Hoeveel ecocheques krijg jij dit jaar?

26 september 2013
In november krijgen ongeveer 400.000 bedienden tot 125 euro extra van hun werkgever in de vorm van ecocheques.
ecocheque 10 euro

Zo’n ecocheque lijkt goed op de gekende maaltijdcheque. Alleen moet je als werknemer op een ecocheque géén persoonlijke bijdrage betalen. Hoogstens zal in sommige sectoren een administratieve kost afgehouden worden voor het printen en verdelen van de cheques.

Hoeveel ecocheques je zal krijgen, hangt af van jouw werkgever. De maximale waarde van een ecocheque is 10 euro. Maar de werkgever kan een lager bedrag per cheque uitschrijven, zolang hij aan het totaalbedrag geraakt natuurlijk. De cheque zelf is maximaal 24 maanden geldig.

125 euro in 2009

De 400.000 bedienden die in principe ecocheques krijgen, maken een derde uit van het totaal aantal bedienden. Het gaat om alle bedienden uit paritair comité 218: dit omvat onder meer consultancy, groothandels, callcenters en informaticabedrijven.

Het jongste interprofessioneel akkoord tussen de werkgevers- en de werknemersorganisaties heeft voor de werknemers een maximale koopkrachtverhoging van 125 euro voor 2009 vastgelegd. Het paritair comité 218 besloot om deze maximale koopkrachtstijging toe te passen door middel van ecocheques.

Bedrijven mogen deze koopkrachtverhoging echter ook op een andere manier doorvoeren. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van reeds bestaande middelen zoals maaltijdcheques of de groepsverzekering, op voorwaarde dat het in de onderneming tot een akkoord kwam met de werknemers- en werkgeversafgevaardigden wel te verstaan. Ook de kost voor de werkgever moest gelijk blijven.

250 euro in 2010

Als voltijds werknemer in paritair comité 218 ontvang je dit jaar dus nog 125 euro extra bovenop je loon, al of niet in de vorm van ecocheques. Dit geldt ook voor zij die de afgelopen 12 maanden viervijfde gewerkt hebben.

Voor bedienden die minder werkten in de periode van 1 november 2008 tot 1 november 2009 wordt het bedrag pro rata berekend. Bedienden die bijvoorbeeld drievijfde werkten, krijgen maximaal 100 euro. Mama's die op moederschapsverlof gingen, zullen hiervan geen nadeel ondervinden. Moederschapsverlof wordt gelijkgesteld met gewerkte dagen.

Ook in 2010 krijg je als bediende trouwens een koopkrachtverhoging: in juni, tot 250 euro extra. Voor wie tot paritair comité 218 behoort, zal dit opnieuw gebeuren met ecocheques.

>> Krijgen we ook in 2011 ecocheques?

in samenwerking met Securex

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16388 andere jobs