Vorige

1 van 550

Volgende
Volgend artikel:

Shana maakte van haar passie haar beroep: Lead Character Artist

Jongeren willen tonen dat ze zin hebben om te werken

12 april 2017
Een jobbeurs voor én georganiseerd door laaggeschoolde jongeren. Na een eerste initiatief vorig jaar in Lier en een eerste editie van JobFix vorige week in Mechelen, blijkt het een formule die werkt. In Lier staat in mei al een volgende beurs gepland.
“We leerden onze competenties en talenten in de verf te zetten. Sindsdien krijg ik veel meer reacties.” (An-Sofie Delen, werkzoekende)

“De jeugdwerkloosheid in de provincie Antwerpen daalt opvallend sneller dan in de rest van Vlaanderen. We zetten in onze provincie dan ook sterk in op jongeren. Zo blijken de jobbeurzen voor én door jongeren, ondersteund door tal van partners, een succes”, zegt Bjorn Cuyt, provinciaal directeur van VDAB.

In Mechelen bijvoorbeeld daalde de jeugdwerkloosheid met 9% ten opzichte van vorig jaar. Toch is een job vinden zonder diploma nog altijd niet evident. Bijna 60% van de werkzoekende jongeren in de stad is laaggeschoold. Terwijl bedrijven hun vacatures voor laaggeschoolden moeilijk ingevuld krijgen.

Jobfix jobbeurs

Om elkaar te vinden, zette een aantal jongeren met de steun van heel wat enthousiaste partners in Regionaal Open Jeugdcentrum Mechelen daarom een jobbeurs op poten. Met een opkomst van een 300-tal jongeren was de eerste editie van Jobfix meer dan geslaagd. “We willen vooral aan toekomstige werkgevers tonen dat we zin hebben om te werken en onze competenties in de verf zetten. We willen een jobbeurs die gericht is op talenten, niet op cv’s”, klinkt het bij de jongeren.

Een van de jongeren die mee de schouders onder JobFix zette, is An-Sofie Delen (22). “Zonder diploma en met nog niet veel ervaring gezien mijn leeftijd, ervaar ik zelf hoe aartsmoeilijk het is een kans te krijgen om te bewijzen wat je kan. Toen de uitnodiging van VDAB kwam om mee een jobbeurs op poten te zetten, ging ik daar dan ook graag op in. Tijdens een aantal meetings met VDAB en alle betrokken partners zijn we dan volop beginnen brainstormen. Het fijne eraan is dat je van nul kan meedenken en dat we zelf de bedrijven konden aanspreken die we graag op de jobbeurs wilden hebben”, vertelt ze.

Informeel

Ook na afloop houdt An-Sofie er positieve ervaringen aan over. “Naast contact met enkele interimkantoren had ik een heel goed gesprek met Manus, een bedrijf in de sociale economie. Ze verzekerden mij eerstdaags opnieuw te contacteren voor een vervolggesprek in het bedrijf. Dat de eerste gesprekken tijdens de jobbeurs op een meer informele manier verliepen, was eveneens een pluspunt. Dat is toch minder stressvol”, getuigt An-Sofie.

“Enorm positief was ook dat we bij VDAB een infosessie kregen hoe een zogenaamd ‘competentie cv’ op te stellen. Omdat we zonder diploma zitten en niet veel ervaring hebben, is het belangrijk dat we onze competenties en talenten in de verf zetten. Sinds ik mijn cv op basis daarvan heb aangepast, heb ik al veel meer reacties gekregen”, looft ze.

Stevige fundamenten

Ook de 25 deelnemende bedrijven reageerden na afloop zeer enthousiast. Ze zijn overtuigd dat ze op de beurs verschillende kandidaten hebben ontmoet die invulling kunnen bieden aan hun vacatures. Onder hen warenhuisketen Aldi. “We zijn heel aangenaam verrast door het enthousiasme en de inzet van de jongeren. Alles was heel goed en professioneel tot in de details georganiseerd. Ook de gesprekken zelf waren heel positief. Bezoekers toonden oprecht interesse en na een tweede gesprek hebben we intussen iemand van hen zelfs al aangenomen. Het is een bewijs dat niet iedereen over de hoogste diploma's moet beschikken, als je maar gemotiveerd bent. Het is een initiatief dat absoluut voor herhaling vatbaar is”, zegt An-Sofie Dewaele, districtleider Aldi regio Mechelen.

Dat is ook de overtuiging van de partners die de jongeren ondersteunden bij de organisatie. “Er zijn stevige fundamenten gelegd om de samenwerking te verdiepen en er worden nu al plannen gemaakt voor een tweede editie. Net zoals binnenkort in Lier”, zegt Sandra Van Loo, provinciaal communicatieverantwoordelijke VDAB.

(br) 

De jobbeurs in Lier voor jongeren tussen 18 en 25 jaar vindt plaats op 9 mei van 13 tot 16 uur in Jeugdcentrum Moevement, Aarschotsesteenweg 1. 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14959 andere jobs