Vorige

1 van 101

Volgende
Volgend artikel:

5 tips voor balans werk en moederschap

Hoeveel mensen werken slechts deeltijds?

14 februari 2017
Belgen werken steeds vaker deeltijds. In 2008 werkte een kwart van de werknemers parttime. In 2015 steeg dat aantal naar een derde.
deeltijds werken

Waarom deeltijds werken?

Het aantal Belgen dat deeltijds werkt zit in de lift. De meest voorkomende keuze is vier vijfde werken. Van alle deeltijdse werknemers koos 40% in 2008 en 42,4% in 2015 voor die formule.

De stijging verwondert Jan Laurijssen, HR Business Development Manager bij SD Worx, niet. “De stijging van de pensioenleeftijd doet werknemers veel meer nadenken over loopbaanplanning en alternatieven. Daarom is er een stijgende vraag naar flexibiliteit en een gepersonaliseerde arbeidsrelatie. Werknemers willen bijvoorbeeld een flexibel verloningspakket of telewerken. Ze overwegen ook steeds meer deeltijds werk om de loopbaan werkbaar en wendbaar te houden.”

Ook mannen werken meer deeltijds

Het grootste deel van de werknemers die kiezen voor een deeltijdse job zijn vrouwen. Hun aantal steeg van 45% in 2008 naar 55% in 2015. Dat terwijl 14% van de mannen in 2015 deeltijds werkte. Dat is 4% meer dan in 2008.

Ook deze evolutie komt door het effect van een langere loopbaan. Steeds meer mannen kiezen, zeker wanneer de pensioenleeftijd in zicht komt, voor deeltijds werken. Vrouwen doen dit gespreid over hun hele loopbaan, vaak om hun job te kunnen combineren met kinderen.

Werken enkel ouderen deeltijds?

Neen, in 2015 werkte 41% van de werknemers jonger dan 25 jaar deeltijds. Het cijfer daalt daarna voor werknemers tussen 25 en 55 jaar naar 23%. Vanaf 55 jaar kiest de helft van de werknemers voor een deeltijdse baan.

“Jongeren beseffen heel goed dat ze langer aan de slag zullen blijven”, verklaart Jan Laurijssen van SD Worx. “Dat is een van de mogelijke verklaringen waarom deeltijds werken zo populair is. Een andere verklaring? Steeds vaker combineren ze werken met studeren. Ouderen willen hun job werkbaar houden en kiezen op het einde van hun carrière sneller voor een deeltijdse baan. De financiële nood om voltijds te werken neemt af, en ze kiezen doelbewust voor een goede work-life balance.”

Anders werken

Deze toename toont aan dat er bij werknemers vraag is naar flexibiliteit. “En dat werkgevers hen effectief meer flexibiliteit aanbieden”, zegt Bart Buysse, directeur-generaal van het VBO. “We stellen vast dat minder werken niet noodzakelijk leidt tot langer werken. Het vergt dat we ook anders gaan werken en er meer ruimte komt voor afspraken op maat tussen werkgever en werknemer.”

Buysse pleit ook voor een mentaliteitswijziging bij bedrijven en werknemers. “Hoewel meer mannen kiezen voor deeltijds werk, blijft het nog steeds een vrouwenzaak. Dit vraagt om een breder maatschappelijk debat.”

(mr) 

Grafiek deeltijds werk mannen vs. vrouwen
Vrouwen werken deeltijds over hun hele loopbaan. Mannen vooral als hun loopbaaneinde in zicht is, en als ze jonger zijn dan 25 jaar.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14898 andere jobs