Het loon van...
Vorige

1 van 787

Volgende

Het loon van een barman in een cocktailbar: 1.340 euro netto

We vroegen Robin De Gelder (28) uit Leuven hoeveel hij verdient ...
Robin De Gelder Robin De Gelder (28), Leuven
  • Beroep: barman in een cocktailbar
  • Studies: TSO Elektrische Installatietechnieken
  • Privé: alleenstaand, geen kinderen
  • Bruto maandloon: 1.656 euro
  • Netto maandloon: 1.340 euro
  • Extra’s: geen

Wat doe je voor job?

Ik ben barman in een cocktailbar in het centrum van Leuven. Afhankelijk van de collega’s die op dat moment ook werken, maak ik de cocktails of sta ik in de zaal. Toen ik hier twee jaar geleden begon te werken, heb ik de 40 cocktails die onze kaart rijk is op twee weken tijd van buiten moeten leren. Er brak namelijk net een drukke periode aan, het begin van het academiejaar (lacht).

In de week bestaat het grootste deel van onze klanten uit studenten en dan is donderdag de drukste dag. In het weekend krijgen we wat oudere mensen over de vloer en dan is het meestal even druk als op donderdagen.

Doe je je job graag?

Ja, ik doe mijn job heel graag! Ik werk al 6 jaar in de horeca. Daarvoor heb ik erg uiteenlopende jobs gedaan, zoals elektricien en roadie in een tourmanagementbedrijf. Maar dat lag me allemaal veel minder dan werken in de horeca.

Mijn huidige job is bovendien afwisselend en het is fijn regelmatig te kunnen bijleren. Momenteel ben ik me op eigen initiatief aan het bijscholen in ‘cocktail flairing’: ik leer via YouTube jongleren met een fles en een shaker. Ik ben er helemaal door gebeten!

Alleen jammer dat werken in de horeca altijd een beetje risicovol is gezien het groot aantal faillissementen van horecazaken.

Wat vind je van je inkomen?

Ik vind mijn loon oké. Je hebt geen diploma nodig om in de horeca te werken, dus ik verwacht ook geen erg hoge verloning. Maar onderschat ons werk niet, het is fysiek en mentaal redelijk zwaar. We staan constant recht, hanteren zware bakken en zijn de hele tijd in de weer. Daarnaast mag je niet vergeten dat wij ons non-stop moeten concentreren en continu onder druk staan omdat het altijd druk is in de zaak.

Hoeveel uren werk je per week?

Ik werk wekelijks 35 uur: 7u per dag en dat 5 dagen per week. Ik begin in de vooravond te werken, tot wanneer de zaak sluit, meestal iets na middernacht. Ik hou van dat werkritme, want ik ben geen ochtendmens.

Normaal gezien werk ik niet op vrijdag en zaterdag, wat een luxe is in de horeca. Hoe dat komt? Puur toeval, dat is het uurrooster van mijn voorganger.

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

Dat heb ik één keer gedaan. Ik heb toen een toffe job achtergelaten voor een job waarbij ik een pak meer geld verdiende. Maar daar heb ik spijt van. Je werk graag doen, een toffe werksfeer en leuke collega’s … het weegt allemaal harder door dan heel goed betaald worden. Dus ik heb mijn lesje wel geleerd, ik zou alleen nog voor meer loon veranderen als het hele plaatje klopt voor mij.

Wat is je grootste kost?

Mijn huur. Als alleenstaande is het jammer genoeg quasi onmogelijk om iets te kopen, zeker in het Leuvense.

Let je meer op je centen door de crisis?

Neen, dat heb ik nooit gedaan.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Aan ontspanning: weggaan met vrienden, op vakantie gaan, eens lekker gaan eten.

Waar droom je van?

Ik droom van een eigen zaak in de horeca. Ik heb al een paar ideeën over welke richting ik daarmee wil uitgaan, maar die hou ik voorlopig voor mezelf (lacht).

(mr) 

Wil je zelf graag getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op! 

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.
 

17 december 2014
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook