Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 595

Volgende
Beroepen in de haven

"Hét voordeel bij ENGIE: alles is altijd piekfijn geregeld"

10 november 2020
Yves Hereygers
Yves Hereygers is mechanisch werkvoorbereider in de kerncentrale van Doel.
De haven biedt je als werkplek al net zoveel variatie als ‘t stad. Energiebedrijf ENGIE produceert zelf elektriciteit, onder meer via de kerncentrale van Doel. Op dezelfde linker Scheldeoever vind je bij Kallo de grootste hoogspanningsmasten van het land. Twee collega’s vertellen hoe ze het elk op hun manier hogerop zochten bij ’s lands grootste leverancier van groene energie, die volop inzet op een koolstofarme toekomst.

Yves Hereygers is mechanisch werkvoorbereider in de kerncentrale van Doel. Een uitzonderlijke site waar ook ‘gewone’ technische teams aan de slag zijn. “We staan in voor afsluiters, pompen, warmtewisselaars, leidingen, filters…”, somt Yves op. “Ik ben na mijn studie elektromechanica/onderhoudstechnieken in de toenmalige elektriciteitscentrale van Kallo begonnen, daarna was ik toezichter bij de kolencentrale in Mol. In 2011 kwam ik naar Doel. Ik begon bij Afsluiters Secundair en volgde dan een opleiding als werkvoorbereider.”

Snel actie nodig

Yves werkt in dagdienst en rijdt elke dag twee keer de Liefkenshoektunnel door. “Op gewone dagen doe je een periodiek onderhoud van een grote gascompressor of ga je preventief een filter vervangen”, vertelt hij. “Interessant wordt het als er snel actie nodig is. Tijdens revisieperiodes hebben we het ook opvallend drukker. Voorbeeld? Je opent een koelkring en je stoot op interventies die je op korte tijd moet uitvoeren. Het is samenwerken. De teams zijn klein, we kennen elkaar door en door.”

Strikte veiligheidsvoorschriften

De veiligheidsvoorschriften in een kerncentrale zijn nog strenger dan op andere grote sites, want het nucleaire aspect komt er natuurlijk bij. “Als starter weet je eerst niet wat je mag verwachten. Raak je ermee vertrouwd, dan blijkt het een duidelijk afgelijnde, hygiënische en veilige werkomgeving te zijn. Die strikte voorschriften maken het aangenaam werken.” En wat als Doel ontmanteld wordt? “Er is zeker en vast nog jaren werk in de kerncentrale. Daarna biedt een grote groep als ENGIE ons ook andere jobmogelijkheden.”

On the road again

Guerric Devos is lid van het team high en medium voltage. Zijn werkplek? De top van om het even welke hoogspanningsmast. We treffen hem op een werf in Drogenbos waar hij geleiders plaatst. “Ik woon in Halle, dus deze werf is dichtbij voor mij. Op lange afstanden rijden we samen en wisselen we elkaar af aan het stuur. De afspraak is telkens bij een depot. Van daaruit trekken we naar de werf. Dat kan overal in België zijn, maar soms verblijven we meerdere weken in het buitenland.”

Klimgordel aan

Een béétje adrenalinejunk moet je wel zijn voor Guerrics job. “Ik ben gespecialiseerd in hoogspanningsmasten. Na de ochtendbriefing ga je met je team en je materiaal naar de mast. We assembleren, monteren en herstellen hoogspanningsmasten, meestal voor netwerkbeheerder Elia. De hoogte varieert: van 20 meter tot de hoogste in Kallo, die is 192 meter hoog. In Waver staat ook een antenne van 200 meter. Voor je kan beginnen werken bij de afdeling wordt er getest of je geen hoogtevrees hebt. Dit gebeurt tijdens een klimtest. Aansluitend volgt een interne basisopleiding en de laatste stap is het behalen van een certificaat van de netwerkbeheerder. Dan stap je in je klimgordel en begin je eraan. Het voordeel bij ENGIE is dat alles altijd piekfijn geregeld is.”

Bijzondere job

Guerric klimt al 9 jaar in masten voor ENGIE. “Ik mocht meteen naar boven. Ik deed aan muurklimmen als hobby, dus de job was mij op het lijf geschreven. Ik werkte daarvoor als tuinman, dus over elektriciteit heb ik veel bijgeleerd. Sinds 2 jaar ben ik ploegbaas, ik heb 4 man in de vaste ploeg. Dit is een bijzondere job, daarvan zijn we ons bewust. Nieuwe kandidaten zijn welkom als ze geen hoogtevrees hebben en – belangrijk – kunnen communiceren in het Nederlands. Veiligheid vóór alles… ”

(William Visterin) - Foto: Koen Bauters

  • Jobs voor ENGIE
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook