Flexibel werken = meer werken
Moesten werkgevers iets flexibeler omspringen met waar en wanneer er gewerkt mag/moet worden, u zou veel productiever zijn, blijkt uit onderzoek.
‘We zijn eerst andere bedrijven gaan bezoeken die Het Nieuwe Werken (HNW) in het verleden geheel of gedeeltelijk hebben geïmplementeerd’, vertelt Yvon Fischer, human capital director bij Getronics. ‘Op basis daarvan hebben we een aantal mogelijkheden uitgewerkt voor onze medewerkers. We zorgden voor mooie en goed uitgeruste kantoren, flexibiliteit in de uurroosters, de mogelijkheid tot thuiswerk, enzovoort.’
Het nieuwe concept werd New World of Work gedoopt en bekroond door de IFMA, de International Facility Management Association. Fischer: ‘We bieden flexibiliteit aan, maar verplichten niemand om van deze of gene mogelijkheid gebruik te maken. We hebben alles ter beschikking en de mensen kunnen kiezen. Voor zover dat natuurlijk past binnen de job. Het spreekt voor zich dat er nog wel heel de dag een receptioniste beschikbaar is aan de receptie.’
Getronics positioneert zich als de ICT Workspace Company. De zaken die we implementeren, zijn niet alleen voor ons, maar later ook vaak voor anderen. Wanneer we bijvoorbeeld Windows 7 bij een klant installeren, hebben we dat eerst al bij onszelf gedaan. Voor dit nieuwe werken geldt hetzelfde. Het gaf ons bedrijf de mogelijkheid iets toe te voegen aan onze salesportfolio.
Inderdaad. Op die manier kunnen we ook naar een bedrijfsleider toestappen met ons eigen verhaal. Zij hebben ook vaak moeite om files het hoofd te bieden, onnodige kosten te vermijden, talent aan te trekken of om te evolueren tot een groen bedrijf met sociale verantwoordelijkheid. Wij kunnen hen een volledige aanpak bieden om al die uitdagingen tegelijkertijd aan te pakken. Natuurlijk speelt IT daarbij ook een belangrijke rol, maar het gaat ons in de eerste plaats om het algemene concept. Het meest cruciale aspect is het beheer van de mentaliteitsverandering die er moet komen bij de werknemers en de managers.
Op 1 oktober zijn we verhuisd naar Diegem, maar we zijn al veel eerder begonnen met de cultuur binnen ons bedrijf aan te pakken. We hebben onze managers opgeleid en onze medewerkers gesensibiliseerd. De objectieven van mensen moeten in de nieuwe aanpak meer gericht zijn op resultaten. Als we mensen niet meer effectief zien, of toch niet meer zo vaak, dan moeten we er goed op toezien dat de nodige resultaten behaald kunnen worden. Toen we hier op 1 oktober aankwamen, wist iedereen wel waar hij of zij aan toe was. Iedereen was goed voorbereid.
We zien dat onze medewerkers graag gebruik maken van de nieuwe mogelijkheden. Wanneer mensen zich vroeger niet lekker voelden, bleven ze een dag thuis en werkten ze niet. Nu kunnen ze eventueel van thuis werken. En op 23 december, de dag voor de kerstfeesten, lag er een dik pak sneeuw. Veel mensen werkten die dag thuis, zodat ze geen uren in de file hoefden te staan. Er was nog geen 20 procent aanwezig, maar iedereen was wel aan het werk.
Er zijn twee luiken: enerzijds de investering die je doet om Het Nieuwe Werken te implementeren. Die investering kan je afschrijven in acht jaar. Anderzijds zijn er de dagelijkse kosten, waar we veel kunnen besparen dankzij die investering. In de komende acht jaar besparen we jaarlijks één miljoen. Door de verhuizing van het Brussels Gewest naar Vlaams-Brabant, betalen we een pak minder huur en belastingen.
Daarnaast besparen we ook doordat werknemers niet langer elke dag naar ons kantoor komen. Zo vermijd je niet alleen files, maar verbruiken we ook minder brandstof. Ook voor het milieu is dat een goede zaak.
Daar ben ik van overtuigd. Het aantrekken van talent is cruciaal: in de IT-sector verdwijnt binnen de vijf jaar zowat een kwart van de mensen, nog eens boven op de 8.000 die nu al tekort zijn. Daar moeten we iets aan doen. Bij de opening van ons gebouw hebben we een recruitement day georganiseerd. Alleen al gebaseerd op onze website kregen we 200 positieve antwoorden. 100 mensen hebben we uitgenodigd, en 91 zijn er komen opdagen. Zij waren stuk voor stuk onder de indruk, niet alleen van het gebouw, maar ook van ons verhaal. Zelf hebben we uiteindelijk 26 kandidaten uitgekozen met wie we graag verder willen gaan. Wanneer kandidaten een rondleiding hebben gehad in ons gebouw, zijn ze meestal overtuigd van onze aanpak.
(mo)
6 juni 2011Moesten werkgevers iets flexibeler omspringen met waar en wanneer er gewerkt mag/moet worden, u zou veel productiever zijn, blijkt uit onderzoek.
Mag jij van je werkgever van thuis werken? Word je stipt op kantoor verwacht tijdens de kantooruren? Ontdek de 3 bedrijfsculturen van vandaag.
Zou je graag wat vaker aan thuiswerk doen? Of zou je misschien liever halftijds aan de slag willen gaan? Een paar tips om je job flexibeler te maken.
Het Nieuwe Werken (HNW) staat in België nog in zijn kinderschoenen, zo blijkt uit een bevraging van Kluwer bij meer dan 850 bedienden en vrije beroepen.
Het is vooral omdat mensen niet graag opgebeld worden voor commerciële praatjes dat ze een verkeerd beeld hebben van callcenters. En dat is jammer, zegt Michaela Vlekken van Callexcell in Sint-Truiden.
Met ecocheques kan je slechts een beperkt aantal producten kopen. De meeste mensen hebben liever cash zodat ze zelf kunnen beslissen wat ze doen. Maar kan dat zomaar?
Het verschil tussen bruto- en nettoloon is in België dikwijls voer voor pittige discussies. Maar hoeveel behouden we nu exact op brutoloonsverhoging en hoeveel wordt er aan bedrijfsvoorheffing en RSZ afgehouden?
Een vrouw als bestuurslid, laat staan als CEO, in een succesvol bedrijf? Het is vandaag de dag jammer genoeg nog steeds een rariteit. Hoe komt dat?
Mensen die niet in één maar in meerdere dingen uitblinken, worden ook wel eens polymaten genoemd. Denk maar aan Leonardo da Vinci...