Starters
Vorige

1 van 193

Volgende
Volgend artikel:

Meer dan 100 STEMfluencers komen les geven

Hoe bouw je als starter ervaring op?

Meisje starter met laptop
Je ziet een vacature die jou op het lijf geschreven is: je hebt het juiste diploma, je woont in de buurt, je bent een dynamische teamplayer én je zit er niet mee in om die extra mile af te leggen wanneer deadlines dat vragen. Toch is er één probleem: je mist drie jaar ervaring. Hieronder alvast 6 manieren om dat gat in je cv te dichten.

1. Zoek de juiste studentenjob

Door een bijbaantje op je cv te zetten toon je dat je in een professionele omgeving kunt functioneren en dat je niet werkschuw bent. Denk goed na bij de keuze van je studentenjob. Zoek werk in de lijn van je studierichting. Zo laat je zien dat je gepassioneerd bent door je toekomstige stiel. Tegelijk doe je ervaring op én bouw je een netwerk uit.

Lees ook: Waarom een studentenjob goed is om een ‘echte’ job te vinden

2. Onderzoek je stagemogelijkheden

Aan het einde van je studie zul je stage moeten lopen om al die theorie eindelijk om te zetten naar de praktijk. Begin op tijd met je research: in welk bedrijf zou jij later willen werken? Doe zo snel mogelijk een aanvraag, want stageplaatsen bij gerenommeerde bedrijven zijn beperkt én gegeerd. Ook na je studies kun je bedrijven aanschrijven om nog een extra stage te lopen.

3. School jezelf bij

Vind je niet meteen werk? Gebruik je tijd dan om jezelf nieuwe skills aan te leren. Volg de laatste nieuwtjes over jouw sector op de voet en achterhaal welke tools en trends hun weg vinden naar de arbeidsmarkt. Volg online tutorials of behaal certificaten. Werkgevers zullen onder de indruk zijn van je kennis!

Lees ook: Bijscholen? Deze cursussen zijn interessant

4. Doe vrijwilligerswerk

Mogelijk heb je een diploma waarmee je als vrijwilliger aan de slag kan. Studeerde je bijvoorbeeld voor boekhouder, dan zou je de functie van penningmeester op jou kunnen nemen. Ben je onderwijzer(es), kijk dan eens na of je wat kan betekenen voor een jeugdvereniging.

5. Volg een individuele beroepsopleiding of IBO

Bij een IBO ga je in dienst bij een bedrijf dat je een opleiding geeft. Je krijgt dan geen loon maar een IBO-uitkering en een premie. Je verdient dus al meteen geld, ook al heb je geen ervaring. Die bouw je wel op doorheen je traject en wanneer je de opleiding succesvol afrondt, krijg je een contract aangeboden.

6. Uitzendwerk

Vind je niet meteen een vaste job of wil je graag ervaring opdoen binnen verschillende bedrijven, dan is interimwerk een goed idee. Met medewerkers van uitzendkantoren kun je een persoonlijke band opbouwen. Wanneer ze positieve feedback over je krijgen, zullen ze extra hun best doen om jou aan de slag te houden zodat je genoeg ervaring kan opdoen.

Bovendien geniet je tijdens interimwerk van dezelfde sociale rechten als een gewone werknemer. Zo bouw je bijvoorbeeld al pensioen op, heb je recht op een ziekteuitkering en krijg je feestdagen uitbetaald.

Check onze e-gids: Klaar voor je eerste job!

(em) - Bronnen: intermediair.nl, vdab.be, mnm.be

27 januari 2021
Anderen bekeken ook