Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 239

Volgende

In West-Vlaanderen verdien je gemiddeld 3.067 euro

geld scheppen
Het gemiddeld maandelijks brutoloon dat je in een Vlaamse provincie kan verdienen, varieert behoorlijk. In West-Vlaanderen betalen werkgevers minder dan bijvoorbeeld in Antwerpen, maar wel iets meer dan in Limburg. Dat blijkt uit de Jobat Loonwijzer 2018, die ook aangeeft dat de lonen in de lift zitten.

De Jobat loonwijzer biedt een inkijk in het loonzakje van zo’n 20.000 respondenten, verdeeld over heel België. Dat geeft je niet alleen inzicht in het loon en de extralegale voordelen over het ganse land, maar ook in de verdeling per provincie.

In West-Vlaanderen verdien je met 3.067 bruto maandelijks ruim 260 euro minder dan in de rest van het land. Al doet West-Vlaanderen het qua loon wel beter dan bijvoorbeeld Namen en het aangrenzende Henegouwen.

In de regio Vlaanderen (zie kaartje) verdien je in Vlaams-Brabant het meest en in Limburg het minst, terwijl Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen daartussen zitten. Let wel: het gaat telkens om gemiddelden en het brede plaatje. Want op zich kan je als individu natuurlijk meer verdienen in West-Vlaanderen dan in Antwerpen.

Hoeveel verdien je per provincie in België?

Brussel het hoogst

Over heel het land bekeken kan een werkende Belg gemiddeld rekenen op een maandelijks brutoloon van 3.329 euro. Dat landelijke loongemiddelde ligt overigens hoger dan bij het Jobat Loonwijzer-onderzoek van vorig jaar. Die toename zien we in alle Vlaamse provincies. De lonen zitten dus in de lift.

In Brussel kan je het meest verdienen: 3.642 euro bruto per maand, ruim 300 euro meer dan het landelijke gemiddelde. Ook Waals-Brabant betaalt met 3.406 euro bruto meer dan behoorlijk.

Om het meest te verdienen, trek je dus het best naar Brussel en in tweede instantie naar Vlaams- en Waals-Brabant of Antwerpen. Al zijn er natuurlijk ook veel mensen die gewoon graag dicht bij huis werken.

Verdien jij genoeg? Bereken het zelf...

Ben je bediende of kaderlid? In welke sector werk je en hoelang al? Op basis van die gegevens kan ons Salariskompas (de vroegere Loonwijzer, nvdr.) bepalen of je loon boven of onder het gemiddelde ligt. Bovendien kan je nadien makkelijk zelf aan de slag om te vergelijken in welke sector je meer zou verdienen, wat als je nog 2 jaar extra ervaring had, of hoe groot de kans is dat je een bedrijfswagen krijgt.

bereken hier

(wv)

5 oktober 2018
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook