Het loon van...
Vorige

1 van 874

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet en verdient een hulpboekhouder?

Hoeveel kan en mag een student verdienen?

jobstudent
Je wil een centje bijverdienen terwijl je aan het studeren bent. Groot gelijk! Op welk loon heb je recht? En hoeveel mag je verdienen zonder dat je belastingen of sociale bijdragen moet betalen?

Minimumloon

Als algemeen principe geldt dat je als student aanspraak maakt op hetzelfde loon als andere werknemers die tot dezelfde categorie behoren, rekening houdend met je beroepskwalificaties en leeftijd.

Het zogenaamde GMMI (Gewaarborgd Minimum Maandinkomen) werd vóór 1 januari 2015 geregeld in twee interprofessionele cao’s, zijnde cao nr. 43 en cao nr. 50 (die een afwijking vormde op cao nr. 43). Sinds 1 januari 2015 zijn de jongerenbarema’s voor vele werknemers verleden tijd. Jonge werknemers met een gewone arbeidsovereenkomst hebben vanaf de leeftijd van 18 jaar recht op het GMMI zoals dat vermeld staat in cao nr. 43.

Sinds 1 december 2022 bedraagt het GMMI (cao nr. 43) 1.954,99 euro voor werknemers van 18 jaar of ouder. Dit is een brutobedrag dat geïndexeerd wordt aan het indexcijfer van de consumptieprijzen. Het GMMI staat echter vast voor een werkweek van 38 uur.

Voor de jongere werknemers die wél nog onder cao nr. 50 vallen, wordt het GMMI niet in een forfaitair bedrag uitgedrukt, maar in een percentage van het GMMI van de cao nr. 43. Dit percentage is degressief: hoe lager de leeftijd, hoe lager het percentage.

 • 1.759,49 euro voor 20-jarigen (studenten / alternerend leren) = 90% van het GMMI
 • 1.661,74 euro voor 19-jarigen (studenten / alternerend leren) = 85% van het GMMI
 • 1.544,44 euro voor 18-jarigen (studenten / alternerend leren) = 79% van het GMMI
 • 1.427,14 euro voor 17-jarige werknemers = 73% van het GMMI
 • 1.309,84 euro voor 16-jarige werknemers en jonger = 67% van het GMMI

Als je overuren doet, is je werkgever sowieso verplicht je extra te betalen. En overuren op zon- en feestdagen moeten zelfs dubbel betaald worden.

Studentenjob FAQ: Alles wat je moet weten, in vraag en antwoord!

Sociale bijdragen

Werk je met een studentenovereenkomst en blijf je binnen 600 uur per jaar, dan ben je aan de sociale zekerheid slechts een solidariteitsbijdrage verschuldigd. Die bedraagt 2,71% van je brutoloon. Ook je werkgever moet een solidariteitsbijdrage betalen, zijnde 5,42% van je brutoloon.

Ter vergelijking: voor een gewone job ben je een socialezekerheidsbijdrage van 13,07% verschuldigd. Dat is een algemeen percentage, want er zijn ook enkele factoren die het bedrag kunnen verlagen. Zoals bijvoorbeeld je leeftijd (tot 31 december van het jaar waarin je 18 wordt, moet je minder betalen) of je loon (wie weinig verdient, heeft recht op de werkbonus).

Lees ook: 4 cruciale vragen over studentenjobs

Belastingen

Als de inkomsten van je studentenjob onder 13.242,86 euro (cijfer voor 2022) per jaar zijn, moet je zelf geen belastingen betalen. Dit brutobedrag, na afhouding van sociale bijdragen, wordt elk jaar opnieuw vastgelegd. Het bedrag geldt alleen als je geen andere belastbare inkomsten hebt buiten je studentenloon én indien je geen werkelijke beroepskosten vermeldt op je belastingaangifte.

Moeten je ouders meer belastingen betalen als je een studentenjob hebt? Als je te veel geld verdient wel, want dan ben je niet meer ‘ten laste’ bij hen. Dit zijn de brutobedragen die gelden voor 2022:

 • Als je ouders samen worden belast (als ze gehuwd zijn dus, of officieel samenwonen), dan mag je maximum 7.272,50 euro bruto per jaar verdienen om ‘ten laste’ te blijven.
 • Als je ouders afzonderlijk worden belast, dan mag je loon niet hoger liggen dan 9.210 euro bruto per jaar.
 • Als je ouders afzonderlijk worden belast en jij fiscaal als gehandicapt wordt beschouwd, dan mag je loon niet hoger liggen dan 10.910 euro bruto per jaar.
Op zoek naar een studentenjob? Bekijk het huidige vacatureaanbod!

(pm/kv) - Bronnen: ACLVB / ACV / Student@Work / Acerta

3 januari 2023
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
 1. 1 Bereken hier jouw eindejaarspremie
 2. 6 De 10 officiële feestdagen van 2023
 3. 2 Dit zijn de 10 best betaalde jobs in België
 4. 7 Hoe ga je om met deze 10 types collega's?
 5. 3 Online solliciteren: tips & tricks
 6. 8 Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
 7. 4 Bereken je opzegtermijn
 8. 9 Bijverdienen na je pensioen: wat zijn de opties?
 9. 5 De arbeidsovereenkomst: hier moet je op letten voor je je handtekening zet
 10. 10 Hoeveel kan en mag een student verdienen?