Starters
Vorige

1 van 124

Volgende

Hoeveel vakantiedagen krijg je bij je eerste job?

12 augustus 2019
Het aantal wettelijke vakantiedagen dat je als werknemer krijgt, wordt berekend op basis van je prestaties van het jaar voordien. Het is dus niet ongewoon dat je als starter geen (volledig) recht hebt op vakantie. Gelukkig kunnen sommige jonge werknemers onder bepaalde voorwaarden genieten van de zogenaamde "jeugdvakantie". Hierdoor genieten ze toch van de 20 wettelijke vakantiedagen.
vakantie

Naast het wettelijk verlof kan een bedrijf extra-legale vakantiedagen toekennen. Soms heb je ook recht op compenserende rustdagen, afhankelijk van het door je bedrijf gekozen arbeidsregime.

Bijna 8 op de 10 ondervraagde HR-professionals geven aan dat starters op minder dan 25 dagen verlof kunnen rekenen. Bij ruim 1 op 10 van de ondervraagde bedrijven krijgen starters meer dan 30 dagen verlof.

Over het algemeen krijgen pas afgestudeerden wel meer vakantiedagen bij grotere bedrijven dan bij kleinere bedrijven. Bij 65% van de bedrijven vanaf 100 werknemers krijgen starters meer dan 25 dagen vakantie. Bij bedrijven met minder dan 100 werknemers is dat slechts bij 15% van de gevallen zo.

In Wallonië krijgen starters bij slechts één op de vier bedrijven meer dan 25 dagen verlof. In Vlaanderen en Brussel is dat ruim één op twee bedrijven.

Chart: 20100831_grafiek14

Tags:
20100831_grafiek14
Powered By: iCharts | create, share, and embed interactive charts online
                     

in samenwerking met Securex                     
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook