Vorige

1 van 821

Volgende
Volgend artikel:

Hoe leer jij je grenzen stellen op de werkvloer?

Het geheim van productiviteit? Meer vrije tijd!

23 juli 2013
Veel mensen vinden het moeilijk om stresserend werk op een normaal tempo af te handelen, waardoor ze steeds harder en langer gaan werken. Paradoxaal genoeg blijkt dat hoe minder uren je werkt, hoe meer je gedaan krijgt.
Ontspannen op het gras

Denk eens aan een typische werkdag. Hoe vaak neem jij eigenlijk pauze? Niet veel? Dan ben je volgens Tony Schwartz, ceo van The Energy Project en auteur van 'Be Excellent at Anything', niet al te best bezig. Hij beweert namelijk dat je meer gedaan krijgt, wanneer je juist minder doet.

Multidisciplinair onderzoek ondersteunt zijn redenering. Daaruit blijkt dat 'strategische vernieuwing' - zoals sportsessies, korte siësta's, langer slapen, minder tijd op kantoor en langere, frequentere vakanties – je productiviteit, prestaties én gezondheid doet verbeteren.

Energie – niet tijd – verhogen

Tijd is datgene waarop we vertrouwen om meer gedaan te kunnen krijgen. Wanneer onze baas ons meer taken toewijst, investeren we vervolgens meer uren in ons werk. Maar tijd is nu eenmaal eindig en velen krijgen regelmatig het gevoel dat hun tijd opgeraakt.

Hoewel we het aantal uren in een dag niet kunnen verhogen, kunnen we volgens Schwartz wel onze energie laten toenemen. Fysici zien energie namelijk als de mogelijkheid om werk te kunnen verzetten. Net zoals tijd is energie eindig, maar in tegenstelling tot tijd is het niet onmogelijk om onze energie te verhogen. Meer vrije tijd nemen is contra-intuïtief voor de meesten onder ons, maar toch is het de beste oplossing om efficiënter te werk te gaan.

Oplossing: meer en langer slapen

In de meeste werkomgevingen worden nog steeds diegenen die de meeste uren kloppen beloond, hoewel ze niet automatisch de productiefste werknemers zijn. Meer uren doorbrengen op het werk leidt vaak tot slaaptekort (lees ook: 'Werkdruk veroorzaakt slaaptekort') en onvoldoende slaap eist op zijn beurt een aanzienlijke tol op je prestaties.

In een studie van vorig jaar bij 400 werknemers vonden onderzoekers dat te weinig slaap (bijvoorbeeld iedere nacht slechts zes uur) een goede voorspeller was voor een burn-out. Ook blijkt uit eerdere studies dat een overdreven slaaptekort dezelfde invloed heeft op werknemers als het zogenaamde 'comazuipen'.

Véél en regelmatig slapen is bijgevolg een aanrader. In een studie van de universiteit van Stanford achterhaalden onderzoekers dat de prestaties van basketballers opmerkelijk verbeterden wanneer ze tien uur slaap achter de kiezen hadden (Meer info over het onderzoek: 'Lang slapen levert enkel voordelen op'). Daarnaast heeft overdag dutten een vergelijkbaar effect op prestaties. Zo blijkt uit ander onderzoek dat wanneer luchtverkeersleiders gemiddeld zo'n 19 minuten slapen, zij beter presteren op waakzaamheid en reactietijd.

Vakantie

Ook meer vakantie nemen levert gelijkaardige voordelen op. Een interne studie van consultancykantoor Ernst & Young wijst uit dat 10 uur extra vakantie overeenkomt met een toename van 8 procent op de eindbeoordeling van werknemers. Daarnaast verlaten frequente vakantiegangers opvallend minder vaak het bedrijf.

Kunnen recupereren van inspanningen is niet alleen belangrijk voor atleten, ook werknemers hebben er klaarblijkelijk baat bij. Mensen zijn namelijk niet gemaakt om continu energie te verbruiken, zonder even pauze te nemen.

90 minuten

In de jaren '50 achterhaalden onderzoekers William Dement en Nathaniel Kleitman dat we slapen in cycli van ongeveer 90 minuten, ons lichaam gaat steeds over van lichte naar diepe slaap en terug. Ze noemden dit patroon het 'Basic-Rest Activity Cycle' of BRAC.

Een decennium later ontdekte Kleitman dat deze cyclus zich herhaalt tijdens onze wakkere uren. Het verschil is dat we overdag ongeveer iedere 90 minuten geleidelijk aan overgaan van een staat van alertheid naar vermoeidheid. Ons lichaam vertelt ons regelmatig om een pauze te nemen, maar we negeren deze signalen en proppen onszelf vol met cafeïne, suiker en onze eigen noodvoorraden, namelijk de stresshormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol.

Slapen, mediteren, ontspannen

Werken in intervallen van 90 minuten blijkt bijgevolg het ideale recept om je productiviteit te maximaliseren. Professor K. Anders Ericsson en zijn collega's van de Florida State University bestudeerden eliteperformers, zoals muzikanten, sporters, acteurs en schakers. Wat bleek? De beste performers oefenden in ononderbroken sessies die niet langer dan 90 minuten duren. Ze starten in de ochtend, nemen pauzes tussen de sessies door, en werken zelden meer dan vier uur en half per dag.

Werkgevers zouden om die reden speciale ruimtes moeten voorzien waar werknemers kunnen dutten, mediteren of zich gewoonweg kunnen ontspannen. Onder het motto: het aantal energie dat mensen in hun job steken is veel belangrijker dan het aantal uren dat ze werken. Door energie beter te managen, krijgen werknemers namelijk meer gedaan op minder tijd.

(nm) – Bron: Nytimes.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16934 andere jobs