Ingenieurs zijn tevreden maar schaarse werknemers

Wie voor ingenieur studeert, maakt zich vooral zorgen over zijn talenkennis en onderhandelingstechnieken.
Acht op de tien ingenieurs zijn tevreden met hun job. Dat is ruim 10 procent meer dan de gemiddelde werknemer. De keerzijde van de medaille is dat ingenieurs erg schaars zijn én dat ook blijven volgens werkgevers. Toch willen zes op de tien bedrijven dit jaar net meer ingenieurs aanwerven.
ingenieur motor
Wie voor ingenieur studeert, maakt zich vooral zorgen over zijn talenkennis en onderhandelingstechnieken.

Deze cijfers staan te lezen in de USG Ingenieursbarometer 2014. Dit onderzoek bevraagt meer dan 2.500 toekomstige ingenieurs en bedrijven die ingenieurs tewerkstellen over wat de arbeidsmarkt in petto heeft voor deze beroepsgroep.

Een eerste vaststelling is dat ingenieurs erg tevreden werknemers zijn. Acht op de tien zijn tevreden over hun job, wat ruim 10 procent meer is dan de gemiddelde Belgische werknemer. Ondanks die troef blijft het voor veel werkgevers moeilijk om voldoende ingenieurs te vinden. Negen op de tien bedrijven vrezen dat dit in de toekomst niet zal verbeteren. Toch zegt 61 procent van de bevraagde werkgevers het komende jaar net meer ingenieurs te willen aanwerven.

De jobtevredenheid van de ingenieurs toont zich ook in hun bereidheid om langer te werken. Twee derde zegt dit te zien zitten. Een op vijf wil zelfs tot zijn zeventigste aan de slag blijven.

Jobzekerheid

Jongeren kiezen in de eerste plaats voor een technische bachelor- of masterstudie omdat dit toekomstmogelijkheden biedt (76%), maar ook het boeiende van het ingenieursberoep (71%) en het willen werken aan innoverende projecten (47%) zijn sterke motivaties voor hun studiekeuze.

De schaarste aan ingenieurs zorgt ervoor dat meer dan een kwart van de werknemers (27%) jobmobiliteit eerder als een bedreiging dan als een kans ziet. De vrees om ingenieurs in het uitstalraam te plaatsen haalt het bij deze werkgevers van de kans dat nieuwe ideeën het bedrijf binnenstromen.

Ingenieurs zijn over het algemeen wel erg trouwe werknemers. Hoewel bijna zes op de tien vorig jaar een andere job overwoog, is niet meer dan 21 procent effectief van werkgever veranderd. De voornaamste redenen om van job te veranderen zijn: meer loon, dichter bij huis werken, meer promotiekansen en een betere jobinhoud.

Talenkennis

Wat hun persoonlijke ontwikkeling betreft, willen ingenieurs vooral werk maken van projectbeheer, leiderschap en hun communicatieve vaardigheden. Zowel projectbeheer als communicatie staan, naast technische kennis, in de top-3 van wat werkgevers verwachten van ingenieurs.

Wie voor ingenieur studeert, maakt zich vooral zorgen over zijn talenkennis (48%) en onderhandelingstechnieken (31%), op de voet gevolgd door het onderhouden van contacten met klanten en voldoende inzicht hebben in bedrijfsprocessen.

Tot slot nog dit: engineering blijft een mannenwereldje. Slechts 15 procent van onze ingenieurs is vrouw.

(wv) 

4 april 2014
Anderen bekeken ook