Studentenjob
Vorige

1 van 74

Volgende

Hoeveel verdient een jobstudent gemiddeld?

Jobs voor studenten zijn er vooral in sectoren als de handel, horeca, bouw, productie en transport. Dames werken meestal als winkelbediende, administratief bediende of in de horeca, mannen eerder als productiearbeider of magazijnmedewerker.
#

1.900 euro

Jobstudenten die aan de slag gaan bij een bedrijf verdienen op jaarbasis gemiddeld 1.900 euro. Hou ouder men is, hoe meer men verdient. Onder de 18 jaar verdienen studenten gemiddeld 1.025 euro, boven de 22 jaar loopt dat op tot gemiddeld 2.600 euro. Daarvoor werken ze ongeveer 41 dagen per jaar.

Klussers - jongeren die tegen betaling babysitten, in de tuin werken of huishoudelijke taken verrichten - verdienen minder: gemiddeld 850 euro per jaar, wat toch nog 10 procent meer is dan vorig jaar (770 euro). Vrouwen (880 euro) verdienen meer met klussen dan mannen (825 euro). Dat komt voornamelijk omdat ze ook meer bijklussen. Gemiddeld werkt een klussende student zo’n 110 uur per jaar.

En wat doen jongeren met hun zuurverdiende centen?

De uitgaven zijn zeer divers maar de grote uitschieters zijn: gsm, uitgaan, kledij, vakantie en ... sparen. Bijna 62 procent zegt ongeveer een derde van zijn loon te sparen. Werken om de studies te bekostigen, blijft een zeldzaamheid in ons land.

Slechts één op de vijf studenten gebruikt iets minder dan een kwart van zijn budget als studiegeld. In totaliteit wordt er slechts 4 procent van het met studentenjobs verdiende geld aan studeren gespendeerd.

(wv) 

Grafiek: Hoeveel verdient een jobstudent? 7 juli 2016
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook