Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 508

Volgende
Volgend artikel:

4 redenen waarom je maar beter niet overgekwalificeerd bent

Hoe vind je concreet de job die bij je past?

Job vinden die past
Je bent 18 jaar en kiest een richting in het leven. Je studeert, behaalt een diploma en gaat aan het werk. Maar na enkele jaren voel je dat het schoentje wringt. Je job geeft je niet genoeg voldoening of maakt je ronduit ongelukkig. Een zoektocht naar een nieuwe uitdaging die beter bij je past, dringt zich op. Loopbaancoach Ann Devynck van Better Minds at Work legt uit hoe je hieraan begint.

“Om te achterhalen welke job jou gelukkig maakt, is het belangrijk dat je je persoonlijkheid even helemaal loskoppelt van wat je op dat moment doet. Durven kijken naar wie je bent, wat je energie geeft en wat je belangrijk vindt, zorgt ervoor dat je terug geluk kan vinden op je werk. Met volgend stappenplan breng je jouw prioriteiten in kaart en kan je doelgerichter heroriënteren”, zegt Ann Devynck.

1. Waar ben ik goed in en wat doe ik graag? Hoe ontdek ik die talenten?

Werkgeluk zit hem in de onlosmakelijke combinatie van je talent kunnen inzetten, alsook je waarden terugvinden in de organisatie waarvoor je werkt. Zoek uit waar je goed in bent en bekijk dit breder dan enkel je huidige werkcontext. Op heel wat websites, oa de website van de VDAB, vind je heel wat tools die je hierbij kunnen helpen.

“Let wel: het is niet omdat je iets goed kan dat je het ook graag doet. En beide factoren zijn wel essentieel om geluk te vinden in je job. Ben je ergens goed in, maar heb je er tegelijkertijd een hekel aan? Dat kan. Schrap die kwaliteit dan maar van je lijstje functies of rollen die je wil vervullen. Je zal er geen vreugde uit putten.”

Lees ook: Bepaal zélf je werkgeluk: 6 tips

2. Wat zijn mijn waarden?

Ga eens na aan welke normen en waarden jij belang hecht. Denk hierbij aan dingen als autonomie, respect of integriteit. Vind je het moeilijk om dit voor jezelf in kaart te brengen, ga dan in dialoog met je vrienden, collega’s of familieleden. Hoe zouden zij jou omschrijven, wat vinden zij typerend? Ook online vind je hier een heleboel tools die je verder kunnen helpen.

Extra: Vind jouw missie en een job die echt bij je past

3. Werkkader

Heb je bovenstaande factoren vastgelegd voor jezelf? Dan kun je wat meer inzoomen op wat je concreet verwacht van je job. Welke arbeidsvoorwaarden vind je belangrijk? Is een te grote pendelafstand voor jou een issue? Werk je graag van thuis? Of vind je het belangrijk om te kunnen genieten van extralegale voordelen?

“In mijn praktijk hoor ik vaak ‘Daar had ik niet zo goed over nagedacht’. Mensen zijn enthousiast wanneer ze solliciteren, ze zijn zo gefocust op de inhoud van de job, dat ze de andere aspecten even uit het oog verliezen”, legt Ann Devynck uit. “Niet zelden wreekt zich dat. Akkoord gaan met een te laag loon kan voor frustraties zorgen. Pendelafstanden die ‘te doen’ lijken, worden op termijn slopend. Wees hier dus niet blind voor.”

4. Maak slim gebruik van zoekfilters

Maak vervolgens een deal met jezelf: waar wil je eventueel op toegeven en wat is onoverkomelijk. Heb je bovenstaande factoren opgelijst, dan kan je doelgericht op zoek. “Jobplatformen zijn niet voor niets uitgerust met allerhande filtermogelijkheden, maak er gebruik van!”

Go for happy! Start hier je zoektocht naar een nieuwe job…

(em) - Met dank aan: Better Minds at Work

22 maart 2021