Het loon van...
Vorige

1 van 868

Volgende
Volgend artikel:

Het werk én loon van een Customer Service Representative

Het loon van een investeerder en financieel adviseur: tussen 9.000 en 12.000 euro bruto

Het loon van een investeerder
We vroegen een 27-jarige zelfstandig investeerder en financieel adviseur uit Turnhout naar zijn job en hoeveel hij daarmee maandelijks verdient...
  • Leeftijd: 27
  • Woonplaats: Turnhout
  • Beroep: Zelfstandig investeerder en financieel adviseur
  • Diploma: Economie-Wiskunde
  • Privé: Getrouwd, een kind en een grootouder ten laste
  • Bruto maandloon: Tussen 9.000 en 12.000 euro
  • Netto maandloon: Tussen 5.000 en 8.000 euro
  • Extralegale voordelen: Bedrijfswagen, tankkaart, auto- en familieverzekering, American Express Corporate voor bedrijfskosten...

Wat houdt je job precies in?

“Ik werk nu vier jaar als zelfstandig investeerder en financieel adviseur. Dat betekent vooral veel reizen (in tijden van corona uiteraard niet) en bedrijven contacteren. Na een eerste gesprek vraag ik om de boekhouding in te kijken, waarna ik een volledige bedrijfsanalyse maak. Vragen zoals ‘Heeft het bedrijf goed gescoord op de beurs?’ en ‘Wat was de link met wijzigingen in de maatschappij wanneer het bedrijf winst/verlies maakte?’ vormen daarbij de basis. Ik moet dus altijd een goed beeld hebben van de voor- en nadelen van de investering, en of die wel correct en doordacht zijn.”

Doe je je job graag?

“Het is een leuke job, maar ook eentje die je soms wel wat stress bezorgt. Ik heb fantastische momenten beleefd, maar het is ook al eens gebeurd dat een contract op het allerlaatste moment in het water viel, waarna ik alleen de afkoopsom in handen had in plaats van een mooie ROI (Return On Investment).”

“Je moet dus echt élk puntje van een opgesteld contract goed lezen, zodat je volledige controle hebt over wat er nu precies met je geld gebeurt, en je later niet voor verrassingen komt te staan. Als ik niet 100% zeker ben, roep ik vaak de hulp in van een andere adviseur, want er is namelijk een groot risico op fraude. En een goed contract betekent veiligheid. In geval van kaderledenaanwerving, is het bijvoorbeeld heel goed om mee te mogen beslissen over hoe het contract en de voorwaarden van aanwerving eruitzien.”

Zelf op zoek naar een job als financieel adviseur? Bekijk hier het actuele vacatureaanbod…

Hoeveel uur werk je per week?

“Dat varieert hard, maar kan dagelijks soms oplopen tot 20 uur. Ik heb mijn slaap echt nodig, maar het gebeurt dat ik tot 04:00 uur ’s nachts moet doorwerken. Als je de dag erop om 09:00 uur een meeting hebt, dan voel je dat wel.”

“Maar het is allemaal belangrijk. De gehele bedrijfsboekhouding wordt namelijk opengesteld, waardoor je vaak 5 of 10 jaar aan cijfermateriaal moet bekijken en linken aan de bijhorende evoluties in de maatschappij: coronavaccin en alles daarrond, tech-aandelen en politieke verkiezingen, bitcoin en snelle up- en downbewegingen op de beurs wegens beperkte stock alsook de visie op een nieuwe munt (ten koste van de huidige), enzovoort… Eigenlijk werk je gewoon door tot alles klaar is, rekening houdend met de deadline en het feit dat de andere persoon genoeg tijd moet krijgen om het contract te lezen.”

Ben je tevreden over je salaris?

“Ja, heel tevreden, maar mijn loon hangt volledig af van wat ik per maand verwezenlijk. Goed doorwerken betekent veel winst, een trage maand brengt mij minder snel tot aan mijn doel. Want ik wil graag groeien. Met een groter kapitaal kan je ook grotere deals maken. Uiteraard wordt ook het risico groter, maar daarvoor bescherm je je goed in het contract.”

“Ik ben ook blij met de extralegale voordelen, omdat die het werkleven gemakkelijker maken, maar er zijn wel strikte regels aan gekoppeld. Van de totale reiskosten voor een investeringstrip van twee weken naar China, bijvoorbeeld, wordt een bepaald percentage afgetrokken om luxekosten te beperken. Het is dus niet de bedoeling dat je als royale elite gaat leven, terwijl de zaak betaalt. Wat ik wel doe, is veel van de cultuur proberen op te snuiven. Hoe beter je een cultuur kan begrijpen (en aanvaarden), hoe gemakkelijker en aangenamer het wordt om een deal te maken.”

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen via het Jobat Salariskompas

Heeft de coronacrisis effect op je loon/werking?

“Ja, zowel positief als negatief. Enerzijds moet ik in tijden van corona veel minder reizen (tijdwinst) en zijn bedrijven gewilliger geworden om contracten te tekenen. In tegenstelling tot precorona, zijn dat nu altijd kleinere bedragen, maar wel meer contracten. In cijfers spreken we van 12 à 13 kleinere deals per maand in plaats van 6 à 7 grote. Ik kom dus meestal ongeveer op hetzelfde loon uit, soms zelfs ietsje meer.”

“Anderzijds is de echtheid, de sociale band, van zakendoen verdwenen. Zo’n 90% van de meetings zijn digitaal, de rest vindt plaats in Brussel. Ik mis dat reizen wel, omdat je dan niet alleen, zoals eerder vermeld, de cultuur leert kennen, maar ook de mensen. En soms vloeit daar zelfs ook een goede vriendschap uit. Iemand via een scherm leren kennen, is heel wat anders dan tegenover elkaar zitten met een glaasje whisky of wijn. In Frankrijk en Groot-Brittannië is alcohol tijdens een zaakbespreking bijvoorbeeld oké, terwijl men in de Verenigde Staten de zaken eerst met een non-alcoholische drank bespreekt, en daarna, als dank voor het proces, kan nagenieten met een glaasje alcohol. Zo’n eigenschappen leer je niet achter je computer, en dat mis ik.”

Waar gaat het grootste deel van je loon naartoe?

“Sparen. Heel veel sparen. Ik wil binnen een paar jaar graag een nieuwe woning kopen, mijn zaak uitbreiden, etc. En daar is meer kapitaal voor nodig. Van alles wat ik verdien, zet ik minstens 80% opzij. Ik raad ook iedereen aan om zich aan dat percentage te houden, indien mogelijk, en voor de rest altijd te kijken naar wat je écht nodig hebt in je leven, en waar je graag naartoe wilt. Iedereen heeft basiskosten (eten en drinken, water, elektriciteit…), maar wat je daarnaast koopt, is nóg belangrijker voor je financiële circulatie.”

Lig je wakker van je pensioen?

“Nee. Tegen dat ik op pensioen ga, bestaat het waarschijnlijk ook niet meer. Ik zou graag nog tot mijn veertigste willen werken, maar dan echt wel voor de vólle 100%, zodat ik daarna kan genieten van het leven. Ik besef dat dat een luxe zou zijn, maar iedereen die hard werkt, kan er geraken.”

Waar kun je echt geen geld aan uitgeven?

“Goedkope prullaria waar je niet zoveel mee bent. In het begin is dat leuk en tof, maar uiteindelijk belandt het ergens op zolder. Dus spaar ik liever een beetje tot ik een degelijk en bruikbaar product kan kopen. Ook goede doelen steun ik niet, omdat 80% van het gegeven bedrag aan tussenpersonen blijft plakken. Je geld geraakt dus grotendeels niet bij de mensen of dieren die jij graag financiële sterkte toewenst. Mijn advies? Wil je graag iets of iemand steunen, doe het dan gewoon rechtstreeks.”

“Als laatste blijf ik weg van aandelen die in de spotlights staan. Meestal zet men die daar om investeerders te lokken, wat een nefast effect kan hebben op de toekomstige wisselkoers.”

Wat zou je doen als je de lotto wint?

“Alles made-to-measure kopen. Akkoord, dat kost veel, maar de essentie is het gevoel dat je eraan overhoudt. Een kostuum op maat zit echt als gegoten en geeft je een zelfzeker gevoel, wat een positieve impact kan hebben op je zelfvertrouwen tijdens een meeting. Als wagen zou ik een Mercedes S-klasse of G63 S kopen. Ik vind dat gewoon mooie auto’s.”

(ga/em)

Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk - al of niet anoniem - interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig. Omwille van privacy werd de naam van bovenstaande getuige niet genoemd. De gebruikte afbeelding is een algemeen stockbeeld.

25 januari 2021
Anderen bekeken ook