Het loon van...
Vorige

1 van 764

Volgende

Het loon van Tesla-baas Elon Musk?

Wie denkt dat Elon Musk poen schept, heeft het niet noodzakelijk mis, maar misschien wel over de manier waarop.
#

Hij staat in de Forbes-lijst van machtigste mensen en op hun lijst met rijkste personen ter wereld. Hij voert Tesla, Inc. aan, experimenteert met ruimtereizen met SpaceX en is voorzitter van SolarCity. Ambitieus is hij wel, Elon Musk. Maar hoeveel verdient hij?

Minimumloon

Officieel verdient Musk 30.524 euro per jaar. Roept dat bij jou vraagtekens op? Het is misschien een vreemd bedrag, maar het is gebaseerd op het minimumloon in Californië. Niet bepaald een bedrag dat je een miljardair maakt. Sterker nog, Musk claimt zijn salaris niet eens. Hoe kom je zo in de top 100 met rijkste mensen terecht?

Symbolisch

Het is niet uitzonderlijk dat CEO’s een symbolisch jaarloon krijgen. Onder andere Mark Zuckerberg (Facebook) en Larry Ellison (Oracle) krijgen maar één dollar (0,8 euro) per jaar uitbetaald. Hierdoor kunnen ze ten eerste minder belastingen betalen. Toch staan ze in de Forbes top 10 van rijkste mensen. Dat komt omdat ze loon krijgen naargelang hun prestaties in plaats van op een vaste datum. Slimme zet, want zo toon je aan aandeelhouders dat je in je bedrijf gelooft, door je persoonlijk fortuin vast te hangen aan het fortuin van je organisatie. Stijgt de waarde van de aandelen niet, dan krijgen zij niets uitbetaald. Gaan ze hierdoor een boterham minder eten? Waarschijnlijk niet. De CEO’s bezitten uiteraard wel wat aandelen van hun miljardenbedrijf en hebben vaak bijkomende inkomsten uit andere bronnen.

Prestatieplan

Hoe zit het dan met Musk zijn prestatieplan? In 2012 werd er een plan opgesteld met resultaten die Musk zou moeten behalen. Indien hij in dat opzet zou slagen binnen 10 jaar, zou hij uitbetaald worden. Enkele van die doelen? De waarde van Tesla doen stijgen met minstens 28% naar 35 miljard euro, de productie opdrijven naar 300.000 voertuigen, Tesla Model 3 lanceren op de markt. Ondertussen heeft hij reeds 50 percent van zijn doelstellingen gehaald en is hij dus goed op weg om 1,3 miljard euro uitbetaald te krijgen in 2022. Onlangs werd er wel een herziene ‘pay package’ voorgesteld, waarin als voorwaarde staat dat Musk de beurswaarde van Tesla moet laten stijgen tot 530 miljard euro. Dat is zo’n 10 keer meer dan wat het nu waard is. Bijzonder ambitieus. Maar door zijn loon te verbinden aan de waarde van het bedrijf, laar Musk merken dat hij zijn rol als CEO niet laat slabakken door met andere projecten bezig te zijn.

Momenteel is Elon Musk maar liefst 17,2 miljard euro waard. Maar dat komt vooral uit slimme investeringen, aandelen en zijproducten. (Niet vergeten dat hij ooit mee PayPal oprichtte en verkocht aan eBay.) Wil hij zijn 1,3 miljard euro extra incasseren in 2022 dan zit er binnenkort een groeispurt aan te komen voor Tesla. Afwachten geblazen.

(sjv) – Bron: Forbes / PayScale / Want 

5 maart 2018
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook