Is jouw werk slecht voor je privéleven?
"Werknemers vinden dat hun privé onder het werk lijdt, hun werkgever meent vaak het omgekeerde" (Heidi Verlinden, Securex)
Het nieuwe schooljaar is begonnen en voor heel wat werkende ouders betekent dat weer alle hens aan dek om de kinderen op tijd aan de schoolpoort te krijgen. Uit een onderzoek van Securex blijkt dat meer dan een op drie werknemers de combinatie werk-privé nauwelijks gebolwerkt krijgt.
"Werknemers vinden dat hun privé onder het werk lijdt, hun werkgever meent vaak het omgekeerde" (Heidi Verlinden, Securex)
Hr-dienstengroep Securex ging in opdracht van haar ziekenfonds na hoe werknemers de impact van hun job op hun privéleven ervaren en vice versa. Opvallend: de Belg valt vooral de nefaste invloed van zijn werk op zijn privéleven op. Dat private beslommeringen goede prestaties op het werk in de weg staan, komt minder in ons op. Ter illustratie: bijna de helft van de 1.550 werknemers uit het onderzoek vindt dat zijn privéleven lijdt onder zijn werk. Slechts één op tien maakt ook de omgekeerde redenering.
"De werkgever denkt daar wellicht anders over", meent onderzoekster Heidi Verlinden. "Hij zal sneller opmerken dat het werk schade ondervindt. Toch is het ook voor de werkgever van belang dat zijn medewerkers de goede balans vinden. Een werknemer die vindt dat zijn privéleven te zeer lijdt onder zijn werk, zou wel eens van werk kunnen veranderen. Voor de werkgever, die op zoek moet naar een vervanger, brengt dat kosten mee."
Bent u hoogopgeleid, dertiger of veertiger en bekleedt u een kaderfunctie in het Brusselse? Dan is de kans vrij groot dat uw werk-privébalans danig in de knoei zit. De bedrijfsgrootte of het soort organisatie waar u voor werkt, zijn minder van belang, zo blijkt. Net als werken in de private of de publieke sector.
Man doet minder
Tussen mannen en vrouwen is er amper een verschil merkbaar. "Tegen alle verwachtingen in merken we bij hen geen significant verschil in de mate waarop ze in staat zijn hun tijd te verdelen tussen hun werk en hun privéleven", zegt Verlinden. "Misschien is dat te wijten aan de opkomst van de nieuwe man, die thuis helpt en vaker aanwezig is. Als man en vrouw even veel werken en even veel thuis zijn, ontstaat er misschien ook een gelijke verdeling van het werk. Maar het is ook best mogelijk dan een koppel genoegen neemt met het traditionele rollenpatroon. De vrouw vervult dan een meer zorgende rol en werkt bijvoorbeeld deeltijds, waardoor zij een balans kan vinden tussen werk en privé, terwijl de man meer werkt maar ook minder in het huishouden doet."
Dat er grote verschillen bestaan tussen de verschillende leeftijdscategorieën, ligt meer voor de hand. Zo hebben twintigers beduidend minder last om werk en privé te combineren. Verlinden: "Voor mensen boven de 30 jaar wordt het zwaarder om alles te combineren. In die periode neemt de carrière doorgaans een vlucht, terwijl koppels dan ook aan kinderen beginnen. Dat is iets waar jongeren nog niet en ouderen niet meer mee te maken hebben."
Ook de locatie waar we werken, beïnvloedt de combinatie werk-privé. Wie in Brussel werkt, is er het ‘ergst’ aan toe. Meer dan de helft (53%) van de werknemers in Brussel beweert te weinig tijd te kunnen besteden aan zijn privéleven. Hun werk is daar de oorzaak van. In Vlaanderen gaat het om iets minder dan de helft (46%), in Wallonië om vier op de tien.
"Wie in Brussel werkt, woont daar uiteraard niet altijd", legt Verlinden uit. "Het lijkt niet onlogisch dat er in Brussel meer pendelaars werken dan in Vlaanderen en Wallonië. De afstand van en naar het werk is voor hen wellicht groter en vooral de tijd die ze besteden aan woon-werkverplaatsingen zwelt aan, wat maakt dat er minder privétijd overblijft."
Aan- of afwezig?
Of we ons goed voelen bij de impact die ons werk heeft op ons leven, is volgens het onderzoek ook af te leiden uit het aantal dagen dat we wegens ziekte afwezig zijn op het werk. Hoe slechter de balans zit, hoe langer we afwezig zijn. "De duur van de afwezigheid hangt vaak samen met hoe we de combinatie werk-privé aanvoelen. Dat geldt niet voor de frequentie, of het aantal ziektemeldingen", verduidelijkt Verlinden.
Werknemers die tevreden zijn met hun balans werk-privé zijn minder dagen afwezig, maar daarom niet noodzakelijk meer of minder frequent. "Als het evenwicht niet goed zit, voelen werknemers zich meer gestresseerd, waardoor ze thuisblijven met stresssymptomen. Maar het is ook mogelijk dat mensen, door af en toe een dag thuis te blijven, hun evenwicht net herstellen."
Werknemers die frequent afwezig zijn, vinden overigens wel dat hun privéleven hun werk beïnvloedt. "Dat is niet onlogisch", weet Verlinden. "Wie regelmatig afwezig is, krijgt op het werk te maken met een stapel inhaalwerk, wat ook voor stress zorgt."
(mo) - Illustratie: (rp)
6 september 2010