Ontspanning
Vorige

1 van 514

Volgende
Volgend artikel:

Doe jij ook aan coffee badging?

Heeft Covid-19 onze pauzetijd veranderd?

Pauzetijd Covid
De coronacrisis heeft niet alleen onze manier van werken veranderd, ook ons werkritme werd aangepast aan het nieuwe normaal. Zo plannen we onze pauze anders in dan vóór de coronacrisis.

Pauzetijd vóór Covid-19

52 minuten werken en daarna 17 minuten pauzeren: volgens onderzoek van tijdsregistratie- en productiviteitsapp DeskTime hét ideale werkritme om efficiënt te werken. Althans vóór Covid-19. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat werknemers sinds de coronacrisis hun pauzes anders inplannen.

Pauzetijd ná Covid-19

Zo blijkt dat de meest productieve werknemers bijna 2 uur werken (112 minuten) om daarna bijna een half uur (26 minuten) te pauzeren. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat we bij vergaderingen niet langer een onofficiële pauze nemen door naar de vergaderzaal te wandelen en onderweg een snelle koffiepauze te nemen maar professioneel aan onze bureau blijven zitten en doorwerken tot iedereen is ingelogd op de online meeting.

Een andere verklaring is dat er thuis - in de meeste gevallen - minder afleiding is dan op kantoor waardoor je onbewust wat langer blijft doorwerken. De pauzes die je jezelf gunt zijn dan wel iets langer.

CHECK: Meer pauzes maken je productiever

Goede pauze versus slechte pauze

Hoe je ook werkt, je bent geen onuitputtelijk Duracell-konijn en een pauze is en blijft erg belangrijk om je fris en monter te kunnen focussen op je workload. Al zijn niet alle pauzes even efficiënt en doeltreffend.

Lees ook: 11 tips voor een goed bestede pauze

DON’T

1. “Even” op social media scrollen

Social media checken kan soms behoorlijk verslavend en vermoeiend zijn. Voor je het weet heb je last van FOMO en zit je doelloos rond te scrollen. Wég efficiëntie…

2. “Even” wat rondsurfen op het internet

Of je nu een bankverrichting doet, een online aankoop regelt of een nieuwssite doorbladert, de kans is groot dat je doorklikt en veel tijd en energie verliest met zomaar rondsurfen. Probeer dit soort zaken indien mogelijk na je werkuren te doen, het zal je productiviteit alleen maar ten goede komen.

3. Snel een ongezonde hap eten

Een klein hongertje kun je best stillen met gezonde, voedzame en energierijke snacks. Een vette hap kan er dan wel behoorlijk verleidelijk uitzien, het vetgehalte zal je energiepeil niet meteen naar ongekende hoogtes brengen. Integendeel.

Extra: Met deze voeding boost jij je productiviteit op het werk

DO

1. Koffiepauze

Even bekomen met een lekkere kop koffie of thee kan je écht helemaal opkikkeren. Drink met mate en geniet maximaal van je me-time.

2. Mediteer

Gun jezelf een adempauze en kom letterlijk tot adem door te mediteren of zomaar uit het raam te staren. Je zou ervan versteld staan welke nieuwe inzichten het jou kan opleveren.

3. Ruim wat op

Voor sommigen misschien een noodzakelijk kwaad maar het is wél een activiteit waarbij je niet moet nadenken. Ideaal om even los te komen van de werkdruk.

4. Maak een wandelingetje

Bewegen is niet alleen gezond, het blaast een frisse wind door je gedachten, verlaagt je stressniveau én je krijgt er energie van.

5. Social talk

In een professionele omgeving kan de boog niet altijd gespannen staan. Net daarom kan een ontspannend, informeel gesprek met een collega, vriend of familielid een leuke en welgekomen rustpauze zijn in een zee van werkdruk.

6. Eet gezond

Een pauze is niet alleen voedsel voor de geest, ook je lichaam kan soms best wel wat energierijk voedsel gebruiken. Noten, muesli, vers fruit, rijstwafels en yoghurt kunnen jou de gewenste boost geven.

7. Doe een dutje

Eén van de beste pauzemomentjes is een dutje. Door 10 tot 20 minuten te slapen geef je je hersenen een moment rust en krijg je energie zonder je moe te voelen. Tip: drink vooraf een kopje koffie. De cafeïne verbetert je prestaties na ongeveer 25 minuten… ideaal dus na een dutje van 20 minuten!

En? Tijd voor een pauze?

Stress? Ga wandelen

(fd)

16 mei 2022
Anderen bekeken ook