Het loon van...
Vorige

1 van 785

Volgende

Het loon van een begeleidster: 2.555 euro netto

We vroegen aan Tineke (53) uit Lier hoeveel ze verdient.
Tineke (53)
  • Beroep: werkt met kinderen met sociaal-emotionele en gedragsproblemen in het onderwijs
  • Diploma’s: regentaat Lichamelijke Opvoeding, bejegeningsdeskundige, psychodramaturg
  • Privé: alleenstaand met 2 kinderen ten laste
  • Brutoloon: 4.213 euro
  • Nettoloon: 2.555 euro
  • Extra’s: nee

Wat doe je voor job?

Ik werk met kinderen met sociaal-emotionele en gedragsstoornissen in de setting van het gewone lager onderwijs. Door het M-decreet zitten meer en meer van die kinderen gewoon op de lagere school, en ik ga op 3 verschillende scholen de klasleerkrachten bijstaan, om hen beter met de kinderen te leren omgaan.

Doe je je job graag?

Doodgraag. Elk kind is anders, dus elke aanpak is ook authentiek. ‘Gewone’ leerkrachten zijn daar niet voor opgeleid, wat logisch is, maar ik heb al 30 jaar ervaring in het buitengewoon onderwijs, en ik heb bijgestudeerd. Ik kan hen dus echt iets leren, op een leuke manier welteverstaan. Dat gebeurt niet op een inspectie-achtige manier, maar echt vanuit het veld. We doen dat samen. Ik werk mee in de klassen, en op die manier leren de leerkrachten al ziende én doende van mij. Het gaat zowel om participeren, als om het coachen van leerkrachten, en dat maakt de job heel aangenaam.

Wat vind je van je inkomen?

Ik heb een mooi inkomen, voor een 38-urenweek. Mensen denken dat wij maar 27 uur werken, maar als je alles bij elkaar optelt is het echt gewoon 38 uur hoor.

Kan je sparen?

Nee. Ik ben op mijn eentje een huis aan het afbetalen. Tel daarbij de vaste kosten, het kot van mijn zoon,... Dan kom je niet aan sparen toe.

Wat is je grootste kost?

De afbetaling van mijn huis, de vaste kosten en het studentenleven van mijn zoon

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

Reizen, omdat het ook echt niet kan. In schoolvakanties is het vaak driedubbel zo duur om te vertrekken. Dat is het enige nadeel aan het onderwijs, die vakantieperiodes, maar daar mogen we dan weer niet over klagen zeker? (lacht) Maar daar ga je niet van dood. Ik moet op mijn werk ook niet komen aanzetten met dure kleren, of een chique auto, dus daar stop ik ook geen geld in.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Eten en drinken. Daar ben ik niet gierig op. Als ik zin heb in garnalen mogen ze nog zo duur staan, garnalen eten zal ik.

Wat zou je doen als je de lotto won?

Ik zou zelf een school oprichten voor het type kinderen waar ik nu mee werk. Eentje met internaat, op een heel groot groen domein, met een massa aan faciliteiten. Waar we dan ook veel meer geld hebben voor therapie, zodat die kinderen echt de psychologische én psychiatrische ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Een plek waar de kinderen die ik nu tegenkom maar eigenlijk niet genoeg kan helpen terechtkunnen. En ik zou op verlof gaan buiten de schoolvakanties. Dat ook nog net wel.

(sdc) 

Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.

13 januari 2020
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte