Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 239

Volgende

Jobstudent verdient 1.762 euro per jaar

Deze zomer zijn een recordaantal studenten aan de slag. Over een heel jaar gaat het al om meer dan een half miljoen jongeren. Ze kunnen hierbij terugvallen op een nieuwe wettelijk regeling die hen toelaat om meer te werken. Al kijk je als student toch best even uit.
Dankzij de nieuwe regeling voor studentenarbeid kunnen studenten gemakkelijker jobs aangaan op momenten dat het hen uitkomt.

Vorig jaar werkte voor het eerst meer dan een half miljoen jongeren als jobstudent. Dat blijkt uit cijfers die Jobat opvroeg bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Precies 502.297 studenten voerden gedurende ten minste één dag een studentenjob uit. Dat is 5 procent meer dan een jaar voordien. Het aantal werkgevers dat een beroep heeft gedaan op jobstudenten, steeg ook behoorlijk: met 4,9 procent tot 56.607.

Wat deze zomer?

Dit jaar zet de stijging zich door. Volgens uitzendbureau Deltaworx, gespecialiseerd in studentenjobs, doet deze zomer een recordaantal studenten in ons land aan vakantiewerk. Federgon, de federatie van HR-dienstverleners, bevestigt de stijging. Ruim 446.000 jobstudenten zouden deze zomer een centje bijverdienen, een stijging met 5 procent.

Deze toename is deels het gevolg van de nieuwe regeling rond studentenarbeid, waarbij jongeren per uur worden afgerekend. “De regeling spoort ook een andere soort studenten aan om te werken”, weet Jeroen Poels, CEO van Deltaworx. “Studenten die geen volledige maand aan een stuk konden werken, gingen vroeger gewoon niet werken. Nu kunnen ze gemakkelijker jobs aangaan op momenten dat het hen uitkomt.”

Welk werk?

Een job in de horeca blijft de populairste studentenjob in Vlaanderen, gevolgd door een job in sales en marketing, retail en administratie. Dat blijkt dan weer uit een rondvraag van Seal Jobs, een app voor tijdelijke en studentenjobs. Een job als schoonmaker blijkt het minst in trek bij de Vlaamse student. Wanneer studenten op zoek gaan naar een vakantiejob trekken ze nog altijd eerst aan de mouw van familie en kennissen, maar bijna even populair zijn jobsites, gevolgd door interim-bureaus.

Volgens Yannick Van der Gucht van Seal Jobs zijn er twee types van jobstudenten. “Enerzijds de groep studenten die bijklust om op korte tijd zo veel mogelijk geld te verdienen. Anderzijds heb je een groep die op zoek gaat naar zo veel mogelijk relevante werkervaring voor hun professionele toekomst.”

Hoeveel schuift dat?

Een gemiddelde student werkte, volgens cijfers van de RSZ, vorig jaar exact 23,4 dagen, verdeeld over 1 à 2 jobs, en verdiende daarmee 1.762 euro. Het gaat om een brutobedrag, waarop 2,71 procent sociale bijdragen verschuldigd zijn, maar geen belastingen mits het de enige inkomsten zijn van de student.

Deze zomer mag dan een record laten optekenen, studenten werken steeds vaker het hele jaar door. Het aandeel dat alleen in de zomermaanden (juli, augustus en september) actief was, zakt volgens de RSZ van 37 procent in 2012 naar 27 procent vorig jaar, terwijl het aandeel studenten dat in alle vier de kwartalen van het jaar actief was, steeg van 12 naar 18 procent.

(wv) - Met dank aan Seal Jobs

5 april 2019
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook