Werken in het buitenland
Vorige

1 van 112

Volgende
Volgend artikel:

Wat is de beste bestemming voor expats?

In het buitenland werken: waar moet je op letten?

Meer en meer Belgen nemen de beslissing om de landsgrenzen over te steken om een nieuwe carrière te starten. Je gaat natuurlijk niet over één nacht ijs wanneer je beslist om aan de slag te gaan in het buitenland. Hier is een checklist van alles waaraan je moet denken vooraleer je aan je nieuw professioneel avontuur start.

Gefeliciteerd, je hebt een nieuwe job in het buitenland gevonden! Maar weet je niet hoe je aan dit nieuw hoofdstuk moet beginnen? Geen paniek, dankzij deze vijf stappen ben je volledig klaar om zorgeloos je nieuw leven in het buitenland te starten.

1. Informeer je over het gastland en wat het betekent om er een expat te zijn

Een mentale voorbereiding is van cruciaal belang als je aan de vooravond van een internationale carrière staat. Een verhuis naar het buitenland kan immers een cultuurshock teweeg brengen. Daarom is het belangrijk om van tevoren de lokale cultuur te leren kennen. Gelukkig kan je via de sites van onder meer de FOD Buitenlandse zaken of Vlamingen in de wereld (VIW) meer informatie vinden over de buitenlandse politiek, religie, wetten, het klimaat,.. Het is ook belangrijk je te informeren over de arbeidsmarkt. In het buitenland gelden er nu eenmaal andere arbeidsregels. Het is dan ook geen overbodige luxe om de werking van de arbeidsmarkt in het land waar je aan de slag gaat te leren kennen.

Naast de traditionele gidsen (le Routard, Lonely Planet, enz.) staat het internet vol met getuigenissen van landgenoten die vertellen over hun ervaringen in het land waarin je geïnteresseerd bent. Als je in een lidstaat van de Europese Economische Ruimte (EER) gaat werken, kan het Europees portaal voor beroepsmobiliteit EURES je alle informatie geven die je nodig hebt.

Zelfs wanneer je werkt in een land waar je vertrouwd bent met de lokale taal, kan het interessant zijn om je talenkennis verder bij te schaven om zo je integratie te vergemakkelijken.

2. Vraag je reisdocumenten aan

Hoewel de Belgische identiteitskaart in sommige regio's voldoende is, kan de procedure voor het verkrijgen van een paspoort en visum behoorlijk lang duren, afhankelijk van het land dat op je verlanglijstje staat. Neem contact op met de ambassade van het betreffende land in België om te kunnen inschatten hoeveel tijd die procedure in beslag zal nemen.

Vergeet ook niet om de stappen die nodig zijn voor het verkrijgen van een werkvergunning te achterhalen, want die kunnen nogal omslachtig zijn.

Als je naar een land buiten de EU verhuist en je voor je werk de baan op moet, bestaat de kans dat je voor je vertrek een internationaal rijbewijs moet aanvragen bij je huidige gemeente.

Passport

3. Zoek een onderkomen

Als het bedrijf waarvoor je in het buitenland gaat werken geen dak boven het hoofd aanbiedt, zul je er zelf een moeten vinden. Informeer daarom altijd naar hoe duur het leven is in het land waar je aan de slag gaat. We denken daarbij aan de vastgoedprijzen, prijs van de voeding... Op die manier kan je inschatten hoe groot de impact van die kosten is op je maandelijks budget.

Het is mogelijk om voor je vertrek een onderkomen te vinden via internationale (Airbnb, Craigslist, Roomlala) en lokale sites (Kijiji in Canada, Beijinger in Azië, Gumtree in Het Verenigd Koninkrijk), huursites of via huurgroepen op Facebook. Pas echter op voor zwendelpraktijken, die niet ongewoon zijn op het internet.

Als je de woonst liever zelf bezoekt, kan je een reis naar je toekomstige thuisland brengen en daar enkele dagen of weken verblijven. Eenmaal daar kan je verschillende locaties bezichtigen. Websites zoals Expat.com laten je toe om advies te krijgen van andere expats en helpen je reeds bij het opbouwen van je netwerk.

Vertrek je alleen op reis? Waarom kies je dan niet voor een kamergenoot? Samenwonen met andere lokale of buitenlandse werknemers zal je geld besparen en je integratie vergemakkelijken.

Lees voor het ondertekenen van het huurcontract altijd alle clausules aandachtig en controleer of de kosten zijn inbegrepen in de huurprijs. Vraag informatie op over de huurwetgeving in het land en je aansprakelijkheid in geval van schade.

4. Leer over sociale zekerheid en gezondheidszorg

Maak je medische afspreken voor je vertrekt naar je nieuwe bestemming (oogarts, tandarts, gynaecoloog, enz.) want de kosten en kwaliteit van de gezondheidszorg kunnen stevig afwijken van die hier in België.

Londen

Als je medicijnen gebruikt, vergeet dan niet om te informeren naar de beschikbaarheid ervan in je gastland en vraag aan je arts of je bepaalde voorschriften nodig hebt.

Breng zeker en vast eens een bezoek aan een reiskliniek. Daar kan je vragen of er bepaalde vaccinaties verplicht of aanbevolen worden. Sommige vaccins vereisen meerdere injecties en kunnen bijwerkingen veroorzaken, dus zorg ervoor dat je ze ruim van tevoren krijgt. In sommige landen heb je een bewijs van je inenting nodig om het land binnen te mogen via de douane.

België heeft met meerdere landen buiten de Europese Unie (Marokko, Turkije, Australië, Quebec, enz.) bilaterale verdragen inzake sociale zekerheid en gezondheidszorg. Bekijk samen met je ziekenfonds en de RSZ of ons land zo’n verdrag heeft gesloten met het gastland en wat de voorwaarden zijn. Mogelijk moet je een of meerdere verzekeringen afsluiten bij een lokale verzekeringsmaatschappij.

5. Annuleer je bestaande contracten

Je hebt waarschijnlijk een kredietkaart nodig voor je verblijf in het buitenland. Het kan zelfs zijn dat je daar een zichtrekening moet openen bij een lokale bank om je loon te ontvangen. Heb je een persoonlijke lening afgesloten voordat je vertrok? Neem dan contact op met je bank om na te gaan of je je lening moet terugbetalen. Volgens de Belgische wetgeving kunnen enkel mensen die gedomicilieerd zijn in ons land een lening afsluiten. Je voldoet met andere woorden niet langer aan die voorwaarde als je in het buitenland gaat wonen.

Vraag de FOD Financiën ook naar je fiscale rechten en plichten als je in het buitenland vertoeft om onaangename verrassingen te vermijden.

Vergeet tenslotte niet om je elektriciteits-, water- en gasleverancier en je telefoon-, internet- en televisiemaatschappij op de hoogte te brengen van je vertrek.

Dankzij al deze tips ben je volledig klaar om te emigreren en een nieuw internationaal hoofdstuk in je leven te beginnen. Heel veel succes!

(ns) - Bron: TopCompare

19 februari 2020
Anderen bekeken ook