Sollicitatiekit
Vorige

1 van 6

Volgende
Volgend artikel:

In 4 stappen naar een perfect CV

Hoe solliciteren kandidaten in 2023?

Hoe solliciteren kandidaten in 2023
Wie tegenwoordig als werknemer op zoek is naar een andere job ziet door de krapte op de arbeidsmarkt vaak heel wat interessante mogelijkheden. Toch wordt er niet altijd meteen gesolliciteerd. Dit zijn de doorslaggevende factoren anno 2023.

Volgens een onderzoek van hr-rekruteringsbedrijf Robert Half overweegt bijna 1 op 2 bedienden (48%) om binnen het half jaar over te stappen naar een andere werkgever. 17% van hen geeft zelfs aan nu al actief op zoek te zijn naar die nieuwe professionele uitdaging.

CHECK: Verander jij in 2023 van job?

Geld maakt altijd gelukkig… of niet?

De hoofdreden blijft – ook in dit post corona tijdperk – nog steeds het loon (38%). Toch zijn er een aantal opvallende factoren die de uiteindelijke eindkeuze van de nieuwe werkgever bepalen.

Zo speelt de locatie van het bedrijf steeds vaker een belangrijke rol (20%). Ook de mogelijkheid om flexibel te kunnen werken (bv. telewerken of glijdende werkuren) staat bij veel sollicitanten bovenaan op de checklist (12%). Niet onlogisch natuurlijk wanneer je als werknemer een gezonde werk-privébalans probeert na te streven.

Extralegale voordelen (6%) of de beloofde, uitdagende werkinhoud (5%) ten slotte zijn in dit opzicht iets minder bepalend.

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

“Gezien de huidige situatie is het niet verwonderlijk dat het loon een doorslaggevende factor is”, verklaart Jeroen Diels, senior regional director bij Robert Half. “Al is het ook van belang dat kandidaten zich hier niet op blindstaren. Loon is vaak maar een korte termijn motivator, op langere termijn zal een kandidaat meer nood hebben aan bijvoorbeeld flexibiliteit, extra verzekeringen of een mobiliteitsbudget.”

Wanneer van job veranderen? Deze 4 factoren zijn cruciaal
Jo alert: jobs op maat in jouw mail

Hoe solliciteren we in 2023?

Uit het onderzoek blijkt ook dat het sollicitatieproces iets anders verloopt dan vroeger.

Het rechtstreeks solliciteren volgens de klassieke methode met cv en bijbehorende motivatiebrief blijft nog wel overeind (62%) maar het solliciteren via een tussenorganisatie (selectiekantoren) of online via een sociaal netwerk is duidelijk aan een opmars bezig. Vooral LinkedIn (7%) maakt het heel wat makkelijker om op een eenvoudige manier contact te leggen met hr-verantwoordelijken.

Maar first things first: voor er effectief gesolliciteerd wordt, wordt het bedrijf eerst grondig onder de loep genomen. Wat is de bedrijfscultuur en hoe zit het met de diversiteit en flexibiliteit op de werkvloer? Hoe beoordelen werknemers het bedrijf? Wat vertellen de reviews ons op Google?

Pas wanneer het plaatje volledig klopt, zal het sollicitatieproces effectief in gang gezet worden en wordt de checklist tijdens het sollicitatiegesprek (hopelijk) vlotjes afgevinkt.

Online solliciteren: tips & tricks
Mijn Jobat banner

(fd)

23 januari 2023
Anderen bekeken ook