Waar vind ik jobs? Vorige

1 van 473

Volgende

Jan Denys: “Wie doet me wat?”

“Drie-en-dertig jobaanbiedingen had een laatstejaars burgelijk ingenieur bouwkunde reeds gekregen tot nu toe, las ik onlangs. En dan is het academiejaar nog niet eens ten einde. Het is een mooi voorbeeld van hoe de verhoudingen op de arbeidsmarkt gewijzigd zijn.“ Arbeidsmarktdeskundige Jan Denys verklaart zich nader …

8 maart 2011

Delen

Jan Denys
“Op de arbeidsmarkt is er sprake van tornooimobiliteit. De winnaars gaan door” (Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige Randstad en auteur van ‘Free to work’ en ’Uw werk, uw merk’)

“Dat werkgevers altijd en overal aan de touwtjes trekken en de voorwaarden bepalen is verleden tijd. Op een moderne arbeidsmarkt zijn machtsverhoudingen veel meer gedifferentieerd. In dit geval is het overduidelijk de betrokken student die aan zet is. Hij, en niet het bedrijf, kiest waar hij gaat werken.“

“De vraag is of dit voor betrokkene wel een goede zaak is. Als consumenten moeten kiezen uit meer dan vijf producten haken ze af en kiezen ze lukraak. Jobaanbiedingen zijn complexer dan consumptieproducten. Hoe selecteer je dan de beste job uit 33 aanbiedingen? Hier is duidelijk sprake van l’embarras du choix.”

“De keuze gaat trouwens niet alleen over de job, maar ook over het bedrijf, het management, de collega’s, de werksfeer. Eén aanbieding gaat al gepaard met heel wat onzekerheid. Betrokkene zal zeker ervaren wat keuzestress met een mens doet. Want welke job hij ook kiest, steeds zal er de twijfel zijn of de keuze wel de juiste was? Dit zal des te meer het geval zijn als negatieve ervaringen de kop opsteken. En negatieve ervaringen zijn niet te vermijden.”

Zweven

“Zoveel jobaanbiedingen doet ook iets met een mens. Het kan je laten zweven en de arbeidsmarkt doen betreden met irrealistische verwachtingen. Een houding van ‘wie doe me wat’ is dan niet denkbeeldig. Met zo’n houding loopt het vaak fout af. Een gezonde dosis zelfrelativering zal geen overbodige luxe zijn. Gelukkig is deze competentie in Vlaanderen flink verspreid.”

“Een vlotte intrede op de arbeidsmarkt betekent overigens geen garantie op een succesvolle loopbaan. Op de arbeidsmarkt is er sprake van tornooimobiliteit. De winnaars gaan door, de verliezers kunnen meestal niet meer winnen. Maar winnen nu betekent niet dat ook straks wordt gewonnen. Ook de ingenieur met 33 aanbiedingen zal aan zijn loopbaan moeten werken en ook voor hem ligt het pad bezaaid met valkuilen en schietgeweren. Als hij tijdens zijn loopbaan geen externe benchmark behoudt op de arbeidsmarkt is ook hij niet immuun voor een fatale crash als blijkt dat zijn uitzonderlijke expertise niet meer relevant is op de externe arbeidsmarkt. Op dat ogenblik is het te laat om nog te schakelen.”

“Maar laten we wel wezen. De ingenieur met 33 jobaanbiedingen is in de eerste plaats een mooi icoon van de krappe arbeidsmarkt. Als de economie nog even doorzet, slaat deze massaal toe. En de waarheid is dat we bijzonder slecht voorbereid zijn op deze schaarste.”

(jd)   

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?