Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 531

Volgende

Het Beroepenhuis werkt op zondag: uitstapje naar wat je wilt worden

Voor weekendwerk zijn ze niet bang bij het Gentse Beroepenhuis. Jongeren van 11 tot 14 jaar kunnen er op een interactieve expo hun eigen talenten en interesses matchen met echte beroepen. Op weekdagen komen dit jaar 11.000 leerlingen met meester of juf kennismaken met allerlei beroepsgebieden, tijdens de open zondagen maak je er met zoon- of dochterlief een gezinsuitstap van.
“De blik van jonge tieners op ‘werk’ verruimen.” (Sara Kooyman, verantwoordelijke educatieve projecten)

Waarom een Beroepenhuis? Verantwoordelijke educatieve projecten Sara Kooyman: “STEM-onderwijs staat voor Science-Technology-Engineering-Mathematics. Techniek en technologie zitten nu mee in de onderwijshervorming, maar wij promoten het al heel lang. Dankzij STEM komt techniek nu wel aan bod buiten de beroepsrichtingen, leerlingen uit het ASO komen nu ook langs. Wij helpen mee om de blik van jonge tieners op ‘werk’ te verruimen.”

Leven in huis

Dat daar werk van gemaakt wordt, bewijst de agenda van de vzw die bestaat bij de gratie van sectorfederaties als metaal, chemie, bouw of zorg. Het Beroepenhuis laat verschillende leerlingendoelgroepen niet alleen in huis maar ook elders in Gent, het havengebied en de rest van Oost-Vlaanderen kennismaken met techniek. Wat staat er zoal op de agenda?

  • Doe-dagen voor jongeren bij de VDAB en in het Syntra-opleidingscentrum.
  • Bedrijfsbezoeken op maat en beroepenrally’s voor Metaal en Technologie.
  • Stimulerend kiezen: leerlingen uit TSO en BSO nemen deel aan een maakopdracht in competentiecentra van de VDAB.
  • Beroepenhuis pop-up: op vraag van de stad Geraardsbergen kwam het Beroepenhuis in het voorjaar van 2016 langs met een pop-up, de volgende vinden plaats in Ronse (en Kortrijk).
  • Technologica: jaarlijks techniekfestival voor de derde graad secundair in Oost-Vlaanderen met een TSO-BSO-aanbod mechanica-elektriciteit, koeling-warmte en auto. (www.technologica.be)

Een buitenbeentje is de STEM-academie Creaclub Technica: workshops voor 10 tot 12-jarigen die graag creatief bezig zijn met techniek. Maria-Cristina Ciocci van Ingegno in Drongen: “We richten ons op STEAM, waarbij A voor “Arts’ staat. Wat je maakt, is een kunstwerkje. Jongeren naar technische richtingen sturen is niet per se de bedoeling: vanuit het ASO kun je net zo goed ingenieur, bioloog, ... worden. We maken hen vooral vertrouwd met de nieuwe mogelijkheden van digitaal vervaardigen.” (www.ingegno.be)

Zelf aan de knoppen

Even poolshoogte nemen. Wat doet een procesoperator? Hoe werkt een productielijn? Waar moet je een helm dragen? Flikkerende bedieningspanelen lonken, spel is nooit ver weg. Of hij het hier leuk en interessant vindt, vragen we aan de elfjarige Rune uit Grimminge terwijl hij met zijn ouders, grootouders en jongere broertje probeert te ontcijferen ‘op welke de dag de robotarm het liet afweten in de fabriek’. “Ja”, klinkt het vaag. “Maar ik weet nog niet wat ik ga doen. Ik knutsel graag dingen in elkaar met draadjes en batterijen.” Een leuke uitstap vindt hij wel.

(wdh) – Meer info: www.beroepenhuis.be - De volgende Open Zondag in het Beroepenhuis vindt plaats op 26 februari 2017. 

Uitstap in Het Beroepenhuis op zondag
Hetzelfde verhaal bij de elfjarige Jona uit Gent, die graag timmert en gefascineerd kijkt naar de minigraafmachines. Her en der zien we kinderen op knoppen duwen om sturingen in werking te stellen of een loskade te vinden voor containers. Van ondersteunende tablets of apps is niet meteen een spoor, op de site van het Beroepenhuis staan wel enkele games. De reacties van veel ouders zijn alvast enthousiast. Of er nog meer Beroepenhuizen komen? “De sectorfondsen houden de vinger op de knip ”, zegt Sara. “Toch komt 30 procent van onze bezoekers van buiten Oost-Vlaanderen, dus belangstelling is er genoeg. Zelfs tijdens de pop-ups zijn de workshops en de kieskwis in een mum van tijd volgeboekt door scholen.” 17 februari 2017
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook