Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 734

Volgende
Volgend artikel:

Bazen blijven hun werknemers contacteren buiten de werkuren

Herman Teirlinck-gebouw: nieuw kantoor voor 2.500 collega’s

Het imposante Herman Teirlinck-gebouw is ontworpen om er als medewerker flexibel te kunnen werken.
Sinds deze zomer in gebruik: het opvallende Herman Teirlinck-gebouw aan Tour & Taxis, de nieuwe werkplek van de Vlaamse overheid. Naar eigen zeggen het meest duurzame kantoorgebouw van het land. En bovendien helemaal ingericht volgens de principes van ‘Het Nieuwe Werken’. Ook de baas stelt er zijn bureau ter beschikking.
Het imposante Herman Teirlinck-gebouw is ontworpen om er als medewerker flexibel te kunnen werken.

Van de zes grote gebouwen waar de Vlaamse overheid in Brussel over beschikte, vervangt Herman Teirlinck er twee. Met als bedoeling om uiteindelijk drie gebouwen over te houden, waaronder dit. “Per maand verhuizen we 600 collega’s. Tegen begin volgend jaar zullen 2.500 collega’s ingetrokken zijn”, vertelt Frank Geets, administrateur-generaal bij Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid.

Flexibel werken

Opvallend zijn de vele flexibele zitplekken: van bubbles om rustig te werken, stabureaus en brede tafels tot polyvalente vergaderruimtes. “We hebben geen eigen bureau meer, maar kiezen onze werkplek in functie van onze activiteit. Zo kan er ook aan de koffiebar in de binnenstraat op de gelijkvloerse verdieping gewerkt en vergaderd worden, of in een van de binnentuinen. Iedereen heeft een locker ter beschikking om ’s avonds zijn spullen op te bergen, en de kastruimte is beperkt tot drie lopende meter per persoon. Clean desk dus, wat betekent dat we op het vlak van digitalisering een serieuze inspanning hebben gedaan”, merkt Geets op. Zijn eigen bureau dient overigens als werk- en vergaderzaal die – als hij er zelf niet is – beschikbaar is voor meetings van anderen.

Is zo’n nieuw gebouw ook echt een verbetering? “Ik hoor van medewerkers dat ze het aangenaam vinden om hier te werken”, vertelt hij. “We hebben dan wel minder vierkante meter per persoon dan in het vorige gebouw en ook minder bureaus, maar er zijn meer alternatieve en diverse werkplekken waardoor je kan variëren”, stelt hij, waarbij hij benadrukt dat plaatsonafhankelijk werken, en dus ook telewerk, al goed ingeburgerd is bij de Vlaamse overheid.

 

Duurzaam

Het meest duurzame kantoorgebouw van het land, wat houdt dat concreet in? “Verschillende zaken”, legt Geets uit. “Denk aan integrale toegankelijkheid. Niet alleen voor rolstoelgebruikers, maar ook aanpassingen voor bijvoorbeeld blinden of slechthorenden.” Verder gebruikt het gebouw geen actieve koeling, maar valt het terug op een geothermische installatie. “Met onze zonnepanelen vangen we bovendien 25 procent van onze eigen consumptie op. En we hergebruiken al ons regenwater”, illustreert hij.

Maar duurzaamheid zit ook in andere zaken “De 700.000 bakstenen, die manueel werden gemetst, kwamen bijvoorbeeld via schepen op het kanaal en niet via vrachtwagens. En ook de meeste van onze meubelen hebben we hergebruikt.”

Dat dit een duur project is, ontkent de administrateur-generaal. “Binnen de wedstrijd die we hebben uitgevaardigd, was dit niet enkel het mooiste en meest duurzame project, maar ook het goedkoopste”, benadrukt hij. “Met als resultaat een iconisch gebouw dat zowel flexibel als toekomstgericht is. Je zou er binnen enkele decennia bijvoorbeeld perfect woningen in kunnen voorzien. Zo’n omvorming is voor veel van de huidige kantoorgebouwen niet evident.”

(wv) 

23 oktober 2017

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook