Vorige

1 van 514

Volgende
Volgend artikel:

“Van zodra je afstudeert, ben je volwaardig politie-inspecteur”

Hoe kunnen werknemers in de zorgsector op een duurzame manier ingezet worden?

24 maart 2016
Naar aanleiding van de Dag van de Zorg, die plaatsvond op zondag 20 maart 2016, bracht Acerta in kaart wat het perspectief is van alle partijen in de zorgsector omtrent duurzame inzetbaarheid. De resultaten zijn gestoeld op een Acertabevraging van 400 werknemers en 52 werkgevers in de zorgsector.
duurzaam werken in de zorgsector
“Werkgevers in de social profit sector zullen meer oog moeten hebben voor de individuele kwaliteiten van werknemers." (Chris Wuytens, managing director Acerta Consult)

Minder ambitie en mogelijkheden om door te groeien

“Een eerste opvallend resultaat is dat werknemers in de socialprofitsector niet geloven dat ze gemakkelijk van werk kunnen veranderen, ondanks het feit dat er veel knelpuntberoepen zijn in deze branche. Slechts 40% van de werknemers denkt gemakkelijk te kunnen switchen van job, tegenover 50% in de privésector", aldus Chris Wuytens, managing director Acerta Consult.

"Ze voelen zich bovendien minder inzetbaar voor verschillende soorten werk, wat wellicht ook met hun specifieke competenties te maken heeft. Ze maken een duidelijke keuze voor deze job en lijken minder ambitie te hebben om naar een andere job door te groeien.”

Niet vastgeroest

Een positieve analyse is dat ze minder snel uitgekeken geraken op hun job dan in andere sectoren, maar ook hier geeft 33% aan dat ze binnen de 3 à 5 jaar een nieuwe uitdaging willen aangaan. Werkgevers moeten er vooral mee rekening houden dat hun werknemers verwachten dat de job zwaarder zal uitvallen naar de toekomst toe: 40% in de nonprofitsector versus 34% in de privésector.

Medewerkers in de Social Profit schatten zichzelf ook hoger in aan interne doorgroei dan de werkgever dit inschat. Dit creëert ook mogelijkheden voor de werkgever om hierop in te spelen.

Duurzame inzetbaarheid: nog werk aan de winkel

Er tekent zich bovendien een algemene trend af dat doorstroming naar andere functies binnen de organisatie inderdaad niet gemakkelijk is en dat promotiemogelijkheden eerder beperkt zijn. Werkgevers binnen de social profit sector beamen dat functiewijzigingen en carrièremogelijkheden binnen de eigen organisatie eerder beperkt zijn.

Slechts 24% van de zorgwerknemers geeft aan dat de werkgever initiatieven neemt in het kader van duurzame inzetbaarheid en in 32% van de gevallen wordt nooit gesproken over competenties. Loopbaanmogelijkheden worden er zelden of nooit besproken.

Meer differentiatie is de boodschap

Op basis van bovenstaande data concludeerde Chris Wuytens dan ook dat een beter begrip tussen medewerker en werkgever van groot belang is waarbij inzetten op zijn sterktes en een individuele benadering van de werknemer centraal moeten staan: “Werkgevers in de social profit sector zullen meer oog moeten hebben voor de individuele kwaliteiten van werknemers. Organisaties moeten inzetten op de sterktes van hun mensen, en dat op basis van een continue dialoog met hun leidinggevende en niet enkel onder de vorm een jaarlijks evaluatiegesprek op basis van een homogeen meetsysteem. De leidinggevende zal vaker moeten kijken naar wat mensen drijft en naar de individuele talenten waarin de medewerker uitblinkt,” aldus Chris Wuytens.

(cw/sdc) - Met dank aan Acerta Consult. 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14854 andere jobs