Vorige

1 van 34

Volgende
Volgend artikel:

5 vaak gehoorde 'weetjes' over je salaris die je beter niet gelooft

Hoeveel meer zal jij verdienen in 2019?

18 juli 2016
Loonsverhoging
Bijna een derde van alle bedienden in de privésector zullen hun loon zien stijgen.
Vanaf 1 januari 2019 krijgt een derde van de bedienden een hoger loon. Ontdek of jij erbij bent.

In januari 2019 stijgt het loon van zo’n 450.000 bedienden met naar schatting 2,17%. Dat berekende hr-dienstenverlener ACERTA. De berekeningen van payroll expert Propay liggen iets lager: zij verwachten een loonstijging van 1,85%. Het exacte percentage zal pas begin januari 2019 bekend zijn.

Wat?

Het gaat om een loonindexering. Werknemers zullen hun loon zien stijgen om het aan te passen aan de evolutie van de levensduurte.

Voor wie?

Bijna een derde van alle bedienden in de privésector zullen hun loon zien stijgen, namelijk alle werknemers uit paritair comité 200, zo’n 450.000 bedienden uit de privé. Dit zijn werknemers die hoofdzakelijk intellectuele arbeid verrichten in opdracht van de werkgever en onder geen enkel ander paritair comité vallen.

Ook de werknemers uit de voedingsnijverheid, de handel in voedingswaren, de primaire sector en bijvoorbeeld de casinobedienden mogen op 1 januari een aanpassing van hun loon aan de inflatie verwachten.

Waarom?

In januari 2018 bedroeg de loonindexering 1,83% voor bedienden in de privésector (paritair comité 200). De indexering van de lonen vanaf 1 januari 2019 kan dus hoger liggen.

Dominic Van Oosterwyck van de vakbond LBC-NVK (ACV) wijst op het verschil tussen een loonindexering en een loonopslag: “Goederen, producten en diensten in ons land worden duurder. Voor hetzelfde bedrag krijg je dus in ruil een minder goed gevulde winkelkar. De loonindexering zorgt ervoor dat de lonen aangepast worden aan een deel van de stijging van de prijzen. Willen we alleen al de lonen voor de komende twee jaren aanpassen aan de stijging van de levensduurte van het afgelopen jaar, dan zou er bovenop de verwachte indexaanpassing van 2,17% een minimale loonsverhoging moeten gebeuren van 2%.”

Nog loonsverhoging later in 2019?

Ook ACERTA wijst op het verschil tussen een loonindexering en een “eigenlijke loonsverhoging”. “Voor de werkgever is de meerkost ten gevolge van de loonindex natuurlijk wel een deel van de totale loonkost. Werkgevers houden meestal rekening met een gemiddelde stijging van de loonkost van 3% per jaar. Als het inderdaad klopt dat de loonindexering voor bedienden in de privésector uitkomt op +2,17%, dan blijft er nog maar weinig marge over voor eventuele individuele loonsverhogingen”, vertelt Dirk Wijns, Director Acerta Consult.

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16421 andere jobs