Vorige

1 van 16

Volgende
Volgend artikel:

9 verrassende extralegale voordelen

Kan ik zelf bijbetalen om de dekking van mijn hospitalisatieverzekering via het werk te verhogen?

12 augustus 2019
Ik heb een hospitalisatieverzekering via het bedrijf. Kan ik zelf bijbetalen om de dekking te verhogen?
Bijbetalen voor de hopsitalisatieverzekering van het werk

Wanneer je werkgever ten behoeve van zijn personeel (en hun gezinsleden) een hospitalisatieverzekering heeft onderschreven bij een verzekeringsmaatschappij, zijn de verzekeringspremies en tussenkomsten op collectieve wijze vastgelegd in een verzekeringsreglement. Het grote voordeel daarvan is dat doorgaans voordeligere tarieven onderhandeld zijn en dat ook ‘kwetsbaardere’ werknemers tegen dezelfde premie een dekking bekomen die zij als particulier wellicht niet kunnen krijgen. De keerzijde is dat zij dezelfde dekking voor alle werknemers voorziet en geen rekening houdt met individuele wensen.

Door het collectieve karakter van de hospitalisatieverzekering is het in principe niet mogelijk is om op individuele basis bijkomende stortingen te doen als aanvulling voor de voorziene dekkingen. Als particulier staat het je natuurlijk wel vrij om een individuele hospitalisatieverzekering af te sluiten. Voor zover mij bekend, is het wellicht enkel mogelijk te kiezen tussen uiteenlopende formules, gaande van een basisformule tot een luxeformule (met alle mogelijke dekkingen). De kans lijkt me klein dat een verzekeringsmaatschappij bereid is om een verzekeringscontract te sluiten waarbij enkel de bijkomende risico’s worden gedekt die niet al zijn opgenomen in de hospitalisatieverzekering van je werkgever. Indien dit het geval is, biedt de hospitalisatieverzekering van je werkgever dus geen enkel voordeel meer voor jou.

Je neemt best in eerste instantie contact op met de verzekeringsmaatschappij bij wie je werkgever een verzekering heeft gesloten om de mogelijkheid van bijkomende dekkingen te onderzoeken.

(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian).       

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16964 andere jobs