Vorige

1 van 730

Volgende
Volgend artikel:

Het loon van een zelfstandig reisbegeleider en coach: tussen 1.500 en 2.775 euro netto

Hoe als ICT'er het meest verdienen?

23 december 2014
Welke functies betalen het best, en welke sectoren moet je als ICT’er best vermijden als je goed je boterham wil verdienen?

1. Word zelfstandige

Wil je als ICT'er echt goed verdienen? Word dan zelfstandige. ICT'ers die voor zichzelf werken, verdienen namelijk meer dan ICT'ers in loondienst. De helft verdient meer dan 4.000 euro bruto per maand tegenover 29% bij ICT'ers met een vast contract.

Ruim een kwart van de zelfstandige ICT’ers heeft zelfs een inkomen van meer dan 7.500 euro, terwijl dat bij werknemers in loondienst maar 1% is. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek bij ruim 2.500 ICT'ers door Intermediair en Tweakers.  Waarom dit zo is, valt wellicht te verklaren door het feit dat zelfstandige ICT’ers vaak superspecialisten zijn. Dat maakt ze schaars, en dus duur.

Natuurlijk kan de omzet van een zelfstandige niet helemaal vergeleken worden met het maandelijks inkomen van een werknemer in loondienst. Zelfstandigen moeten de onzekerheid erbij nemen en moeten zelf op zoek naar continuïteit in hun inkomen. Hun pensioen is lager, als ze ziek zijn of op vakantie gaan, verdienen ze niets etc. Er komen ook heel wat kosten kijken bij het zelfstandige zijn, daar waar werknemers automatisch hun maandloon op hun rekening overgeschreven krijgen. Zelfstandigen hebben dan weer het voordeel dat ze bepaalde kosten kunnen inbrengen, daar waar werknemers in loondienst dit van hun nettoloon moeten betalen. Veel zelfstandige ICT’ers hebben bovendien een voordeel tegenover andere zelfstandigen: heel wat ICT’ers hebben een vaste stek bij één bedrijf, maar worden toch goed betaald als zelfstandige.

2. In loondienst: word manager

Werk je liever in loondienst. Word dan manager. Ruim een op de drie leidinggevende ICT’ers verdient meer dan 5.000 euro per maand en 8% neemt maandelijks meer dan 7.500 euro mee naar huis.

Van de consultant en business analisten verdient ongeveer een op vijf meer dan 5.000 euro. Programmeurs en webdevelopers duidelijk minder: ruim de helft zit onder de 3.000 euro per maand en bijna een op vijf verdient minder dan 2.000 euro per maand. Alleen systeembeheerders en helpdeskmedewerkers zitten nog lager: van hen heeft respectievelijk 55 en 82% een inkomen onder de 3.000 euro per maand.

Het loon van een (web)developer

Het loon van een consultant

Het loon van een ICT-manager

3. Zoek een functie in de financiële of energiesector

De hoogte van het inkomen hangt niet alleen af van je functie, maar ook van de sector waarin je werkt. De financiële sector betaalt het best. Ruim de helft van de ICT’ers verdient er meer dan 4.000 euro per maand. In dat gemiddelde zijn ook helpdeskmedewerkers en andere lagere functies meegenomen, dus de midden- en topberoepen verdienen nog beter. Een op de zes ICT’ers in de financiële sector verdient zelfs meer dan 5.000 euro per maand.

De energiesector betaalt eveneens ruim de helft van zijn ICT’ers meer dan 4.000 euro per maand. Maar omdat slechts weinig mensen uit deze sector meededen aan het onderzoek, is het niet zeker hoe representatief dit cijfer is.

4. Ga niet werken in deze sectoren: de zorg, IT, media en communicatie

De meeste ICT’ers met een laag inkomen vinden we in de zorgsector, de media- en communicatiesector en … in de ICT-sector zelf. Ongeveer de helft van de medewerkers in deze sectoren verdient minder dan 3.000 euro per maand. Het is heel opvallend dat ICT’ers in de ICT-sector zelf minder goed verdienen. Misschien komt dit doordat ICT’ers graag binnen hun branche blijven, en daar is hun specialisme minder schaars.

(mr) – Bron: onderzoek Intermediair

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 13660 andere jobs