Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 319

Volgende

Hoe kan je tot 6.000 euro/jaar onbelast bijverdienen?

Een centje bijverdienen: velen willen het, maar vaak blijft er na de belastingen niet veel meer over. De overheid komt daar nu toch wat in tegemoet. Zo zou je voortaan elke maand 500 euro extra onbelast mogen bijverdienen.

Er zijn wel wat voorwaarden aan verbonden. Zo komen maar bepaalde klusjes en diensten in aanmerking, zoals grasmaaien of bijklussen als trainer. Daarbij kan niet iedereen van deze maatregel gebruikmaken.

Voorwaarden

Subcategorieën

De diensten of opdrachten moeten onder 1 van de drie subcategorieën van het bijverdienen vallen:

Iedere categorie heeft zijn eigen particuliere voorwaarden zoals wie onbelast via hen mag werken, hoe vaak, en hoeveel dit mag opbrengen.

Het is vooral belangrijk om te onthouden dat dit werk niet mag uitgeoefend worden voor bedrijven. VZW’s maken wel aanspraak en klusjes voor particulieren mag ook.

Wie komt er in aanmerking?

Niet iedereen kan van de nieuwe regel genieten. Jobstudenten, huismannen en -vrouwen mogen niet onbelast bijverdienen. Ergens logisch want de verloning van jobstudenten wordt sowieso al niet belast en is begrensd door zijn eigen unieke voorwaarden.

Ook per categorie zijn er voorwaarden. Voor de categorieën van het verenigingswerk en burgerhulp gelden volgende restricties:

  • enkel werknemers die minstens 4/5 werken
  • gepensioneerden
  • zelfstandigen in hoofdberoep

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat zelfstandigen bijverdienen met hun hoofdactiviteit. Een tuinarbeider kan maar beter niet het veld gaan onderhouden bij de voetbalclub van zijn dochter of zoon.

Om welke klussen gaat het?

Elke subcategorie heeft een lijst met geschikte activiteiten.

Socioculturele en feitelijke verenigingen 

  • sporttrainer
  • gids
  • begeleider van schooluitstapjes.

Een volledige lijst vind je hier. 

Dit werk mag met een vaste regelmaat worden uitgevoerd, denk aan het onderhouden van het grasveld van de lokale voetbalploeg.

Diensten bij andere burgers 

  • Babysitten
  • Honden uitlaten
  • Grasmaaien
  • Muziekles geven

Dit mag niet met vaste regelmaat gebeuren.

Een volledige lijst vind je hier. 

Deelplatformen 

Voor deze categorie mag je enkel diensten uitvoeren. Het leveren van goederen mag eigenlijk niet. En de aangeboden diensten mogen enkel worden verstrekt aan particulieren.

Meer info vind je hier. 

Hoeveel mag ik onbelast bijverdienen?

Er werd besloten dat je niet meer dan 6.000 per jaar onbelast mag bijverdienen. Meer specifiek wie bij vzw’s en voor andere burgers bijklust, mag niet meer dan 500 euro per maand bijverdienen. De ene maand 600 en de andere 400 ter compensatie mag dus niet.

Enkel voor sportclubs zal er een uitzondering zijn. Hier mag je 1.000 euro per maand verdienen, maar je mag de jaarsom van 6.000 euro niet overschrijden.

Ook bij de deelplatformen wordt er enkel naar het jaarbedrag van 6.000 gekeken.

Wie dit bedrag overschrijdt zal toch nog belastingen moeten betalen.

Hoe begin ik eraan?

Je zal je activiteiten moeten registreren op bijklussen.be.

Werk je voor een vereniging? Dan is het simpel. Zij stellen een overeenkomst op met de omschrijving van je taken, de duur en jouw vergoeding. Hierna geven zij dit in online in op de site.

Ga je bij een medeburger bijklussen? Dan moet je met hem/haar afspreken wat er moet gebeuren en hoeveel je daarmee zal verdienen, en moet je zelf kijken of jouw activiteit onder de toegelaten diensten valt, en daarna zelf je activiteit registreren.

Voor inkomsten via een deelplatform moet jij niet zelf aangifte doen. Deze worden automatisch geregistreerd en moeten wel aangegeven worden op je belastingbrief. Dit loopt dus niet via bijklussen.be.

Naast het online platform van Bijklussen.be is er ook een app.

De aangifte is nodig om te kunnen controleren wat je precies voor onbelast werk hebt gedaan en hoeveel je daarmee hebt verdiend.

Belangrijk: Die aangiftes moeten worden opgesteld voordat het werk wordt uitgevoerd. Het zou altijd kunnen dat een inspecteur langskomt en je ‘betrapt’. Via het aangiftesysteem weet hij dan dat het om een legitieme, onbelaste bijverdienste gaat.

Wees verzekerd

Wie bij een vereniging zit, heeft het hier weer iets makkelijker. Het is de vzw of socioculturele instelling zelf die voor de verzekering zorgt. De vereniging waar je aan het werk gaat, moet een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en een verzekering lichamelijke schade hebben.

Ga je aan de slag bij een andere burger dan moet jij zelf voor de verzekering zorgen. Welke heb je nodig: een bijkomende aansprakelijkheidsverzekering voor schadegevallen.

Kritiek

Het lijkt misschien goed nieuws, maar er zijn een hoop mensen en organisaties niet te spreken over deze maatregel. Unizo dreigt er zelfs mee naar het Gerechtelijk Hof te stappen. Zelfstandigenorganisatie Unizo, de Verenigde Verenigingen en Beweging.net vrezen voor het verlies van een concurrentiepositie voor andere reguliere zelfstandigen en werkgevers.

(sjv) – Bron: Nieuwsblad 

2 augustus 2018
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook