Het loon van...
Vorige

1 van 858

Volgende

Het loon van een administratief bediende bij een keuringsstation: 2.647 euro bruto

administratief bediende bij een keuringsstation
We vroegen aan een administratief bediende bij een keuringsstation hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
  • Beroep: Administratief bediende keuringsstation
  • Studies: Middelbare school en medisch secretariaat
  • Privé situatie: Gehuwd
  • Bruto maandloon: 2.647 euro
  • Netto maandloon: 1.850 euro
  • Extralegale voordelen: Groepsverzekering, maaltijdcheques, ecocheques en eindejaarspremie

Wat doe je als job?

“Ik werk bij één of meerdere keuringsstations in West-Vlaanderen, afhankelijk van waar er medewerkers nodig zijn, en officieel ben ik kassabediende. Maar uitwisseling van geld is maar een miniem deel van wat ik doe: ik overhandig attesten van keuringen aan de klant, controleer of de codes daarop kloppen, en zorg ervoor dat we altijd het juiste meegeven en vanaf de juiste datum. Bij vrachtwagenattesten moet ik daar extra bijlagen aan toevoegen. Er zitten een hoop regeltjes aan dit werk vast. Het staat allemaal in een dik boek, dat ik uit mijn hoofd ken.”

Zelf aan de slag in een keuringsstation? Deze werkgevers zijn op zoek... naar jou!

Hoe ben je in deze sector terecht gekomen?

“Ik deed als tiener de middelbare school en volgde geen verdere opleiding. Maar ik heb 18 jaar als secretaresse gewerkt in een ziekenhuis, en daarom op den duur wel de opleiding voor medisch secretaresse gevolgd. Na een tijdje was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik ging solliciteren, maar omdat ik geen bachelordiploma heb, viel ik vaak tussen de mazen van het net. Uiteindelijk ben ik in deze functie beland. Dat was vorig jaar.”

Doe je je job graag?

“Eigenlijk vind ik het soms te druk. Het is nogal hectisch op bepaalde tijden, en als je dan alleen staat – want we komen collega’s tekort – dan voel je dat echt. Werken voor twee motiveert niet. En doordat er heel wat frustratie heerst onder de collega’s, werken we niet in een fijne sfeer. De personeelsfeestjes zijn opgeschort tijdens corona, maar niet meer terug ingesteld. Dat is erg jammer. Door de demotivatie ontstaat er leegloop.”

Job-alert: jobs op maat in je mailbox

Wat vind je van je loon?

“Heel eerlijk? Het mag meer zijn. Aanvankelijk was ik blij dat ik hier mocht beginnen en nam ik het loon er gewoon bij. Maar nu ik kijk naar wat de jonge schoolverlaters verdienen, en naar de werkdruk waaronder ik moet presteren, denk ik dat het zeker meer mag zijn.”

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen via het Jobat Salariskompas

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

“Toch wel, ook omdat mijn huidige werkgever mijn anciënniteit van de vorige job niet wilde overnemen. Ik heb er nog naar gevraagd achteraf, maar het is op de lange baan geschoven. Ondertussen wordt het leven ook duurder, dus meer loon zou welkom zijn. Een van mijn angsten is ook dat ik alleen zou komen te staan en dan puur van mijn eigen loon moet leven. Dat zorgt ervoor dat ik liefst wat meer verdien.”

Hoeveel uren werk je per week?

“Ik werk 36 uur, over vier dagen verspreid. Een fulltime job bij ons is maar 35 uur, dus dat extra uur telt mee om extra verlofdagen op te bouwen. Dat is wel fijn.”

Spaar je?

“Dat gaat bijna niet. Steeds meer mensen hebben er last van. Als je boodschappen gaat doen, schrik je van de prijzen. Er blijft steeds minder over. Je auto laten maken, onverwachte kosten, je verzekeringen, het tikt allemaal aan. Als we willen sparen, zouden we echt alles waar we van genieten moeten wegcijferen.”

CHECK: 5 tips om te kunnen sparen én genieten

Denk je aan je pensioen?

“Voor velen is dat de droom, maar eigenlijk zie ik er tegenop vanwege de financiën. Je moet echt veel inleveren en als je op latere leeftijd een huis hebt gekocht ben je nog steeds aan het afbetalen. Mijn man en ik zijn levensgenieters, dus we willen het ook op onze oude dag goed hebben. En daarnaast: ik werk graag. Nuttig zijn en iets omhanden hebben is voor mij wel belangrijk.”

Wat is je grootste kost?

“Onze hypotheek. Daar betalen we heel wat aan af. We hebben ons huis relatief laat gekocht en betalen 1.475 euro per maand. Inclusief levensverzekering en dergelijke zitten we nu rond de 1.600 euro voor alleen het huis. Soms overwegen we of we niet kleiner moeten gaan wonen. Gelukkig heeft mijn man een redelijk loon waardoor we samen een respectabel inkomen in het laatje brengen.”

Gelukkig met wat je verdient?

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

“Luxe is leuk, maar dat hoeft voor mij niet altijd. Als we een hotel boeken, kan ik mezelf niet zo ver krijgen om een viersterrenhotel te boeken als we voor minder geld een proper, comfortabel tweesterrenhotel vinden. Nog zoiets: dure meubels. Een hoge prijs staat niet altijd gelijk aan hoge kwaliteit. Ergens veel voor betalen en dan bedrogen uitkomen vind ik verschrikkelijk.”

Waar geef je met plezier geld aan uit?

“Aan ontspanning, uit eten, genieten. Dat zijn de dingen waar mijn man en ik naar streven. Dus als dat iets kost, vind ik het niet zo erg. Maar ik weet wel dat ik voor elke grote besteding iets anders moet laten. Omdat ik me daarvan bewust ben, kies ik heel zorgvuldig waar ik mijn geld aan uitgeef.”

Wat zou je doen als je de lotto won?

“Ik denk dat ik niet te houden zou zijn (lacht). Nee, ik zou wel wat schrik hebben dat ik veel geld kwijtspeel en mezelf daardoor afremmen. Liefst zou ik iets kopen aan de kust en in Spanje. En vrienden en familie financieel helpen, zonder dat ze daardoor afhankelijk van je worden. Ik zou bijvoorbeeld wel een huis willen kopen voor mijn zus, maar haar dan maandelijks een klein bedrag laten betalen aan mij, om haar vervolgens als verrassing uiteindelijk dat geld weer terug te geven. Maar tegelijkertijd weet ik dat geld niet het belangrijkste is. Het maakt wel gelukkig, maar het is niet alles.”

EXTRA: Zo maakt geld wél gelukkig

(ZINNIG)

Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk - al of niet anoniem - interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig. Omwille van privacy werd de (volledige) naam van bovenstaande getuige niet genoemd. De gebruikte afbeelding is een algemeen stockbeeld.

31 maart 2023
Anderen bekeken ook