Ontspanning
Vorige

1 van 494

Volgende

Hoe laad je best je batterijen op na een drukke werkdag?

19 juli 2011
Wie na een zware werkdag opnieuw de batterijen wil opladen, kan het best gaan sporten of afspreken met vrienden. Tv kijken of het huishouden doen, werken net averechts.
Sporten

Tot die conclusie kwamen onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zij baseerden zich voor het onderzoek op gegevens van de Gelukswijzer, een rondvraag bij zo’n 45.000 mensen over hoe men het best kan herstellen na een dag werken.

Herstelpotentie

Uit de resultaten van de Gelukswijzer blijkt dat tachtig procent van de Nederlanders zijn vrije tijd invult met activiteiten die geen ‘herstelpotentie’ hebben. Mensen die in hun vrije tijd wel deelnemen aan sociale en fysieke activiteiten, voelen zich daar enkel beter van als ze er ook echt plezier aan beleven.

Volgens de wetenschappers moet er ook een onderscheid gemaakt worden tussen sociale activiteiten met collega’s en die met vrienden en kennissen. ‘Je kan beter helemaal loskomen van je werk en ’s avonds met vrienden en bekenden afspreken in plaats van met collega’s’, zo zegt onderzoeker Wido Oerlemans.

Tv-kijken / naar de film

Zelfs een goed telefoongesprek ’s avonds kan ervoor zorgen dat je de volgende dag met meer energie aan een nieuwe werkdag begint. Passieve activiteiten dragen daarentegen helemaal niet bij aan herstel. Een tv-programma of een film – hoezeer je er ook van geniet – zorgen er niet voor dat je de stress van je af kan gooien.

Ook je persoonlijkheid speelt een belangrijke rol. Volgens Oerlemans kunnen workaholics het best gaan sporten na de werkuren. Extraverten herstellen beter wanneer ze deelnemen aan sociale activiteiten, terwijl introverten en neuroten daar juist veel moeite en energie in moeten steken.

(mo)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook