Nathalie Kenens (38) uit Hasselt
- Diploma: Rechten KU Leuven
- Privé: Samenwonend met Jeroen, 3 kinderen
- Nettoloon: Ik heb een vennootschap en betaal mezelf maandelijks ca. 3.000 euro netto zaakvoerdersloon uit, los van de gebruikelijke voordelen zoals auto, spaarplan, ... In functie van de winst gebeuren er jaarlijks dividenduitkeringen.
Wat houdt je job in?
“In 2006 startte ik mijn stage aan de Limburgse balie, dus ondertussen heb ik al wat jaren op de teller als advocate. Sinds tien jaar heb ik ook een eigen kantoor dat zich focust op familierecht en handelsrecht. Ik ben dan ook altijd zelfstandige geweest. Dat legt de Orde van Advocaten ons trouwens op.”
“Als erkend bemiddelaar begeleid ik cliënten, zowel particulieren als ondernemingen, neutraal, onafhankelijk en onpartijdig in hun eigen zoektocht naar een evenwichtige oplossing voor de problemen of situaties waarin ze zitten. We zien dat bemiddeling een steeds prominentere rol in het juridische landschap krijgt. Ik ben ervan overtuigd dat deze en andere vormen van conflictoplossing buiten de rechtbank steeds belangrijker worden. Zowel bij particulieren, die vaak kostelijke procedures kunnen vermijden, als ondernemers die geen tijd hebben of willen investeren in langdurige procedures, slaat bemiddeling de laatste jaren fors aan. Waarom? In het kader van bemiddeling of onderhandeling heb je de touwtjes net iets meer in handen, en ook de kosten uiteraard. In een procedure ben je toch meer overgeleverd aan de beslissing en werking van de rechtbanken.”
“In mijn job als advocaat hanteer ik altijd als basisprincipe dat ik het probleem efficiënt moet oplossen en het vooral niet groter mag laten maken door nodeloze discussies te voeren. De oplossing moet vooropstaan en hiervoor is procedure soms nodig. Eigenlijk heb ik dus twee verschillende jobs, met elk hun eigen aanpak. Om snel te kunnen schakelen, bied ik mijn cliënten ook online diensten aan. Op deze manier wil ik hen nog laagdrempeliger en goedkoper kennis laten maken met de mogelijkheden van juridisch advies en bemiddeling.”
Doe je je job graag?
“Ik hou van mijn werk en de uitdaging om mensen bij te staan en te begeleiden bij problemen waar zij ‘s nachts van wakker liggen. We hebben daardoor het voorrecht om veel impact te creëren en dagelijks het verschil te kunnen maken. Elke keer wanneer ik cliënten in een bemiddeling tot een goed akkoord heb begeleid door hen de juiste vragen te stellen, voelt dit toch als een kleine ‘overwinning’ en is mijn tussenkomst zinvol geweest. Je weet dan immers dat je erin geslaagd bent om mensen, die vaak zeer sceptisch zijn bij aanvang, inzichten bij te brengen die hen zelf tot een juiste en vaak heel creatieve oplossing brengen. Hetzelfde geldt bij ondernemers, die creatief op zoek kunnen gaan naar de meest interessante manier van geschillenoplossing en van samenwerken.”
“Uiteraard kan ik dit niet allemaal alleen en heb ik het geluk dat ik hierin ondersteund word door een geweldig en enthousiast team van collega-advocaten en -bemiddelaars binnen mijn kantoor.”
Zelf op zoek naar een job in de advocatuur? Bekijk het actuele vacatureaanbod…
Hoeveel uren per week werk je?
“Als zelfstandige bepaal ik zelf mijn planning en hoeveel uren ik werk. Dat varieert tussen de 30 en 45 uur per week. In de drukkere weken voelt het voor mij nochtans niet aan alsof ik hierdoor veel moet opgeven. Het is een kwestie van goed plannen.”
“Zo plan ik bijvoorbeeld in dat ik de kinderen op bepaalde dagen naar hun hobby’s breng en samen met hen eet, om na slaaptijd verder te werken. De andere dagen weet ik dat de kinderen goed opgevangen worden in de buitenschoolse opvang of door een babysit.”
Ben je tevreden over je salaris?
“Ik ben tevreden over mijn loon, ja. Mijn inkomen varieert uiteraard van maand tot maand. Wat ik verdien is afhankelijk van de aard van de dossiers en welk specifiek uurtarief hieraan gekoppeld is. Voor een bemiddeling is dat tussen de 125 en 150 euro per uur.”
“Bij het zelfstandigenstatuut komt natuurlijk ook aardig wat onbezoldigd werk kijken zoals permanente vormingen, boekhouding, opleidingen, enzovoort. Je kan het dus moeilijk per uur beoordelen, maar wel in zijn totaliteit op het einde van het jaar, zoals voor vele zelfstandigen.”
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas
Waar gaat het merendeel van je loon naar toe?
“Uiteraard gaat een belangrijk deel van het inkomen naar het gezin en de typische vaste kosten. Als jong gezin probeer je natuurlijk ook in te zetten op sparen, maar ik ben toch van het principe dat je maar best ook geniet van het leven. Het boek ‘The four hour work week’ heeft bij mij een zware indruk nagelaten en mij hiervan nog meer overtuigd. Niets is zeker, enkel vandaag. Alles doorschuiven en inzetten voor ‘een mooie oude dag’ werkt voor mij niet.”
Merk je een verschil door de coronacrisis?
“Ik heb absoluut het verschil gevoeld in mijn job tijdens de coronacrisis, vooral tijdens de lockdown. Mensen zijn in deze tijd angstig of toch minstens terughoudend om stappen te zetten als er problemen zijn. Anderzijds zien we dat de spanningen en moeilijkheden binnen – zeker kwetsbare – gezinnen hoger oplopen door de crisis en de kopzorgen die hieruit voortvloeien. De rol die je dan speelt als advocaat en bemiddelaar is vaak cruciaal.”
Lig je wakker van je pensioen?
“Dat is nog ver van mijn bed, maar ik heb er wel een spaarplan voor.”
Waar kun je echt geen geld aan uitgeven?
“Ik kan moeilijk geld geven aan gadgets en pure consumptie, soms tot grote spijt van mijn kinderen die hun geoefende onderhandelings- en bemiddelingstechnieken bovenhalen. De mama’s onder ons weten wel waar ik het over heb en hoe dit sporadisch ook kan ontaarden aan de kassa’s (lacht).”
“Geef mij maar momenten met mijn beste vriendinnen en reizen met mijn gezin. Voor hen heb ik alles over en daar besteed ik dan ook liever wat geld aan. Ik probeer mijn kinderen herinneringen te schenken, eerder dan ze veel materiële dingen te geven. Persoonlijk vind ik dat onze maatschappij al te ver in die richting opschuift, dus probeer ik dat thuis wat te compenseren.”
Wat zou je doen als je de Lotto wint?
“Eerst en vooral zou ik graag eens een wereldreis (zonder mondmaskers) willen maken met mijn gezin. Daarnaast zou ik – denk ik – graag meer sociale initiatieven nemen en ik droom wel ergens van een sociaal geïnspireerde start-up. Hopelijk kan ik dat ooit realiseren zonder de Lotto? (lacht) Voor de rest zou ik niets veranderen aan mijn leven. Ik ben perfect gelukkig met mijn familie, vrienden en mijn boeiende job.”
Een job als advocaat, op jouw lijf geschreven? Deze bedrijven zijn op zoek … naar jou!
(ii/em)
- Jobs voor advocaat
Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
-
Wie verdient meer dan 3.100 euro per maand?
Het mediaanloon in ons land ligt rond de 3.100 euro. Dit betekent dat ongeveer 50% van de werknemers daar boven of onder zit.
-
Het loon van een advocaat-stagiaire: +/- 1.400 euro netto
We vroegen aan Freya Parmentier (27 jaar) uit Wommelgem hoeveel ze verdient.
-
Het loon in de juridische dienstverlening, notariaat & advocatuur
Hoeveel verdient iemand die werkt op een notariaat of in de advocatuur? Wat krijgen bedrijfsjuristen en juridisch consultants als loon betaald?
-
'Een advocaat doet meer dan pleiten'
Advocaat Jan-Diederik Lindemans werkt bij het advocatenkantoor Crowell & Moring LLP en is gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht. Hij vertelt ...
-
Jongeren zijn zich niet bewust van nieuwe digitale jobs
Als je de tieners van vandaag vraagt wat ze later willen worden, dan is de kans groot dat ze voor een traditioneel beroep kiezen.
-
Diplomatie: de schemerzone tussen politiek en ambtenarij
Een even onbekende als fascinerende wereld, ergens in de schemerzone tussen politiek en ambtenarij. Diplomaten: wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen?
-
Welke beroepen hebben het meeste/minste aanzien?
Ook al zouden we het anders willen: het ene beroep heeft meer status dan het andere. De Universiteit van Maastricht stelde een beroepsprestigeschaal op.
-
Mannelijke advocaat verdient dubbel zoveel
Rechtvaardig lijkt het allerminst, maar mannelijke advocaten zouden gemiddeld het dubbel verdienen van hun vrouwelijke collega's. Hoe komt dat
-
Advocaten moeten alles uit kast halen voor rekrutering
Met het diploma Rechten op zak, rolde je tot voor kort automatisch de advocatuur binnen via een stageplaats. Maar ook in dit beroep veranderen de tijden razendsnel.
Artikels zoeken
Aanbevolen jobs
Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?