Collega's
Vorige

1 van 575

Volgende
Volgend artikel:

Samen met je collega's sporten: ja of neen?

Ik breng schade toe aan mijn bedrijf of collega, wat nu?

Je factureert te weinig aan een klant of door jouw onoplettendheid raakt een collega gewond. Moet jij dan opdraaien voor de schade?
#

Wat bij een fout met schade aan het bedrijf?

Je werkgever kan de schade op jou verhalen bij een zware fout, bedrog of herhaaldelijke lichte fouten. Het gaat niet om de eerste de beste fout, het moet echt een heel zware misstap zijn. De algemene regel is dat je op het moment dat je de fout maakt al weet of behoort te weten dat het niet kan.

Voorbeeld van bedrog of zware fout: een verkoper speelt onder één hoedje met een klant die niet betaalt.
Voorbeeld van een herhaaldelijk lichte fout: de kassa die nooit klopt.
                       

De werkgever moet een fout van zijn werknemer wel kunnen bewijzen, wat niet altijd eenvoudig is.

Dus een gewone fout, roept geen aansprakelijkheid op.
Voorbeeld: een misrekening in de facturatie of een handelsvertegenwoordiger die een nieuwe klant aanbrengt die niet betaalt.         

Ook de omvang van de schade speelt geen enkele rol om de aansprakelijkheid te bepalen, het is de aard van de fout die telt. Het maakt niet uit of de gevolgen van financiële, materiële of fysieke aard zijn.

Opgepast: het gaat over fouten op het werk of in uitvoering van de arbeidsovereenkomst. De woon-werkverplaatsing is privétijd.

Kunnen klanten of leveranciers mij aansprakelijk stellen?

Nee nooit, zelfs niet na een zware fout of bedrog. Loop je bijvoorbeeld op een bouwwerf over de natte chappe, dan kan de klant je niet aansprakelijk stellen voor de geleden schade.

Derden kunnen natuurlijk wel je werkgever aansprakelijk stellen. Maar een bedrijf is burgerlijk aansprakelijk voor zijn personeel, dus ook een werknemer die een zware fout maakt.

Wat bij schade aan een collega?

Ook daarvoor geldt hetzelfde principe: je kan moeten betalen bij een zware fout, bedrog of herhaaldelijke lichte fouten. Een gewoon foutje in de uitvoering van de arbeidsovereenkomst zal je niet aangerekend kunnen worden. Een vechtpartij op het werk kan weer wel tot discussie leiden, was je dan aan het werk?

Wat bij betwistingen?

Als werkgever en werknemer er totaal niet uitgeraken, zal de arbeidsrechtbank een oordeel moeten vellen.

“In de praktijk wordt zelden naar de rechtbank getrokken”, vertelt Jan Vanthournout, legal manager bij SD Worx. “Betwistingen worden in het algemeen heel pragmatisch opgelost. Het wordt geval per geval bekeken worden, ook de vorming en de context spelen een rol. Als de fout vaststaat, mag de schade van het loon van de werknemer worden afgehouden.”

Ben ik verzekerd voor zware fouten?

Bij een zware fout, bedrog of herhaaldelijke lichten fouten kan de werkgever de schade op jou verhalen. De gewone familiale verzekering dekt geen schade op het werk. Ben je aangesloten bij de vakbond, dan zal je waarschijnlijk van rechtsbijstand kunnen genieten, maar ook de schade zelf is niet gedekt. Sommige werkgevers sluiten wel verzekeringen af voor hun werknemers, bijvoorbeeld voor heftruckchauffeurs of werknemers op de baan.

(mr)       

26 februari 2010
Anderen bekeken ook