Het loon van...
Vorige

1 van 868

Volgende
Volgend artikel:

Hoeveel verdien je als boekhouder?

Het loon van een luchtverkeersleider: tot 12.000 euro bruto

luchtverkeersleider
Een luchtverkeersleider begeleidt vanuit de verkeerstoren naderende en vertrekkende vliegtuigen in de directe omgeving van een luchthaven. Daarbij is een voortdurend contact met de algemene, de aankomst- én vertrek-verkeersleiding onontbeerlijk. Aan stress vaak ook geen gebrek gezien de drukte op de luchthaven, de voortdurend af- en aanvliegende toestellen én - vooral - de precisie waarmee ze te werk moeten gaan. Want de veiligheid van heel wat mensen rust op hun schouders! Maar … wat verdient zo’n luchtverkeersleider eigenlijk?

Wie start aan de opleiding van luchtverkeersleider - een opleiding die de staat zo’n 50.000 euro kost! - krijgt meteen een startloon van bruto 1.800 euro/maand. Eens fulltime aan het werk stijgt dat salaris al gauw tot bruto 6.200 euro/maand (basisloon) en zelfs 12.000 euro/maand.

Hun geld waard?

De vraag die iedereen zich meteen stelt, is natuurlijk: "Zijn luchtverkeersleiders ons staatsgeld wel waard?”. Wel … “Ja, absoluut”, reageert een luchtvaartingenieur. "Als luchtverkeersleider moet je een immense verantwoordelijkheid kunnen dragen. De mensen die in zo'n toren werken, hebben constant 2.000 à 4.000 mensenlevens in hun handen en moeten na anderhalf uur gewoon een uur pauze nemen om zich daarna weer anderhalf uur te kunnen concentreren.”

Net zoals de job zelf zijn ook de sollicitatierondes naar verluidt loodzwaar. Kandidaten moeten een hele reeks testrondes doorstaan met onder meer vaardigheidstests en medische en psychologische proeven, om te achterhalen hoe stressbestendig ze zijn en of ze snel de juiste beslissingen kunnen nemen.

Of dat hun hoge loon volledig rechtvaardigt? “De macht van luchtverkeersleiders is natuurlijk ook ontzettend groot”, luidt het. “Als ze willen, kunnen ze de Belgische luchthavens ineens volledig platleggen. En dat wil men liever niet, dus is het belangrijk om hen goed in de watten te leggen.”

(kv) - Foto: (mhb) - Bron: Het Nieuwsblad / De Tijd 

5 november 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook