Starters
Vorige

1 van 193

Volgende
Volgend artikel:

Meer dan 100 STEMfluencers komen les geven

Hoe succesvol solliciteren met (te) weinig ervaring?

Succesvol solliciteren weinig ervaring
Op een dag vind je de job van je leven… tot je in de vacaturetekst leest dat de ideale kandidaat best over de nodige ervaring beschikt… Heeft het wel zin om te solliciteren wanneer je over weinig of geen relevante ervaring beschikt?

Checklist voor de toekomstige superman/-vrouw

Superman en supervrouw bestaan niet. Toch krijg je bij het lezen van bepaalde vacatureteksten de indruk dat ze soms wél bestaan. Voor heel wat jobfuncties verwacht een werkgever niet alleen het juiste diploma, de nodige kennis en specifieke vaardigheden maar ook - als kers op de taart - heel wat aantoonbare, relevante werkervaring.

Een hele checklist dus die jou als werkzoekende best wel wat onzeker kan maken. Maar laat je vooral niet afschrikken door je gebrek aan ervaring: in heel wat gevallen kun je alsnog succesvol solliciteren.

Lees ook: Hoe screen je het best een vacature?

Eerst even opzoeken

Een goede voorbereiding is al het halve werk. Doe voor het sollicitatieproces het nodige (online) opzoekingswerk over je mogelijk nieuwe werkgever. Is dit écht een bedrijfsomgeving waarin je graag wil werken? Sta je achter hun missie en producten of diensten? Hoe behandelen ze hun personeel en wat zegt jouw buikgevoel wanneer je hun website of sociale media bezoekt?

Wanneer je op voorhand niet helemaal overtuigd bent, heeft het vaak weinig zin om te solliciteren. Bespaar je de moeite en reserveer je energie voor vacatures die je wel een goed (buik)gevoel geven.

Job-alert: jobs op maat in je mailbox

4 tips en tricks

Hangt er wat jou betreft wel een match in de lucht? Dan helpen deze tips en tricks om succesvol te solliciteren zonder (al te veel) ervaring.

1. Motiveer je motivering

Stap nummer één is het opmaken van een correct cv en een goede motivatiebrief. Gebruik geen standaard motivatiebrief maar personaliseer je motivatie op maat van het bedrijf en de vacature. Laat zien dat je weet wie ze zijn en waar ze voor staan en leg uit waarom de vacature jou zo getriggerd heeft.

CHECK: Zo schrijf je een overtuigende motivatiebrief

2. Focus op je sterke punten

Wees niet te bescheiden en laat je gesprekspartner(s) kennis maken met je vele sterke punten en capaciteiten. Laat zien dat je graag wil bijleren om nog beter te worden en illustreer dat aan de hand van relevante voorbeelden (bv. je hebt een extra opleiding gevolgd of je hebt uit eigen initiatief met een bepaalde software leren werken,… ). Kortom: probeer hen te overtuigen dat jij de ideale kandidaat bent.

Extra: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek

3. Leg extra troeven op tafel

Heb je bijkomende troeven of kennis die niet vermeld staan in de vacaturetekst? Geef ze toch maar mee want misschien kunnen ze wel een meerwaarde betekenen voor de jobfunctie.

4. Compenseer je gebrek aan ervaring

Kom je niet aan het gevraagde aantal jaren ervaring of heb je helemaal geen ervaring? Dan hoeft dat niet per se slecht nieuws te zijn. Een gebrek aan relevante werkervaring kun je in heel wat gevallen compenseren door je relevante kennis, je praktische vaardigheden en – vooral - je geweldige, persoonlijke drive om er helemaal voor te gaan.

Voor zij die nog een laatste duwtje in de rug nodig hebben: weet dat een starter met een vurige ambitie voor een werkgever nog altijd een pak interessanter en aantrekkelijker is dan een uitgebluste medewerker met het juiste aantal jaren ervaring op de teller (en op het cv).

Ontdek: Hoe kan je zonder ervaring toch een job scoren?
Mijn Jobat banner

(fd)

27 juni 2022
Anderen bekeken ook