Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 278

Volgende

‘HR-managers niet klaar voor technologische evolutie’

Het aantal Belgische aanbieders van technologie voor de HR-sector explodeert. Er zitten tal van pareltjes tussen die de manier van werven en selecteren grondig zullen veranderen. "Desondanks beseffen HR-diensten nauwelijks wat er beweegt of hoe met deze HR-technologie om kunnen gaan", stelt HR Tech Valley in Hasselt, een vzw die 6 maanden geleden werd opgericht.
In de HR-wereld worden technische toepassingen alsmaar belangrijker, ook voor werving en selectie.

“Er zijn in België zeker 117 bedrijven die HR-Tech ontwikkelen”, zegt Jochen Bessemans, Community Manager HR Tech Valley (Corda Campus). "Velen vertrekken van een visie op HR die doet denken aan die van Uber op de taxisector: een totale omwenteling die er staat aan te komen. Op enkele uitzonderingen na, stellen we echter vast dat HR-managers niet mee zijn met deze nieuwe trends en zodoende de boot missen van de 'disruptie' waar de technologie in onze sector momenteel voor zorgt."

Bessemans maakt nog een vergelijking. "Als we op reis gaan, kijken we op TripAdvisor voor goede tips en boeken we via Booking.com onze hotelkamer. Klassieke reisbureaus zijn verplicht om hun rol te herzien. Een vergelijkbare evolutie is zich aan het voordoen binnen de HR-sector. Knappe koppen werken voortdurend aan technische toepassingen die het proces van werving en selectie optimaliseren. Dat is logisch, gezien het grote belang van talent om de economie te doen draaien. Een mooi voorbeeld zien we in de VS, Via het platform Glassdoor wordt nu al 38 procent van alle aanwervingen gerealiseerd. Dat is gigantisch."

Oneerlijk

Die trend zet zich onmiskenbaar door in ons land. “We zien dat de HR-Tech steeds minder vertrekt vanuit het standpunt van de werkgever of HR-dienst", stelt Bessemans. "De technologie richt zich eerder op de kandidaat, de werknemer, het individu. Zeg maar de 'Career Owner'. Een wezenlijk verschil. Daarnaast zorgt de vooruitgang van de technologie ervoor dat HR-processen sneller en objectiever kunnen verlopen. Denk maar aan artificiële intelligentie.”

De drang naar meer objectiviteit en snelheid zal het belang van HR-Tech nog doen toenemen. "Iedereen in HR heeft de mond vol over de 'War for Talent' waarbij je een goede kandidaat snel aan boord moet halen of hij gaat elders aan de slag. Daarnaast hoor je de laatste tijd ook meer openlijke kritiek op het subjectieve verloop van HR-processen, zoals het gebrek aan kansen voor oudere kandidaten, het gebrek aan reacties op sollicitaties, de ‘oneerlijkheid’ van jaarlijkse evaluaties, enzovoort. Dat moet en kan anders.”

Pitch Night

“We stellen vast dat de HR-wereld zich hier ten volle van bewust is, maar onvoldoende kennis heeft van de technische oplossingen die er zijn. Daarom willen we enerzijds de HR-managers en anderzijds HR-Tech, dichter bij elkaar brengen." Een voorbeeld hiervan is de Pitch Night die HR Tech Valley op 27 september organiseert. Een jury beoordeelt dan het businessmodel van 12 veelbelovende HR-Tech start-ups.

(kme) - Meer info: Pitchnight.hrtechvalley.org 

15 september 2017
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook