Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 275

Volgende
Volgend artikel:

Met deze vragen kan jij je jobinterview verknallen

Is ‘ghosten’ van sollicitanten nog van deze tijd?

Ghosting
Wat voor dating geldt, duikt ook op in de jobmarkt. Wie solliciteert voor een job, werd ooit wel eens ‘geghost’. Dat betekent dat de onderneming waar je op gesprek bent geweest niets meer van zich laat horen. Maar uit onderzoek van HR-adviseur Acerta en KU Leuven blijkt dat ‘ghosten’ niet (meer) courant opduikt.

Meer dan 9 op de 10 bedrijfsleiders geven aan dat ze kandidaten feedback bezorgen na een jobinterview, ook al hebben ze de job niet gekregen. Zowat 22% van de bevraagde bedrijven zegt soms feedback te geven, 69% zegt dat altijd te doen.

Lees ook: Ben jij al eens geghost na een jobinterview?

Aan wie feedback?

Wanneer er feedback gegeven wordt, is dat bij weerhouden kandidaten bijna altijd gepersonaliseerde feedback (92%), bij niet-weerhouden kandidaten is dat merkelijk minder (59%).

Wat als… je niets meer hoort na je jobinterview?

Is feedback nuttig?

Volgens Rein De Cooman, professor work and organisation studies aan de KU Leuven, triggert een positieve ervaring bij een sollicitatie een positieve houding van de sollicitant achteraf.

“Er is in dat verband een groeiend besef van het belang van goede feedback. Goede feedback is feedback die voor beiden rendeert, zowel voor de onderneming als voor de deelnemer”, stelt De Cooman.

Volgens haar kunnen kandidaten dus ook echt wel wat met de feedback. “Je kan nog zoveel vervolgtrajecten uitwerken en opleidingen aanbieden, als het inzicht in de ontwikkelpunten er bij de deelnemer niet is of niet erkend wordt, is er ook geen motivatie om de tekorten aan te pakken.”

Ontdek: De grootste frustraties bij sollicitaties
Mijn Jobat banner

(William Visterin)

24 maart 2023
Anderen bekeken ook