Het loon van...
Vorige

1 van 784

Volgende

Het loon van een kleuterjuf: 1.400 euro netto

We vroegen Muriël van Eeden (53) uit Anderlecht wat zij doet en hoeveel ze verdient…
Muriël van Eeden (53) uit Anderlecht
  • Studies: Gezinswetenschappen, postgraduaat Creatief Agoog, specifieke lerarenopleiding
  • Diploma: ‘andere’
  • Gezin: Getrouwd, 2 zonen
  • Beroep: Kleuterjuf in een Steinerschool
  • Bruto maandloon: 2.000 euro
  • Netto maandloon: 1.400 euro

Wat doe je als job?

Ik ben kleuterjuf in een Steinerschool.

Doe je je job graag?

Ja! Ik hou van met kinderen werken. Ik combineer graag creatief werk en met mensen bezig zijn. Ik ben ook nog crea-lerares geweest. Supertof. Next best thing was voor mij dan aan de slag kunnen gaan in een Steinerschool. Waarom een Steinerschool? Omdat ik dat zelf als kind al wou.

Eigenlijk is dat echt een droomschool. Kinderen krijgen er de kans om zelf soep en brood te maken, zelf de klas te verbouwen, het is heel actief. Kinderen mogen er nog echt kind zijn. Je kan dus niet beter hebben. Ik ben ook kleuterjuf geweest in andere scholen, maar dat is meer georiënteerd op werkblaadjes en oefeningen.

De Steinerschool is de max. Ik heb er vanuit mijn interesse een plekje bemachtigd. Persoonlijke ontplooiing is bij de Steinerschool heel belangrijk. Ze moedigen levenslang leren aan. Toen ze mij aanwierven, keken ze niet alleen naar mijn diploma, ze kijken er naar ervaring en passie. Ik ben onder andere ook nog 15 jaar opvoedster geweest voor jongeren van 0 tot 21 jaar. Dat en mijn passie voor lesgeven en creatief bezig zijn, zorgen ervoor dat ik toch als kleuterjuf aan de slag kon.

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

Toch wel. Hoewel ik mijn job graag doe, is het op vlak van verloning niet ideaal in mijn situatie.

Ik ben eigenlijk van opleiding (en werkervaring) opvoedster jeugd- en gehandicaptenzorg. Ik heb gezinswetenschappen gedaan en daarna ben ik nog voor een postgraduaat creatief agoog gegaan. Uiteindelijk heb ik daar nog een specifieke lerarenopleiding bijgedaan. Ik voel mij daar soms wat schuldig over, die diploma’s lonen nu uiteindelijk niet.

Ik doe mijn job supergraag, maar het vergt veel energie. Als kleuterjuf, als ik thuiskom, dan ben ik op. Niet altijd gezellig natuurlijk. De verhouding werk-loon-privé is niet in balans en dat wringt soms.

Momenteel val ik in de slechts mogelijke categorie binnen het onderwijs. Ik heb een diploma ‘andere’, wat eigenlijk gelijk staat aan ‘voldoet niet’. Ik mag door mijn ervaring toch kleuterjuf zijn, maar wordt minder betaald. Een situatie die niet zorgt voor een benijdenswaardige loonsituatie.

Ik heb ook interimwerk gedaan binnen het secundair onderwijs, heel leuk ook. Onderwijs in Brussel is nog steeds een knelpuntberoep. Ze werken vooral met interims, wat niet zo simpel is op het vlak van werkzekerheid. Nochtans is er wel werk in Brussel, maar gewoon geen werkzekerheid.

Hetzelfde loon behouden en minder werken zou ideaal zijn. Of loon naar ervaring geven. Ervaringen uit andere dingen worden momenteel gewoon niet meegenomen en dat is jammer.

Wat verdien je precies?

Ik verdien 1.400 netto en 2.000 euro bruto. Ik krijg een werkbonus van 67 euro en een metro-abonnement voor de schoolmaanden. Ondertussen kan ik ook nog geen volwaardig pensioen opbouwen, want dat kan spijtig genoeg pas als je vast benoemd bent. Als kleuterjuf met een diploma ‘andere’ bouw je dat dus niet op.

Ik zou een volledig diploma kunnen halen, maar ik ben 53 en dan twijfel je. Nog bijscholen is een risico, ik heb daar eigenlijk geen energie meer voor en dan zou ik al 58 zijn wanneer ik het diploma haal. Niet prettig.

(nvdr. Het loon in een Steinerschool is niet anders dan in een andere school.)

Wat vind je van je loon?

Ik heb een droomjob en in een Steinerschool wordt er gekeken naar wie je bent, naar wie ik ben. Dat is heel fijn. Ze waarderen mij dus wel, alleen mijn loon volgt niet. Dat is echter iets dat de overheid bepaalt.

Met een ander diploma, zou ik wel een volwaardig loon hebben. Ervaring en passie zouden meegerekend moeten worden.

Zoals ik al zei, bouw ik nu ook geen volwaardig pensioen op, door mijn diploma. Terwijl dat toch wel een minimum zou moeten zijn. Een leerkracht heeft een belangrijke job, wij vormen mee de volgende generaties.

Hoeveel uren per week werk je?

Elke dag start ik tussen 8u en 8u15. Op maandag werk ik tot 16u30 ( in de namiddag heb ik vorming in Gent), dinsdag tot 15u30, woensdag tot 12u30 en donderdag tot 18 uur (na school de wekelijkse vergadering). Vrijdag werk ik tot 15u30.

Dan zijn er nog de ouderavonden en individuele oudercontacten, werkweekends, feesten en teamdagen ter voorbereiding van het nieuwe schooljaar.

Dit zijn de uren dat ik fysiek aanwezig ben op school, maar dan heb ik mijn voorbereidingen thuis er nog niet bijgeteld. De werkdag stopt niet bij het sluiten van de schoolpoort.

Spaar je?

We betalen leningen af, dat is een manier van sparen. Ik heb gelukkig wel een man die goed zijn boterham verdient, ik zou het mij anders niet kunnen permitteren.

Let je meer op je geld door de crisis?

Eigenlijk hebben we de reflex gekweekt om geen zotte dingen te doen. Als jonge mensen hebben we wel zwarte sneeuw gezien. Hierdoor leven we bewuster en over het algemeen zuinig.

Wat is je grootste kost?

De leningen.

Waar kan je echt geen geld aan geven?

Aan een auto. In Brussel heb je dat eigenlijk niet nodig. Ik woon en werk in Anderlecht. Alles kan met het openbaar vervoer gedaan worden.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Lekker eten, cadeautjes, vakantie, aan de kinderen ...

Wat zou je doen als je de lotto won? Waar droom je van?

Mijn zonen zijn in het buitenland (Australië en Azië) en ik zou het fantastisch vinden om ergens in de wereld te kunnen afspreken voor Nieuwjaar. Ik zou hen en hun lieven dan op mijn kosten af laten komen om ergens samen te vieren.

Ik zou ook weer meer als vrijwilligster gaan werken. Ik had vroeger een vzw Fabulili & Co en wij gingen verhalen vertellen in bibliotheken en in scholen. Heel leuk om te doen.

(sjv) 

Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op! 

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.
 

24 november 2015
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook