Jobs met toekomst
Vorige

1 van 168

Volgende
Volgend artikel:

Neemt AI binnenkort het magazijn over?

Mede mogelijk gemaakt door: VDAB

Is jouw (toekomstige) job een knelpuntberoep?

Knelpunt_VDAB_Joke
“Voor alle beroepen geldt dat er jaarlijks 100 werknemers met pensioen gaan, terwijl er slechts 82 bijkomen”, weet Joke Van Bommel, woordvoerster bij VDAB.
Welgeteld 234 knelpuntberoepen staan er op de lijst die arbeidsbemiddelaar VDAB recent opstelde. Dat waren er nog nooit zo veel. Maar wat betekent dat voor jou én voor je (toekomstige) baas? “Werkgevers verlagen hun eisen.”

1. Is elke job intussen een knelpuntberoep?

Nog niet, maar het gaat wel in die richting. “Van alle vacatures die wij vorig jaar lieten optekenen, zijn er 72 procent voor een knelpuntberoep”, stelt Joke Van Bommel, woordvoerster bij VDAB.

Ze erkent ook dat de krapte alleen maar erger wordt. “De vergrijzing speelt daarbij een rol. Er zijn in verhouding te weinig jongeren die de arbeidsmarkt betreden. Voor alle beroepen geldt dat er jaarlijks 100 werknemers met pensioen gaan, terwijl er slechts 82 bijkomen.”

In sommige sectoren is de uitstroom nog extremer, zoals het onderwijs en de zorg. “Bij de zorg kun je gerust spreken over een dubbele vergrijzing. Er gaan meer zorgmedewerkers met pensioen, terwijl er door de vergrijzing net meer nood is aan zorg”, weet Joke Van Bommel.

Ontdek: Wat artsen en leraren gemeen hebben

2. Wat zijn de nieuwe knelpunten?

Knelpunten zijn er om kwantitatieve redenen (te weinig kandidaten) en om kwalitatieve redenen (te weinig kandidaten met de juiste scholing of ervaring).

“De nieuwe knelpuntberoepen bevestigen de krapte en ook de nood in bepaalde domeinen”, vertelt ze. Denk aan de nood aan zorgmedewerkers (met bijvoorbeeld de sociaal verpleegkundige als nieuw knelpunt), de vraag naar technici (met de installateur liften als nieuw knelpunt) of de schaarse IT-profielen (zoals de supportmedewerker ICT).

Ook de coronapandemie van de afgelopen jaren speelt nog mee. “Sommige sectoren merkten bij de heropstart dat veel van hun medewerkers intussen voor een andere job hadden gekozen. Dat verklaart nieuwe knelpuntberoepen, zoals hulpkok, keukenmedewerker of podiumtechnicus.”

3. Hoe gaan werkgevers en werknemers om met de krapte?

Werkgevers, zo stelt Van Bommel vast, hebben steeds meer de neiging om hun eisen te verlagen. “Ze passen zich meer aan in functie van de kandidaat, al blijven bepaalde vaardigheden van tel en soms lastig. Denk aan talenkennis, een rijbewijs of soft skills zoals vlotte communicatie of zelfstandig werken.”

Tegelijk gaapt vaak een kloof tussen de werkgever en de werknemer. “Dat uit zich dan in het loon dat de werknemer wil verdienen of het aantal thuiswerkdagen. Dat strookt soms niet met wat de werkgever wil of kan aanbieden.”

CHECK: Welke kwaliteiten heb je vandaag nodig op de arbeidsmarkt?

4. Hoe gaat VDAB om met de krapte?

VDAB is er voor werkzoekenden, maar ook voor werkgevers. “Voor werkgevers bekijken wij telkens welke profielen ze nodig hebben. Vaak zit daar ook een reality check bij. De witte raaf die ze soms nog beogen, is vaak gaan vliegen. Tegelijk zoeken we oplossingen, van opleidingen tot coaching. Knelpuntberoepen staan hierbij centraal”, zegt Joke Van Bommel.

“Daarnaast is het voor ons als VDAB een kwestie om op zoek te gaan naar meer kandidaten, om zo de pool aan werkzoekenden te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan niet-beroepsactieven zoals mensen die terugvallen op een leefloon, een RIZIV-uitkering, sociale huurders of inburgeraars. Profielen die soms nog niet actief zijn op de arbeidsmarkt, maar wel zouden kunnen of willen werken. Voor deze profielen stellen we samen met partnerorganisaties een job voor als aantrekkelijke keuze.”

Job-alert: jobs op maat in je mail. 3 kliks en klaar

5. Wat is het aanbod van VDAB?

Ten eerste is er de basisopleiding. “Vorig jaar hebben we ongeveer 17.000 opleidingen georganiseerd of ondersteund rond knelpuntberoepen. Dat gaat breed: van techniek tot zorg en onderwijs”, stelt ze. “Naast de basisopleidingen is er een initiatief rond werkplekleren, waarbij VDAB een werkgever ondersteunt die als stagiair zijn of haar opleiding afmaakt.”

Ten derde is er coaching op de werkvloer bij aangeworven medewerkers. “Dat kan taal- of jobcoaching zijn. Daarbij coacht zo’n jobcoach de pas aangeworven kandidaat, maar ook het team en de werkgever zelf. Allemaal zaken die kunnen helpen om knelpunten maximaal in te vullen.”

6. Moet je als jongere kiezen voor een knelpuntberoep?

Geeft zo’n lijst met knelpuntberoepen je richting bij de keuze voor een bepaalde studie of job? “Het is één element dat kan meespelen, maar zeker niet het enige”, vindt Joke Van Bommel. “Kies vooral met je hart”, raadt ze aan. “Je motivatie voor een job of studie is essentieel. En als je twijfelt, kies dan voor een knelpuntberoep.”

Lees ook: 5 tips bij het kiezen van je studie

Nieuwe knelpuntberoepen:

Top 10 van knelpuntberoepen:

  1. Verpleegkundige
  2. Werfleider
  3. Technicus industriële installaties
  4. Schoonmaker bij mensen thuis
  5. Bestuurder trekker-oplegger
  6. Onderhoudsmecanicien
  7. Calculator bouw
  8. Medewerker in de fruitteelt
  9. Boekhouder: accountant of belastingadviseur
  10. industrieel elektrotechnisch installateur

Bron: VDAB, lijst knelpuntberoepen

Elke dag keuze uit duizenden jobs! Ga naar jobat.be en vind een job die écht bij je past

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

29 maart 2023
Anderen bekeken ook