functie, is er geen probleem. Is de functie echter gelijkaardig, dan riskeer je een vergoeding (meestal 6 maanden loon) te moeten betalen wegens de schending van het concurrentieverbod.

(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian). 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook