Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 372

Volgende
Volgend artikel:

Ambtenaar of bediende: wie verdient het meest?

In 8 stappen naar het loon dat je verdient

verdiend loon
Je loon is onderhandelbaar. Zeker het salaris van een nieuwe job. Maar ook als je op je huidig werk wat meer wil verdienen, kan je met goede onderhandelingstechnieken meer uit de brand slepen.

Dankzij de volgende 8 stappen ga je zo naar een hoger loon...

1. Vind het gangbare salaris voor je job

Je marktwaarde bepalen is heel belangrijk. Deze kan je makkelijk berekenen via ons Jobat Salariskompas of vragen aan rekruteerders. Je kan ook te rade gaan bij collega’s, kennissen of familie, of je cao inkijken. Ga altijd uit van brutobedragen. Wie in welke functie hoeveel verdient, kan je ook ontdekken op onze Jobat loonpagina.

2. Bepaal het loon dat jou gelukkig maakt

Weinig mensen denken na over wat ze willen verdienen. ‘Meer dan nu’ of ‘meer dan op mijn vorige job’ is erg mager als argument. Doe 10% bij het loon dat je gelukkig maakt en je hebt je droomsalaris. Dit moet binnen de getallen uit stap 1 vallen. 

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

3. Hou ook rekening met alle kosten voor de job

Wil je gaan werken bij een bank, dan zal je extra kostuums moeten kopen. Kreeg je op je vorige job een middagmaal in het bedrijfsrestaurant en nu niet, dan is dat een extra kost.

4. Bepaal je minimumloon

Bepaal voor jezelf wat je minimaal uit de brand wil slepen. Leer ook je droomsalaris van buiten. Leg deze kaarten niet op tafel, een loononderhandeling is een tactisch spel. Denk bovendien ook na over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Vind je een dertiende maand belangrijk of toch liever meer vakantiedagen? Prefereer je een bedrijfswagen of gaat je voorkeur uit naar opleidingsmogelijkheden?

E-gids: Onderhandelen over je loon

5. Bereken je huidig salaris

Bereid je voor op de vraag ‘Wat verdien je nu?’. Probeer dit te ontwijken. Als je er niet omheen kan, tel dan bij je huidig loon de eventuele loonsverhogingen en de bonussen voor het komende jaar bij. Dat is niet liegen, maar vooruitkijken.

6. Geef nooit één getal

Probeer niet te antwoorden op de vraag ‘Wat wil je verdienen?’. Zeker niet met één getal, de kans dat dit lager ligt dan wat je gesprekspartner in gedachten had is reëel. Als je moet antwoorden, zeg dan dat je wat hebt rond gehoord en het gangbare loon lijkt te liggen tussen je minimumloon en je droomsalaris.

Gelukkig met wat je verdient?

7. Antwoord niet direct als je een aanbod krijgt

Laat je niet uit het lood slaan door de reactie van je gesprekspartner. Een lachje of frons kunnen bedoeld zijn om je te overbluffen. Ga niet in op het eerste aanbod. Laat niet merken dat je blij of teleurgesteld bent. Ben je heel blij, doe dan nog een héél klein beetje moeilijk en teken dan de overeenkomst.

8. Bereid je voor om weg te gaan

Maak vooraf uit hoe je gaat reageren als je niet tevreden bent met het aanbod. Benadert het je minimumloon niet, maak dan gewoon een nieuwe afspraak. Neem op een positieve manier afscheid en blaas geen bruggen op. Zeker als het om een nieuwe baan gaat, heb je er geen belang bij om je reputatie al bij voorbaat om zeep te helpen.

(kv)

22 september 2023
Anderen bekeken ook