Verloning
Vorige

1 van 351

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdien je in verkoop en sales?

Hoeveel rijker zijn we vandaag ten opzichte van 1950?

Het verbaast je vast niet dat we vandaag een stuk meer verdienen dan vijftig jaar geleden. Maar betekent dat ook dat we rijker zijn dan onze grootouders? Volgens Max Roser, docent economie aan de Universiteit van Oxford, alvast wel. Hij beweert dat het inkomen van de gemiddelde aardbewoner vandaag maar liefst 4,4 keer hoger ligt dan in 1950.

In 1950 – bijna zeventig jaar geleden – verdiende een gemiddeld huishouden zo’n 3.300 Amerikaanse dollar op jaarbasis. Behalve de gemiddelde Amerikaan, die ongeveer in die tijd ongeveer 14.574 dollar in z’n zakken stak. Drie jaar geleden, in 2016 om precies te zijn, haalde de gemiddelde aardbewoner hetzelfde in het laatje als een Amerikaan van vroeger. Conclusie? Iedereen is even rijk als een Amerikaan uit de jaren ’50.

Maar het had ook anders kunnen uitdraaien. Vroeger leefden er zo’n 2,5 miljard mensen op onze planeet, maar dat aantal is intussen gestegen naar ongeveer 7,5 miljard. Was dat niet gebeurd, dan waren we vandaag waarschijnlijk drie keer armer dan in de jaren ’50. Maar omdat de wereldbevolking verdrievoudigd is, en het inkomen 4,4 keer hoger ligt dan toen, is de economie ook gegroeid met factor 13.

Winnaars en verliezers

Maar wil dat zeggen dat letterlijk iedereen 4,4 keer méér verdient dan vroeger? Niet per se. De Zuid-Koreanen, de Taiwanezen en de Singaporezen profiteerden het meest van de gigantische economische vooruitgang en de globalisering. De reden? De successen in technologie en financiën. En wij Belgen? Wij deden het ook niet slecht. Het Belgisch inkomen ging er gemiddeld 5,7 keer op vooruit, wat dus beter is dan een gemiddelde.

Maar er zijn jammer genoeg ook verliezers. Denk maar aan de voormalige kolonie Kongo, Sierra Leone en de Centraal Afrikaanse Republiek. Het inkomen van die landen verdubbelde wel de voorbije zeventig jaar, maar als je de inflatie in rekening brengt, dan gaat het eigenlijk om een halvering. Geen van deze landen wist te profiteren van de globalisering, waardoor de inkomensgelijkheid alleen maar is toegenomen.

Honderd keer armer

Sterker nog: de inwoners van die drie landen zijn vandaag zelfs gemiddeld honderd keer armer dan de Noren. En de gevolgen daarvan zijn werkelijk dramatisch. Niet alleen hebben de mensen een lagere levensverwachting, ze lopen ook meer risico op ziektes, het onderwijs is niet wat het moet zijn of bestaat er gewoon niet, en er heerst een groot probleem van ondervoeding.

(dt/em) - Bron: Express

13 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook