Werkplek
Vorige

1 van 502

Volgende

Hybride werken: wat wil de werknemer zelf?

Hybride werken onderzoek
Thuiswerken of terug naar kantoor? Of een combinatie? En hoe vaak willen we dan naar bureau en welke dagen werken we liefst thuis? Rekruteringsspecialist Robert Walters onderzocht bij ruim 5.000 werknemers in 31 landen de wensen en verwachtingen rond hybride werken. Daaruit blijkt dat de Belg bij voorkeur 2 dagen per week op kantoor doorbrengt, en de andere dagen verder wil thuiswerken.

Belg erg tevreden over job

Belgische werknemers zijn over het algemeen erg tevreden over hun job, met name op het gebied van salaris (59% tevreden, 19% heel tevreden), en het pakket aan extralegale voordelen dat ze krijgen als aanvulling op dit maandloon (73%). Ook op het vlak van de balans tussen werk en privé (62% tevreden, 14% heel tevreden) scoren Belgen goed.

Die tevredenheid rond een goede werk-privé balans heeft uiteraard veel te maken met het intensief thuiswerken van het voorbije anderhalf jaar. Door de corona-pandemie viel het woon-werkverkeer grotendeels weg, verliepen meetings een stukje vlotter en bleef er vaak meer tijd over voor het gezin, hobby’s en vrienden.

Nu volledig thuiswerken steeds minder gebruikelijk wordt, rijst de vraag hoe het hybride werken definitief vorm moet krijgen. Uit het onderzoek van Robert Walters blijkt dat ruim 1 op de 3 professionals het liefst 2 dagen per week naar kantoor gaat, en de rest van de week wil thuiswerken.

Daarom werkt hybride werken: 5 redenen

De voordelen van thuiswerken

Wat vinden Belgen eigenlijk zo fijn aan thuiswerken? Vooral de flexibiliteit is in de smaak gevallen: maar liefst 75% van de Belgische respondenten gaf aan dat dit een reden is om volledig vanuit huis te willen werken. 73% vindt het fijn om geen reistijd meer te hebben, 40% zegt thuis efficiënter te werken en 58% ervaart een betere balans tussen privé en werk. Eén op vier vindt het ook gewoon aangenaam om thuis in een casual outfit achter de laptop te kunnen zitten.

Amper 7% van de Belgen zou – als ze de keuze hadden – nooit meer terugkeren naar kantoor. Daarmee blijken we in vergelijking met de landen om ons heen toch redelijk gesteld op onze traditionele werkplek: zo zou 28% van de Spanjaarden, 20% van de Britten en 15% van de Duitsers het liefst volledig thuiswerken. Nederlanders en Fransen (allebei 7%) willen eveneens graag een aantal dagen per week opnieuw naar kantoor.

Lees ook: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier

De voordelen van werken op kantoor

Volledig thuiswerken valt dus niet echt in de smaak, maar aan een terugkeer naar het pre-corona tijdperk moet de Belg al helemaal niet denken: slechts 8% van de bevraagde werknemers wil opnieuw 5 dagen per week naar kantoor. Face-to-face meetings (63%) en het sociale aspect (38%) van een gedeelde werkplek zijn daarbij de grootste drijfveren. Tegelijkertijd vindt de helft van de Belgen het net een fijne werk-privébalans als ze wél naar kantoor gaan. Mogelijk hebben zij in de voorbije periode de vervagende lijnen tussen werk en privé immers als vervelend ervaren.

De landen waar werknemers bij voorkeur wél vijf dagen per week naar kantoor terugkeren zijn het Midden Oosten (23%), Vietnam (23%), China (14%) en Hong Kong (13%).

Wie wil liever thuis werken? Wie wil terug naar kantoor?

Meer flexibiliteit gevraagd

Wanneer we straks (deels) terugkeren naar kantoor, dan veranderen er mogelijk wel een paar dingen. De wens om later te beginnen (16%) en vroeger te stoppen (27%) dan voor de corona-crisis het geval was, is het populairst, zo blijkt.

En 12% verwacht dat een bezoekje aan de tandarts of het sportcentrum tijdens de werkuren makkelijker moet kunnen ingepland worden. Werknemers verlangen van hun werkgevers tegenwoordig dus zeker een grotere flexibiliteit op dat vlak.

Terug naar kantoor? Tijd om te onderhandelen!

(ss/kv) - Bron: Robert Walters

22 oktober 2021
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook