Vorige

1 van 114

Volgende
Volgend artikel:

Limburger gaat nog altijd met de auto naar het werk

Is je baas aansprakelijk voor de wagens en fietsen op de bedrijfsparking?

2 augustus 2010
Wanneer je na een lange werkdag bij je auto komt op de bedrijfsparking blijkt dat een van je zijspiegels is afgerukt en verdwenen. Is je werkgever aansprakelijk en moet hij de schade betalen? Of niet?
parking

De Arbeidsovereenkomstenwet stelt dat een werkgever als een goede huisvader moet zorgen voor de persoonlijke voorwerpen die de werknemer in bewaring moet geven. Bij gebrek aan verdere verduidelijkingen mag het begrip “persoonlijke voorwerpen” ruim worden ingevuld. Het betreft dus alle mogelijke zaken die een werknemer noodgedwongen bij zijn werkgever in bewaring geeft omdat hij ze tijdens de werkuren niet kan bijhouden. Voorbeelden hiervan zijn geld, kledij, een fiets, een auto …

Als deze voorwerpen worden beschadigd of ontvreemd is de werkgever hiervoor aansprakelijk, tenzij hij kan aantonen dat er overmacht is opgetreden en/of alle nodige voorzorgsmaatregelen zijn genomen.

Parkeren op eigen risico?

Voor het bewaren van kledij en kleine voorwerpen kan een werkgever zijn bewaarverplichting vervullen door afgesloten lockers of kledingkastjes te voorzien. Voor fietsen, motorfietsen en wagens kan er uit de rechtspraak en rechtsleer worden afgeleid dat het ‘goed huisvaderschap van de werkgever’ is beperkt tot het verschaffen van een veilige stalling- of parkeerplaats.

  • Als veilige parkeerplaats voor fietsen beschouwt men zeker stallingplaatsen die continu bewaakt worden (bv: via een uitzicht op het kantoor van de conciërge) of die overdag tijdens de werkuren worden afgesloten.
  • Wat betreft autoparkings heeft de rechtspraak al eens geoordeeld dat werkgevers niet verplicht zijn om bewakers aan te stellen, maar dat het wel een adequate maatregel kan zijn om de veiligheid te verhogen. Camerabewaking kan hierbij een valabel alternatief zijn.

De wetsbepaling met betrekking tot de bewaarverplichting is overigens dwingend. Een werkgever kan zijn aansprakelijkheid dus niet inperken door een bordje te plaatsen met daarop “Parkeren op eigen risico”.

(kv) - Bron: SD Worx  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15134 andere jobs