Het loon van...
Vorige

1 van 868

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel salaris krijg je als starter?

Het loon van een zelfstandig reisbegeleider en coach: tussen 1.500 en 2.775 euro netto

Liesbet Joris
We vroegen Liesbet Joris (47) uit Kermt naar haar job en hoeveel zij daar maandelijks mee verdient...

Liesbet Joris (47) uit Kermt (Hasselt)

  • Beroep: zelfstandig reisbegeleider en coach voor hoogbegaafden, hoogsensitieven en mensen met autismespectrum
  • Diploma: bachelor Maatschappelijk adviseur, postgraduaat autisme en (rand)normale begaafdheid, postgraduaat oplossingsgericht begeleiden
  • Privé: getrouwd, 3 kinderen (17, 16 en 8 jaar)
  • Netto maandloon: tussen 1.500 en 2.775 euro
  • Extra's: auto, hospitalisatieverzekering en pensioensparen

Wat houdt je job in?

“In 2017 ben ik met ResetT gestart als zelfstandig reisbegeleider en coach in hoofdberoep, na dit kort te hebben gedaan in bijberoep. Dat doe ik voor een specifieke doelgroep: hoogbegaafden, hoogsensitieven en mensen met autismespectrum, die zich anders voelen of hierdoor vastlopen.”

“Mijn aanpak focust zich op twee fronten: enerzijds zijn er de (online) coachings in mijn praktijk, anderzijds gaat het grootste deel van mijn tijd naar de voorbereiding, organisatie en begeleiding van acht- of tiendaagse time-out tochten in Marokko voor jongeren én volwassenen uit diezelfde doelgroep. Daar kruipt heel wat tijd in, want voor elke tocht is er een individueel intakegesprek met elke deelnemer (en eventueel met de ouders), drie weken voor vertrek organiseer ik vervolgens een groepskennismaking op een niet-alledaagse manier, bijvoorbeeld gecombineerd met een workshop ‘tajine bereiden’. Tijdens de tocht begeleid ik de deelnemers via individuele wandelcoachings en dagelijkse groepsreflecties.”

“Het uitgangspunt is steeds het oplossingsgerichte en het doel is het verhogen van zelfinzicht, acceptatie, zelfvertrouwen en zelfzorg. We werken tijdens zo’n tocht ook intensief aan een actieplan waar de deelnemers nadien thuis mee aan de slag kunnen. Zo krijgen ze meer rust, energie én toekomstperspectief. Eigenlijk doe ik tijdens de tochten twee jobs in één en dat is ook waar mijn passie ligt.”

Doe je je job graag?

“Enorm graag! Het geeft me heel veel voldoening om de deelnemers tijdens tochten en in mijn coachings te zien groeien en evolueren. Dat is heel belangrijk voor de mensen in mijn doelgroep, en ik merkte dat zij daar vaak op hun honger bleven zitten bij bestaande instanties. Er is wel hulp beschikbaar als je ASS hebt óf hoogbegaafd bent, maar niet als er een combinatie is van de twee. En dat komt ook veel voor, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt.”

“Dat ik die gerichte hulp kan bieden, en ook nog eens de bevestiging krijg van deelnemers dat ze ‘eindelijk door iemand begrepen worden’, daar doe ik het voor. Met enkelen heb ik zelfs lang na de tochten nog contact, ze houden me op de hoogte en laten me weten hoe ze hun leven dankzij onze tocht weer opgepakt hebben. Dat is het allermooiste aan mijn job!”

“Daarnaast vind ik het fijn om als zelfstandige mijn eigen ritme, missie en visie te bepalen. Ik bepaal zelf hoe ik werk, waar ik dat doe en met wie. En dat geeft me ontzettend veel energie en ademruimte. Is één van mijn kinderen ziek of hebben ze me nodig? Dan pas ik mijn agenda aan … als ik in België ben toch.”

Hoeveel uren werk je per week en hoeveel verlof neem je jaarlijks?

“Als je dat aan mijn huisgenoten zou vragen, dan zouden ze ongetwijfeld zeggen dat ik te veel werk. Het is niet zo makkelijk af te meten, mijn job voelt ook meestal niet als werken, behalve als de boekhouding gedaan moet worden (lacht). Maar als ik er een cijfer op moet plakken, dan denk ik toch dat dat in de buurt komt van 40 à 45 uren per week. Tijdens de tochten is dat natuurlijk 24/7, want als een deelnemer het bijvoorbeeld ’s nachts moeilijk heeft, dan ben ik er voor hem of haar. Dat doe ik enorm graag, maar uiteraard is het ook wel intensief. Dus jaarlijks probeer ik een viertal weken ook echt vakantie te nemen, voor mezelf en mijn gezin.”

Ben je tevreden over je salaris?

“Jazeker. Het is nog groeiend en ik verdien beduidend minder dan toen ik in de banksector actief was, maar ik heb er nu wel een pak meer werkgeluk voor in de plaats gekregen. Toen ging ik in het weekend in de stad mijn geluk ‘shoppen’, dus verdween een stuk van dat mooie loon aan de kassa van de winkel. Nu doe ik dat niet meer, want ik ben 100 % gelukkig met wat ik doe, en vooral: ik kan wat betekenen voor anderen.”

Waar gaat het merendeel van je loon naartoe?

“Ik investeer veel in mijn professionele activiteiten en volg ook regelmatig opleidingen en bijscholingen waarmee ik me als zelfstandige kan ontwikkelen en verbeteren. Ik ben ook bewust bezig met pensioensparen en verzekeringen, dus daar besteed ik ook wel wat aan. Daarnaast gaat er ook een deel naar de lening van het huis, de kinderen en ontspanning (reizen met het gezin).”

Hoe ga je om met de crisis?

“Door de coronacrisis vielen de trektochten naar Marokko, mijn hoofdinkomsten, uiteraard weg. Jaarlijks doe ik er normaal tien, dit jaar is er nog maar eentje (in januari) door kunnen gaan. De coachings in mijn praktijk konden dat niet compenseren, en ik vind het ook te intensief om hele dagen (online) coachings te organiseren. Dus het aantal coaches is dan ook beperkt en het inkomen is in deze periode dan ook in verhouding.”

“Ik kon gelukkig wel rekenen op het overbruggingsrecht en ik heb eenmalig een compensatiepremie ontvangen. Maar de plannen om thuis een tuinkantoor in te richten voor groepssessies en een bijkomend postgraduaat te volgen zijn toch even op de lange baan geschoven.”

“Ik overweeg nu om voorlopig een tijdelijke job te zoeken, totdat er meer duidelijkheid is over reizen naar Marokko, maar daar ben ik nog niet helemaal uit.”

Lig je wakker van je pensioen?

“Ik lig er niet echt wakker van, maar ik vind het wel heel belangrijk en ik wil erop voorbereid zijn. Dus ik spaar ervoor, maar ik wil ook niet werken, enkel en alleen om mijn pensioen te verzekeren. Ik zoek hierin een beetje naar een gulden middenweg.”

Waar kun je echt geen geld aan geven?

“Aan iets wat niet duurzaam is. Goedkope wegwerpkledij en -voorwerpen zul je mij niet zien kopen. Ik hou van basiscomfort, maar luxe heb ik niet nodig. Dus voor mij graag een gewone, mooie handtas, daar hoeft echt geen exclusief label aan te hangen.”

Wat zou je doen als je de lotto wint?

“Zeker blijven doen wat ik nu doe. En ook wel mijn kinderen een extra duwtje geven, zodat ze een goede ‘start’ maken. Mijn ultieme droom is om in Marokko een huis te bouwen, waar mijn doelgroep terechtkan om te resetten en te herbronnen, maar ook om de lokale bevolking te betrekken, zodat er ginder ook een bewustzijn komt omtrent ASS en hoogbegaafdheid, want daar zijn ze nog niet erg mee vertrouwd.”

(Evi Maquoi)

Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.

14 augustus 2020
Anderen bekeken ook