Welke job past bij mij? Vorige

1 van 492

Volgende

Is interim een goed alternatief om werk te vinden?

Kurt, een van de werkzoekenden die de Jobat-krant van 28/2 maakte, stelt zich vragen bij de functie van een interimkantoor. Hebben zij ook vaste jobs voor hooggeschoolden in de aanbieding?

13 februari 2014

Delen

Kurt De Puysseleir, werkzoekende

De vraag van Kurt De Puysseleir: "Ik ben sinds eind januari op zoek naar een job in sales en marketing, maar bij een uitzendkantoor heb ik me nog niet ingeschreven. Ik vraag me ook af of dat in de huidige economische situatie wel zin heeft? Heeft zo'n kantoor trouwens meer te bieden dan tijdelijk werk en jobs voor laaggeschoolden? Wat me ook tegenhield, zijn de verbouwingen aan ons huis. Eigenlijk wil ik pas in april beginnen werken. Heeft het dan zin om me nu al in te schrijven?"

"Natuurlijk heeft het zin je al vroeger in te schrijven", zegt office manager Vicky Boon van Unique in Asse. "Bij het bespreken van het cv en de werkervaring bekijken we niet alleen wat voor job iemand zoekt, maar ook wanneer hij of zij beschikbaar is. Eigenlijk is de situatie van Kurt dezelfde als die van een latent werkzoekende die nog een job heeft en dus rekening moet houden met de opzegperiode."

Nog steeds veel knelpuntberoepen

Hoewel de crisis zich al laat voelen, heeft het interimkantoor in Asse nog 145 openstaande jobaanbiedingen. "Er is dus nog werk, al geldt dat niet voor iedereen in elke functie", waarschuwt Vicky. "De snelheid waarmee je vandaag een nieuwe baan vindt, zal afhangen van je competenties en het soort job dat je wilt uitoefenen. Er is nog steeds een grote vraag naar knelpuntfuncties, hoewel die vroeger soms langer bleven openstaan."

"Voor lagere bedienden was het jobaanbod een jaar geleden gevarieerder, maar we kunnen hen nog steeds helpen", geeft Vicky nog mee. "De jobs voor die profielen zoeken we in sectoren die minder te lijden hebben onder de crisis, zoals contactcenters."

Enkel tijdelijke jobs of ook vast werk?

Alhoewel Kurt niet opziet tegen tijdelijk werk geeft hij de voorkeur aan een vaste job. Maar kan hij die ook vinden via een uitzendkantoor? "Zowat negentig procent van de jobs die we aanbieden zijn met zicht op vast werk", zegt Vicky. "Midden jaren negentig contacteerden bedrijven ons vooral voor tijdelijke vervangingen. De laatste jaren gaat het om steeds meer vaste medewerkers."

Vicky benadrukt dat je ook bewust kan kiezen voor een tijdelijke job. "Een vaste kern van uitzendmedewerkers wil op die manier ervaring opdoen in verschillende sectoren en bedrijven, en kan vrij kiezen wanneer zij wel of niet wensen te werken."

'Begrijpen jonge consulenten de oudere werkzoekenden wel?'

"In uitzendkantoren werken dikwijls heel jonge consulenten", merkt Kurt op. "Zijn zij wel goed op de hoogte van de arbeidsmarkt? En begrijpen ze wat oudere sollicitanten soms doorstaan?" Vicky erkent dat er soms wel jongere mensen werken, maar die zijn wel hooggeschoold, hebben affiniteit met de sector en hebben een grondige interne opleiding achter de rug.

"Zelfs heel jonge medewerkers kunnen veel doen voor kandidaten, op voorwaarde dat ze de markt kennen, een goede screening kunnen uitvoeren, zich inleven in de kandidaat en de meest passende jobs kunnen voorstellen. Mensen hebben bovendien vaak een verkeerd beeld van de uitzendwereld. Ik heb tien jaar anciënniteit in de interimsector, mijn collega twintig jaar bij Unique. Je kan dus niet zeggen dat we niet ervaren zijn."

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?